Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 43 (22 октомври 2019) ЗА БРАТСКАТА ОТДАДЕНОСТ НА ДЪЛГА ЗАБРАВАТА Е БЕЗСИЛНА

ЗА БРАТСКАТА ОТДАДЕНОСТ НА ДЪЛГА ЗАБРАВАТА Е БЕЗСИЛНА

Е-поща Печат PDF

ОТКРИТА Е ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ОСНОВАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ВОЕНЕН ФЛОТ - КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ АЛЕКСАНДЪР КОНКЕВИЧ


В град Русе, на 16.10.2019 г., по инициатива на клуб “Военни моряци” към Софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, в района на Флотската кула, бе открита паметна плоча на основателя и първи командир на Дунавската флотилия Александър Конкевич. Плочата бе монтирана на фасадата на Флотската кула в града, където преди 140 години е създадена Дунавската флотилия. Конкевич създава и първото техническо училище в България за подготовка на корабоводители, което е предшественик на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“.


Събитието бе организирано от Областната администрация в Русе и от общината. Домакин бе Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“. „Александър Конкевич е първият офицер, поставил основите на българските военноморски сили. За нас това е изключително важно събитие – по този начин да отдадем почит към живота и делото на този офицер“ – каза заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев. „Справяме се успешно с предизвикателствата на днешната среда на сигурност. Участваме активно в учения, тренировки, операции на НАТО и Европейския съюз, доколкото позволява въоръжението, с което разполагаме. Имаме визия за развитие и проекти за модернизация, които са в ход" - добави още той.

Заместник-областният управител на област Русе - Валентин Колев, в словото си благодари на инициаторите в лицето на председателя на клуб „Военни моряци“ към Софийската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - капитан 1-ви ранг о.з. Георги Методиев за положените усилия за осъществяване на идеята.

„Русенци трябва да бъдат горди, защото в следосвобожденските и предходните години от тук са започнали много първи неща! Едно от тях е именно създаването на Дунавската флотилия, която поставя началото на българските военноморски сили, а заслугата затова е на капитан-лейтенант Конкевич, чиято паметна плоча откриваме днес!“ - добави Колев. Той се обърна и към представителите на ВМС с призив да пазят традициите на българския флот и да бъдат храбри, защитници на  родината. „Ние, гражданите, сме длъжни да пазим паметта на тези хора, които са живели преди нас, и които са жертвали живота си, за да я има България такава каквато е сега! Нека пазим тяхната памет и да я предаваме на поколенията! На добър час на всички!“ - допълни той.

Слова бяха произнесени още от заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, аташето на Генералното консулство на Русия в Русе Владимир Токтаев, както и от капитан 1-ви ранг о.з. Георги Методиев.

Събитието беше уважено от множество представители на държавната и местна власт, като сред тях беше и директорът на дирекция „Управление при кризи“ в община Русе Спасимир Димитров.

Паметната плоча беше осветена от отец Стефан Стефанов от Русенската Света Митрополия. В ритуала участваха и представители на Национално дружество „Традиция“ – клон Русе, както и представителен отряд на „Дунавска флотилия“ към Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване.

Дунавската флотилия е създадена в Русе през 1879 г. от руски офицери. Тя е първообразът на българските военноморски сили и тогава разполага с 4 параходчета, 7 парни катера и 5 гребни лодки, използвани в Руско-турската война и подарени от Русия. Заедно с тях новосъздаденият флот получава и полева ремонтна работилница за тяхната поддръжка.

Събитието организирано по инициатива на Клуб „Военни моряци“, бе една жива картина на блясъка и достолепието на българския военен ритуал, което прави особена чест на държавните органи взели решение, че с този мъжествен израз на войнската чест и признателност, да отдадат заслужена почит на човека, сложил началото на славния Български морски флот – капитан-лейтенант Александър Конкевич.

Забравата е безсилна по отношение на всяко човешко дело вдъхновено от братската обич и войнската отдаденост на дълга.