Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НАРОДЕ????

Е-поща Печат PDF

Миналият ден писах за американските бази в България. И се замислих какво би казал генерал Вазов, победителят при Дойран, какво би казал полк. Борис Дрангов, какво биха казали българските герои за това скотско и унизително положение да издържаме чужди войски на българска земя - дори без една битка, дори без съпротива, а само с мазните усмивки на политиците.

Вече ме е срам да гледам портрета на Левски. Той даде животът си за България, а сега под погледа му от портретът в кабинетите на политиците те продават България. Под овчото блеене на народа му. Народе?!?? Къде си, народе? Какво бихме казали на Ботев, на Бенковски, на Райна Княгиня, на Капитан Петко войвода? Какво направихме от свободата, която те ни извоюваха, и за която мнозина дадоха живота си?

Какво бихме отговорили на Калояна, на цар Асеня, на Симеон Велики, на Крум Страшний? Те ни гледат от портретите, а ние без срам унищожаваме съграденото от тях. Като се оправдаваме с избори, с невъзможност, с оправдания. Оправдаваме нашата страхливост.

Ние сме българи! Българи са били и онези, загинали във Върбишкия проход, но победили Никифор Геник, а българският владетел си е направил чаша от черепа му. Българи са били тези, отблъснали арабите при Константинопол по времето на Тервел. Българи са били тези, разбили цветът на рицарите при Адрианопол от цар Калоян. Българи са били тези, победили при Клокотница. Българи са били тези, които глава са си давали, но вяра не давали. Българи са били тези, за които свободата е била по-важна от живота и са го дали в Априлското въстание и при битката за Шипка. Българин е бил капитан Списаревски, пожертвал се, за да спаси небето над София от днешните ни "стратегически" съюзници.

А ние? Народе???? Отговорете им.... ако можете. Ако можем. Аз не мога. Само ме е срам.


АСФАЛТ ПАША НА ТУРНЕ


Простотията днес на Територията отбеляза нови върхове, достойни за Гинес. Това  че Баце отново препусна с джипката на тур за овации, вече не впечатлява никого. Изказванията му по време на турнето обаче къртят мивки. След като накара работник да му изравни пръстта по пътя, за да мине, Баце разтопен заяви, че му било кеф. Да карал по ниви, след това по чакъл, а накрая по магистрала. Не знам дали е в нас грешката, ама защо ли се получава обратното - караш си по магистралата, лети чакъл, а по някое време, гледаш - нива! Която трябва да се ремонтира.

Баце, понеже е убеден, че трябва сам да се хвали, защото го прави най-хубаво, поясни за „матрияла“, че асфалт не се яде, но асфалтът правел заводи, а заводите - заплати. Красота!

Ами, Баце, да те приземя. Асфалтът не прави заводи. Заводите ги правят, добрата икономическа среда, образовани и компетентни кадри, добра покупателна способност, сигурно и стабилно законодателство, липса на корупция...., както виждаме, повече инвеститори избягаха, отколкото дойдоха. И да те питам защо чужденците в чуждите заводи получават по-големи заплати от българите? И има ли нещо вярно в слуховете, че има договореност между правителството и чуждите инвеститори умишлено да държат заплатите на българите ниски?

Баце, яж асфалт! И пръст! Омръзнаха ни глупостите ти, омръзнаха ни простотиите ти, омръзнаха ни излагациите ти по света и у нас. Омръзна ни всички пари на данъкоплатците, тоест нашите пари, да ги влагаш в строителство, защото от там най-лесно и много се краде. И да казваш, че ТИ си направил и построил. Ти един лев не си вложил в тази държава. Само си “усвоявал”.

Срам ни е, Баце! Срам ни е от абсолютната простотия!


 

Още по темата