Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 43 (22 октомври 2019) KАКВО ДА СЕ ПРАВИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ?

KАКВО ДА СЕ ПРАВИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ?

Е-поща Печат PDF

Уважаеми читатели,

Драги членове и симпатизанти на ПП „Нова Зора“,

Две са бюлетините, които са важни за всеки от нас и за всеки гражданин на България, който иска промяна: в – София – това е кандидатът за кмет

Мая Манолова, за която трябва да се гласува с бюлетината № 75;

Другият важен избор е с листата на БСП - бюлетина № 56! Водач на листата за общински съветници в София е Калоян Паргов.

Гласувайте за промяната в София и страната!

Подкрепете новото начало на съзидателния живот в България!


Изборите за местни органи на властта винаги са били фундамент на стремежа да се осигури на обществото и държавата най-добрия подбор от кадри за обезпечаване на един съзидателен процес. Особено когато основната идея на властта е да служи на обществото. В обратният случай местните органи на властта стават инструментариум, който генерира най-зловредните за общественото развитие процеси.

Много са факторите, които могат да влияят на крайния резултат от изборите. Предлаганият по-долу бегъл анализ, надяваме се, че би ви послужил като отправна точка за размисъл и преценка на обстоятелствата.


Изборите за местни органи на властта винаги са били фундамент на стремежа да се осигури на обществото и държавата най-добрия подбор от кадри за обезпечаване на един съзидателен процес. Особено когато основната идея на властта е да служи на обществото. В обратният случай местните органи на властта стават инструментариум, който генерира най-зловредните за общественото развитие процеси.


Много са факторите, които могат да влияят на крайния резултат от изборите. Предлаганият по-долу бегъл анализ, надяваме се, че би ви послужил като отправна точка за размисъл и преценка на обстоятелствата.

В бр. 40 поместихме статията на нашия уважаван автор, дългогодишен председател на Централната контролна комисия на партия „Нова Зора“, проф. Евгений Гиндев – „Как да си изберем кмет?“. Днес ще се опитаме, макар и схематично, да очертаем динамиката на процесите в международен план, ехото от които винаги е било важен аспект в българския национален живот.

Първата предпоставка, която трябва да посочим, е че външнополитическото положение в навечерието на предстоящите избори в България е много по-различно от досегашното.

Като велика сила с многопосочни и многостранни интереси, САЩ имат съвършено различно отношение по въпроса за един от най-щекотливите проблеми на днешния ден. Това е въпросът за миграннтите. В САЩ те са обявени за заплаха за националната сигурнност. Президентът Тръмп, в своята политика, слага акцент върху приоритетите на националната държава и развитие на националната икономика, традиции и ценности.

В същото време се забелязва, че ЕС вече не е приоритетният приятел, както преди. Това се отнася особено за онези лидери на държави от Европа, които подкрепяха Обама и Хилари Клинтън срещу Тръмп и с това се намесиха в американскате избори. Друго обстоятелство е, че Джордж Сорос вече не е любимец на президента на САЩ, както беше преди години, и съвсем определено Америка не толерира джендърната идеология. Открито беше прокламиран нов курс на възраждане на националната държава, както и изтегляне на САЩ от ролята на световен жандарм! Събитията в Сирия, само преди няколко дни, онагледиха красноречиво тази тенденция.

В ЕС, който навлиза вече в дълбока рецесия, Меркел се извини и поиска прошка за досегашната си мигрантска политика! В ЕС като цяло, започна промяна в отношението към Украйна. И  към Русия! Заложили на Хилъри Клинтън, ръководителите на редица европейски държави открито не са долюбвани от президента Тръмп, a тенденциите по-малките национални държави да не се придържат към командите от Брюксел, се засилват в условията на Брекзит на Англия! Антикорупционната дейност, по отношение на европейските и националнни финанси, се засилва.

На международната арена все по-силно и чувсттвително се налага ролята на Евразия – главно във все по-силно укрепващото съдружие между Русия и Китай. Те увеличават своето влияние, което допълнително променя досегашното статукво към един многополюсен свят, което влияе пряко на вътрешнополитическите процеси в тези страни.

През 2020 г. предстои посещение на президента на Русия В. В. Путин в България. На това посещение неминуемо ще бъдат коментирани енергийните проекти на Русия в региона и конкретно - за България. Предстои да бъдат разисквани проблемите, които произтичат от нашата военна обвързаност с НАТО, както и тези, които са в пряка връзка със съюзническата солидарност на държавата ни, подкрепяща европейските санкции към Русия. И всичко това, в контекста на историческите връзки на двата народа и създадения от историята цивилизационен съюз между Русия и България!

На този фон, макар и бегло маркирано, у нас никой не е потърсил и главно не е получил извинението на народа ни за приетото 208 ПМС за бежанците и тяхното приемане в страната, където вече са подготвени бежански лагери с капацитет до 30 000 човека. В същото време няма и промени по отношение на невиждананта корупция и продължаващия поголовен грабеж на всевъзможни финансови средства с национален, европейски и международен произход, както и промяна в политиката на загърбване на националните интереси на България и разграбване на държавното и народно имущество.

Правителството заплати авансово на САЩ невероятните 2 млрд долара за самолети, които досега са все още само на чертеж. Целта бе да се купи америанската поддръжка в бъдещите избори. Заради определеното количество мигранти, се търси начин да се угоди на ЕС, а на Русия се обещава участие в построяването на „АЕЦ Белене“. Целта е неизменна: да бъде осигурена международна подкрепа от страна на  решаващите фактори.

Срещу опозицията се действа многопланово. От една страна, в своята основна част тя бе лишена от средства, което осигурява огромно предимство на ГЕРБ в предизборната борба.  От друга страна, успешно бе постигнато разцепление в редовете на опозицията като бяха приласкани значителна част от бившите ръководни фактори. Заветната мечта на ГЕРБ, при успех на изборите, е широко коалиционно управление, срещу което се предполага особено привлекателната и съблазнителна  възможност – онези, около 40 млрд лева гаранционен фонд, да бъдат усвоявани заедно след присъединяването към еврозоната. Въпреки тази спасителна за тях перспектива, управляващите са в паника от почти ежедневните корупционни скандали, от все по-неприкритото възмущение на избирателите, както и от разцеплението в собствените им редове, след  аферата “Апартамент гейт“ и пр. Прави силно втечатление омълчаването на групата опозиционни на ръководството на БСП личности. На този фон все по-силно нарастват възможностите на ДПС за купуване на избиратели, които досега са гласували за управляващите!

Най-големите страхове на сегашните властници обаче, са по отношение на изборния резултат в София. Тук, за тях, се очертава не само тежка битка, която последвана от евентуална загуба би отключила верижния процес на разкриване на милиарднни злоупотреби в бюджета на Стоична община през всичките 12 години, откакто тя се управлява от партия ГЕРБ. Това би повлякло след себе си нови разобличения и нови сътресения за ГЕРБ, което буквално би сринало остатъчния авторитет и привлекателността на тази партия.

Пред гражданите на София, а и пред цяла България, се очертава възможността, управлението на столицата да бъде изтръгнато от досегашната политическа хегемания във властта, на партията, която стана символ на грабежа, застоя, лъжата и несигурността в живота ни. Това обаче налага избирателите от столицата, както и опозиционните политически сили, да осъществят едно общо обединение на всички антикорупционни и действително патриотични сдружения от хора, от безпартийни, честни българи,  около единствената реална възможност за избирането на нов кмет – г-жа Мая Манолова! Само изборът на Мая Манолова може да ни спаси от корупционния и предателски модел на властта на партия ГЕРБ, както и от правителството на Бойко Борисов! Затова под лозунга – „Всички за Мая, за да си върнем София на софиянци“ - трябва да се обединим и да спечелим изборите на 27 октомври, което ще открие пътя и към възможността да си върнем България!

Като хора на социалната идея и като патриоти, които непоколебимо са защитавали всичко българско и родно, които са ратували винаги за обединение на националните сили, в защита на народа на България и неговата държавност, съобразно поетите коалиционни задължения на тези избори, искаме да ви напомним, че:

1. Две са бюлетините, които са важни за всеки от нас и за всеки гражданин на България, който иска промяна: в – София – за кмет, бюлетината е с  № 75;

2. Другата важна бюлетина е с № 56!

Гласувайте с нея за промяната в София и страната!

Подкрепете новото начало на съзидателния живот на България.


ПП „Нова Зора“

Председател Минчо МИНЧЕВ

Заместник председатели:

Д-р по право Тодор ПРЕДОВ

О.з.полковник Любен ВИДЕНОВ


 

Още по темата