Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 44 (29 октомври 2019) „БИЛ, РАЗБЕРИ МЕ ПРАВИЛНО“

„БИЛ, РАЗБЕРИ МЕ ПРАВИЛНО“

Е-поща Печат PDF

За какво Елцин молеше Клинтън

 

В САЩ обнародваха стенограмите от преговорите на бившите президенти на Русия и САЩ.

Наскоро в. „Ведомости“ публикува стенограмите на някои от разговорите на президентите на Русия - Борис Елцин и на САЩ - Бил Клинтън. Непубликуваните преди документи са достъпни на сайта на президентската библиотека на Бил Клинтън.

 

За президентските избори в Русия през 1996 г.

 

През 1996 г. и в Русия, и в САЩ, се провеждат президентски избори. Елцин и Клинтън са преизбрани за втори мандат.

 

Среща в Кремъл на 21 април

Елцин: Сега имаме само шест кандидата (за президент). Никой няма да успее, освен двама - аз и Зюганов. Останалите няма да получат повече от 10%... Твърдо съм поставил задачата да спечеля в първия тур. Затова те моля да не заставаш на страната на Зюганов преди време.

Клинтън: Не трябва да се тревожиш затова. Ние положихме 50-годишни усилия, за да получим друг резултат.

Елцин: Русия не може да си позволи да го има (Зюганов) като президент. От столетия Русия провежда реформи, но така и не ги довежда докрай. Петър Велики, примерно. Екатерина. Столипин... Повече от половината от тях (комунистите), са фанатици - те ще разрушат всичко. Това ще значи гражданска война. Те ще ликвидират границите между републиките (на бившия СССР). Искат да върнат Крим. Искат да предявят претенции за Аляска... Има два пътя за развитие на Русия. На мен власт не ми е нужна. Но, когато почувствах заплахата от връщането на комунизма реших, че трябва да отида на изборите...

Искам да помоля президента на Съединените Щати да подкрепи резултатите на нашите реформи. Русия стана демократична страна, страна, където управлява законът, - и да подкрепи Русия в нейното намерение да стане пълноправен член на „голямата седморка“... Знаеш, Бил, ти също играеш роля в нашата президентска кампания. Може би, това не се знае нашироко, но е психологически е важно.

Клинтън: Знам, че някои хора се опитват на предизвикат чувство за недоволство спрямо Запада и, в частност, от Съединените Щати... Затова аз се опитвам да намеря начин да кажа на руския народ... че ясно даваме да се разбере, че подкрепяме. Но не искам да кажа нещо, което може да бъде използвано против теб. Това са първите ти истински избори. Мисля, че Аристид е казал, че истински важни са вторите избори. Тук се опитвам да действам по най-уместния начин... Струва ми се, че най-добре мога да ти помогна, като бъда истински партньор и да покажа, че провеждаш най-добрата за Русия политика. В противен случай могат да те обвинят, че „това е само политика“.

 

Телефонен разговор, 7 май

Клинтън: Борис, както обещах, изпратих ти писмо относно Чечня след разговор с крал Хасан (видимо иде реч за краля на Мароко Хасан II, който посредничи за мирното урегулиране на алжирския проблем и подготовката на израело-египетските преговори – „Ведомости“). Той каза, че ще се свърже с теб лично. Той каза, че ще направи всичко възможно, за да помогне за спирането на бойните действия (в Чечня) и много е заинтересован да ти помогне. Аз ще направя всичко възможно, за да ти помогна.

Елцин: Благодаря, Бил. Имам намерение да поема риск и да летя до Чечня. Ще се постарая да сложа зад масата за преговори всичките три страни. Имам предвид чеченското правителство, полевите командири - тъй като сега го няма Дудаев и приемника му - и федералното правителство, т.е., държавната комисия на Черномирдин... Хасан може много да помогне.

Клинтън: Това е много мъжествено решение. Всички ще видят, че ти се опитваш да установиш мир. Ако мога да помогна с още нещо, кажи...

Елцин: Добре. Благодаря за твоята помощ с Хасан II... Имам още един въпрос, Бил. Разбери ме правилно, моля. Бил, за избирателната кампания срочно ми е необходимо Русия да получи кредит от 2,5 милиарда долара.

Клинтън: Позволи ми да попитам: нима преструктурирането на дълга на Русия от Парижкия клуб не ти помогна? Мислех че благодарение на това, твоята страна, получи няколко милиарда долара.

Елцин: Не, това ще се случи във второто полугодие. А в първото ние ще имаме само 300 милиона долара, заради условията на МВФ. (Директорът-управител на МВФ) Камдесю... каза, че ще имаме само 300 милиона долара през първото полугодие и един милиард долара през второто. Проблемът е, че ми трябват пари за изплащане на пенсиите и заплатите. Ако не бъде решен въпросът с пенсиите и заплатите, на мен ще ми е много трудно да водя избирателната кампания. Ако бъде възможно да се реши въпросът за предоставянето на 2,5 милиарда долара  първото полугодие, ние възможно ще се справим. Или ако ти би го направил с помощта на вашите банки с гаранциите на правителството на Русия.

Клинтън: Ще го обсъдя с МВФ и някои с наши приятели. Ще видя, какво може да се направи. Мисля че това е единственият начин, но ми позволи да проверя. Мислех че ще получиш от МВФ около един милиард долара от МВФ преди изборите.

Елцин: Не, не, само 300 милиона долара!

Клинтън: Ще проверя.

Елцин: Окей…

 

Телефонен разговор, 18 юни

Клинтън: Поздравления!

Елцин: Благодаря.

Клинтън: Исках да се обадя и да те поздравя за първия тур... Следих събитията през последните 24 часа и затова, как ти привлече (Александър) Лебед на твоя страна.

Елцин: Да, Бил, разбира се, че в тази ситуация бях длъжен да се обединя с Лебед, тъй като той се класира на първия тур трети с 15%.

Клинтън: Струва ми се разумно от политическа гледна точка... Видях как ти танцува с момичетата от музикалния състав, беше прекрасно. Жалко, че в моята кампания никой не организира такива мероприятия.

Елцин (смее се на висок глас): Разбрах те.

 

Телефонен разговор, 5 юли

Клинтън: Радвам се да те чуя! Поздравления. Гордея се как ти се сражава, въпреки че имаше ниски рейтинги...

Елцин: Благодарен съм, че по време на цялата тази кампания, до последния ѝ ден, ти говореше правилните неща и не изпрати нито един неверен сигнал. Можеш да си сигурен, че ще действам по същия начин по време на твоята кампания. Няма да има никакво вмешателство във вашите вътрешни работи. Но в дълбините на сърцето си знам кого поддържам и се надявам, че той ще спечели изборите...

Имам една молба. Сега... отваря се възможност за увеличаването на инвестициите в Русия. Ще работя с лидерите на американския бизнес и финансовите общности, но ми е необходима твоята подкрепа, за да ги подтикнем да инвестират в Русия в големи мащаби.

Клинтън: Ще направя всичко възможно.

 

За разширяването на НАТО

Среща на президентите в Хелзинки на 15 април 1997 г., състояла се преди подписването на Основополагащия акт Русия - НАТО за взаимните отношения, сътрудничество и безопасност на 27 май 1997 г.

 

Елцин: Важно е, в бъдеще, оглеждайки се назад, ние да не говорим, че сме се върнали към времената на Студената война. Връщането назад просто е неприемливо...

Нашата позиция не е променена. Разширяването на НАТО на Изток е грешка. Но аз съм длъжен да взема мерки, за да омекотя негативните последствия за Русия оттова. Готов съм да сключа споразумение с НАТО не затова, защото го искам, а доколкото това е принудена крачка. Днес нямаме друг изход. За мен са принципни следните въпроси: Споразумението трябва да бъде юридически задължаващо и да бъде подписано от всичките 16 члена на Алианса. НАТО не трябва да взема решения без да отчита опасенията и мнението на Русия. Също така, ядрените и конвенционалните въоръжения не могат да бъдат предавани на Изток на новите членове до границата с Русия. Това ще създаде нов санитарен кордон, нацелен срещу Русия.

Но принципно е важно едно нещо: разширяването не трябва да включва бившите съветски републики. Не мога да подпиша каквото и да е споразумение без това (условия). Особено що се отнася до Украйна. Ако вие я привлечете, на нас ще ни е сложно да обсъждаме с Украйна някои въпроси. С внимание следихме за дейността на (генералния секретар на НАТО Хавиер) Солана в Централна Азия, и тя не ни харесва. Той провежда антируски курс.

Разбирам колко е сложен този въпрос, но ние нямаме териториални претенции към тези и всички други страни или каквито и да било претенции за лидерство по отношение на тях. Ние провеждаме проверена политика по отношение на страните от ОНД и Балтика, основаваща се на доверието... Нашите отношения със страните от ОНД и Балтика трябва да напомнят на вашите с НАТО.

Виждаме как се развиват вашите отношения с украинците. Това не носи полза на нашите отношения с Украйна или за решаването на руско-украинските проблеми. Нужно ни е САЩ да се държат сдържано в отношенията си с Украйна. Не ми се иска да вярвам, че се опитвате да оказвате натиск. Учудва ме активността на вашите конгресмени по отношение на Украйна. Това не спомага за решаването на руско-украинските въпроси.

Още един проблем - вашите морски учения край Крим. Това е все едно ние да провеждаме учения в Куба. Това би ли ви се харесало? За нас това е неприемливо. Ние не смятаме да превземаме Севастопол. Само искаме да запазим определена инфраструктура. Ние уважаваме Грузия, Молдова и другите страни и нямаме претенции за тяхната територия. Единствено искаме да арендуваме няколко обекта за Черноморския флот.

Предлагам в заявлението да бъде указано, че Русия няма претенции към другите страни. А що се отнася до страните от бившия СССР, нека да сключим устно джентълменско споразумение, че нито една бивша съветска република няма да влезе в НАТО. Това джентълменско споразумение няма да бъде обнародвано.

Клинтън: Като начало искам да кажа, че разбирам: сега съществува нова Русия и тя няма намерение да завзема други страни... Аз ти казвах, че се опитвам да създам ново НАТО, което няма да бъде заплаха за Русия, но ще позволи на САЩ и Канада да останат в Европа, да работят с Русия и другите страни, за да построим единна и свободна Европа... Ако се съгласим, че нито една страна от бившия Съветски Съюз не може да влезе в алианса, това ще бъде лошо за нашите опити да построим ново НАТО, но също така и за твоите опити да построиш нова Русия. Аз не съм наивен. Разбирам че за теб е важно кой ще влезе в НАТО и кога... Ние сме длъжни да го обсъждаме задължително, според движението напред...

Но си представи какво ужасно послание би било сключването на тайното съглашение, което ти предлагаш. Първо, в този свят няма нищо тайно. Второ, това послание ще изглежда така: „Нашата организация както преди се противопоставя на Русия, но има черта, която няма да преминем“. С други думи, вместо да създадем НАТО, което да помага на движението към единна Европа, ние ще получим по-голяма организация, която очаква Русия да направи нещо лошо. Трето, в балтийските страни и другите държави това ще породи именно тези опасения, които ти се опитваш да развееш и които, според теб, са необосновани.

 

Следва


 

 

Още по темата