Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

(НАП)АСТ БОЖИЯ!

Е-поща Печат PDF

След като няколко седмици политици, политолози, ченгета и присъдружни на властта медии предъвкваха теча на лични данни от хакнатите сървъри на Националната агенция за приходите (НАП), някой разбра ли кой и защо е пробил нейната и на други ведомства информационна защита? Не, защото и обясненията на управляващите издаваха само страх, объркване и стремеж за замитане под килима, заедно с личната вина, на жалката реалност. А именно, че въпреки похарчените милиарди лева за електронно правителство и противодействие на „хибридната война“, сигурността на информационните масиви, включително на тези, които съдържат личните данни на милиони български граждани, е само добро пожелание. И, че от предишните хаквания на сайтовете на министерствата, президентството, ЦИК, Търговския регистър и други, не са извлечени никакви поуки.

Факт е, че и случаят с хакерската атака на НАП, при която в интернет изтекоха личните данни на 5,1 млн. граждани, завари отново управляващите, Комисията за защита на личните данни, ДАНС, ГДБОП, Прокуратурата и други, по бели гащи. Те бяха толкова ошашавени от станалото, че не успяха да се договорят дори да лъжат еднакво. Например министърът на вътрешните работи Младен Маринов свърза инцидента с Русия, понеже домейнът, от който хакерът изпратил своето послание, се намирал в Русия, и с предстоящото ратифициране от НС на сделката за изтребителите F-16 Block 70. Професор Михаил Константинов, шеф на държавната фирма „Информационно обслужване“, която също отговаря за сигурността на информацията на НАП, каза с апломба и опита си на една 30-годишна донортка за всяка т.нар. демократична власт в България, че хакерската атака била „левашка“. А пък министърът на финансите Владислав Горанов, който живее без наем в луксозен апартамент, предоставен му от неговия кум, „успокои“, че причината да бъде атакувана точно тази агенция били нейната свръх електронизация и нейното „френдли“, сиреч приятелско общуване с българските граждани. Значи, колкото повече администрацията се отваряла към външен достъп, толкова повече нараствали рисковете за злоупотреба.

Само че след като гражданите трябваше да чакат една седмица, докато НАП изготви приложение, с което да могат да проверяват дали техните данни фигурират в изтеклия масив, излиза, че НАП е „най-френдли“ разположена към хакерите. Защото те проникнаха в сървърите й без да чакат специалното приложение. Но, млъкни сърце! Министър Горанов ни утешава и с това, че много повече българи са пострадали при банковия срив през 90-те години. А сега най-притеснени трябвало да се чувстват онези, които имали банкови сметки и имущество в чужбина, за които не са уведомили нито съпругите си, нито някой, който проверява имотното им състояние, за да ги обложи с данъци и такси. Да не би министърът да намеква за някаква къща в Барселона на близкща до сърцето на Бойко Борисов дама? Нима не вярва на шефа си, че тази къща не е негова?

Върхът на сладоледа беше обаче разкритието на Борисов и Горанов, че след „Уикилийкс“ западните специални служби минали на обикновени пишещи машини и буквално се върнали в аналоговата епоха. Няма компютри, няма интернет, няма електронни услуги, няма проблем с изтичането на поверителна информация. И това ни се казва, след като управляващите в най-бедната страна в ЕС, са похарчили 2 млрд.лв. за електронно правителство. Да не говорим за наетите за 9 млн.лв. машини за гласуване, които се оказаха безполезни на европейските избори, а за местните НС направо ги забрани. Понеже тези избори били много сложни, а нито секционните комисии, нито потенциалните гласоподаватели били подготвени да боравят с машини. Трябвало, санким, и софтуерът да се пренастройва за втория тур. Ето, с такива аргументи някой ден ще ни върнат към пачите пера и гласуването с бобени зърна!

Но, всяко зло, за добро. Министър Горанов намери една „добра новина“: нямало загубена или унищожена информация! И ние не твърдим, че има, а само че информацията е изтекла цяла-целеничка и с нея гражданите могат да се рекетират, ако не и директно да се изпразват банковите им влогови, или разплащателни сметки. Може ли при това положение да има „добра новина“ в изтичането на толкова много лични данни? Според Владислав Горанов – може. Обаче, според вицепремиера Томислав Дончев, който отговаря за електронното правителство, атаката срещу НАП е много тежък инцидент. Щом е така, не трябва ли съгласно „моралните стандарти“ на ГЕРБ да си отиде някой министър? И този някой да бъде министърът на финансите Владислав Горанов? Да, но той няма намерение да подава оставка, докато не му я поиска самият премиер Бойко Борисов. Дотогава ще си топли сам стола и ще обяснява колко неуютно се чувствала шефката на НАП Галя Димитрова, която дори не прекъсна отпуска си. През цялото време обяснения от телевизионния екран даваше говорителят на НАП Росен Бъчваров.

А къде беше „организаторът и вдъхновителят на всички успехи и победи“, „евроинтеграторът на Западните Балкани“ Бойко Борисов, по стечение на обстоятелствата лидер на ГЕРБ и премиер на България? Как къде? След като свика спешно Съвета по национална сигурност към МС и даде указания на своите министри и депутати, той отиде да управлява някакъв катер по време на международното военноморско учение в Черно море „Бриз 2019“. И не само не изглеждаше разтревожен от изтичането на личните данни на милиони граждани от информационните масиви на НАП, ами направо изрази възхищение от уменията на хакера, за какъвто беше нарочен 20-годишният Кристиян Бойков, служител в Агенция по киберсигурност в София. Докато министър Горанов съветваше да не се героизират терористи, като този хакер, Борисов разсъждаваше на глас относно уникалните мозъци, с които България разполага, и се чудеше как те да бъдат накарани да сътрудничат на службите с по-високо заплащане. Въпросният Кристиян Бойков бил направо чародей. „Просто вълшебници! Невероятна способност! Явно образованието става все по-добро, особено в IT-сферата“, нареждаше Борисов. Оставаше само да каже като един литературен герой: „Голям вагабонтин! Да е жив на баща си и майка си!“ А пък ние ще напомним, че България е прочута и с едни от най-умелите фалшификатори на евро и долари. За условията, които страната ни осигурява за алкохолен туризъм, за мургавите жрици на любовта и трафикантите на нелегални мигранти и секс робини - да не говорим. Та са не на европейско, а направо на световно равнище! Остава само да се зачислят на заплата към службите…

Не можем да преценим дали това възхищение на премиера, дали уменията на адвокатите на задържания младеж, или просто липсата на доказателства, принуди Прокуратурата да го освободи срещу подписка, твърдейки че НАП не представлява елемент от националната сигурност и Бойков може да отнесе само глоба до 1000 лв.

 

От цялата дандания остана неприятният вкус на престаряла и претоплена многократно манджа, останала от времената, когато като главен секретар на МВР Бойко Борисов оправдаваше провалите на полицията със съдиите: „Ние ги хващаме, те ги пускат“. Но, както писа вестник „Сега“ (19.07.2019): „Хакерската атака изкова универсално оръжие. Тя гарантира „удряне“ по този, по когото трябва, в точното време“.

Да не пропуснем че тази атака наистина съвпадна по време с ратификацията от НС на сделката за американските изтребители F-16 Block 70. Но, за разлика от министър Младен Маринов, ние смятаме, че тя не беше насочена към осуетяване на сделката в интерес на Русия, а към отклоняването на общественото внимание от факта, че въпреки огромния фискален резерв и бюджетния излишък, правителството емитира дълг от 500 млн.лв., за да плати предварително и накуп още непроизведените осем изтребители. И това плащане наведнъж е по нареждане на „държавника“ - премиерът Бойко Борисов.

Между впрочем, историята с хакването имаше продължение. Докато Комисията за защита на личните данни проверяваше как се съхранява информацията в НАП и се канеше да глоби данъчните с 20 млн.лв., някой направи опит да проникне в базата данни на самата комисия. Засега неуспешно. Но опитайте се отведнъж да познаете кой ще плати глобата за мърлявото отношение към личните данни на гражданите от страна на чиновниците в НАП: хакерите, или данъкоплатците? Отговорът е същият, както при театралните операции на МВР и тези на Специализираната прокуратура по времето на ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев. Впрочем, вече има обвинения за ОПГ към Георги Янков, икономически директор на фирма „ТАД ГРУП“ ЕООД за кибер рекет, в която Кристиян Бойков е само изпълнител. Иван Гешев, ако използваме една култова реплика, ще стане главен прокурор „с отвращение“ понеже на никого не му пука да предложи друга, неодобрена от когото трябва кандидатура. Оценката, която истинският хакер даде в Twitter на българското правителство е убийствена. „Вашето правителство е умствено изостанало“, написа той на английски. Вероятно същото би написал и за онези 1,2 млн. души, които му гласуват, за да получат повече от същото невежество и безхаберие, наричани „най-успешното управление“. За вторият акъл на правителството и неговия шеф говори и фактът, че обявиха подкрепата си за Лаура Кьовеши, едва когато тя остана единствен кандидат за поста европейски главен прокурор.

 

Дори Макрон се отказа от френския кандидат в полза на румънката, успяла да вкара в затвора и лидера на управляващата в Румъния партия Ливиу Драгня. Какво ли си мисли лидерът на управляващата в България партия ГЕРБ по този случай?


 

 

Още по темата