Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 31 (30 юли 2019) БЛЕСТЯЩ ЕРУДИТ И НЕЗАТЪМНИМ АВТОРИТЕТ

БЛЕСТЯЩ ЕРУДИТ И НЕЗАТЪМНИМ АВТОРИТЕТ

Е-поща Печат PDF

Проф. д-р Милан Миланов на 80 години


Проф. д-р Милан Миланов не е чест гост на страниците на „Нова зора“. Но във всички случаи, когато сме помествали негов текст на нашите страници, ние сме имали усещането за истинска привилегия. И сме били горди, че към съзвездието от уважавани имена, автори на „Нова зора“, можем да прибавим и такава звезда от първа величина, какъвто е блестящият ерудит и незатъмним авторитет, проф. д-р Милан Миланов.

Роден на 4 юли 1939 г. в Пернишкото селце Църква, завършил висше образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Журналистика“, защитил докторска степен по история в Московския държавен университет, проф. д-р Милан Миланов, с изминатия от него път в служба на Отечеството, е необоримо и незаобиколимо доказателство за едни времена, когато неизчерпаемите недра на народностната енергия освобождаваха волния дух на таланта и свободния полет на окрилените мечти. И те покоряваха например Постоянното представителство на ООН в Ню Йорк, израстваха там от аташе до ранг посланик; прелитаха над Париж и се превъплъщаваха в длъжността постоянен представител в ЮНЕСКО и украсяваха чело с лавровия венец на член на Изпълнителния съвет на франкофонията. Така, в периода от 1990-1991 г., някогашното момче от село Църква познава блясъка и отговорността на извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция.

Проф. д-р Милан Миланов е бил и главен редактор на редакция „Информация“ в Българската национална телевизия; програмен директор и водещ на предаването „Панорама“; главен редактор на сп. „Европа 2001“; главен редактор на сп. „Международни отношения“, както и на сп. „Международна политика“, и на сп. „Дипломация“, на които сега е главен редактор.

При този изминат път добавяме, и че е член на национални и международни организации, асоциации и сдружения като Съюза на българските журналисти; Националната асоциация за международни отношения; на Българското дипломатическо дружество; на Българската секция на Международния съюз на журналистите - франкофони, и всичко това би било само щрих към портрета на неговата богата и пълнотворна дейност. И ако все пак споменаваме тези високи отстояния на межународника-дипломат и журналист, то не е, за да ни послужат като фон и основание на топлите ни думи, послучай неговия окръглен, достоен юбилей, а за да изразим надеждата си, че през идващите дни и години, към забележителните заглавия на неговите осем книги, на неизброимите му статии и публикации, в наши и международни периодични издания, той ще прибави и нови. Защото винаги има какво да научи просветеният читател, България и светът, от автора на „От Вестфалия до Багдад“, както и от настоящия директор на Дипломатическия институт при МВнР на Република България, проф. д-р Милан Миланов.

Добре дошъл и на страниците  на „Нова зора“, драги професоре.

И честит юбилей!