Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 30 (23 юли 2019) ДА ТЕ ИЗВОЗИ КОЛАТА НА НАРОДА

ДА ТЕ ИЗВОЗИ КОЛАТА НА НАРОДА

Е-поща Печат PDF

ТИХО, ДА НЕ СЪБУДИМ „ФОЛКСВАГЕН“!


След като погостува в Америка, Южна Африка, Китай и Украйна, германският автомобилен концерн „Фолксваген“, името на който преведено означава „Народна кола“, реши да потърси друго домакинство за новия си завод. В медийното и политическото пространство се завъртяха имената на три страни: Сърбия, България и Турция, от които накрая останахме ние и Турция. Когато везните изглеждаше че се накланят в наша полза и президентът Радев оповести, че е разговарял с германския си колега Валтер Щайнмайер относно немските инвестиции в България, премиерът Борисов изревнува и посъветва всички „да пазят радиомълчание“. За да не урочасат, санким, хубавата работа, дето се пече „на ползу роду“ под негово ръководство.

Това мълчание се оказа предвестник на поредния шумен провал на нашите пишман дипломати и държавници. Докато те чакаха безучастно „морето да се подкваси“, още през октомври м.г. ръководството на „Фолксваген“, според „Ройтерс“ (12.07.2019), която пък се позовава на германското издания „Аутомобилвохе“, е решило да  развърже кесията си не в наша полза. От Волфсбург, където е седалището на компанията, изтече информация, че окончателното решение ще бъде взето в средата на август. Имаме лошото предчувствие, че „Ройтерс“ не греши и германците вече са направили информиран избор, който не е в полза на България. Така след две европейски агенции, едната от които по лекарствата, изпускаме още един „заек“, който управляващите смятаха за пъхнат в торбата им. Горчивата истина е, че дори „Народна кола“ не може да се произвежда в страна като България, която е без суверенитет, без народ и без патриотично настроени държавници. Страна, в която двама американски сенатори могат да спрат гигантски енергиен проект, като „Южен поток“, само защото по него ще тече руски природен газ. Всичко това, представено като загриженост за енергийната независимост на България и Европа. Независимост от Русия, а не изобщо. Грубият американски диктат беше прикрит, като „трети енергиен пакет“ на ЕК, като европейски изисквания, евроатлантически ценности и прочее измислици. А с колко такива термини бяха осуетени други „руски“ енергийни проекти, като нефтопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене“?! Да не говорим за 1-4 реактори на АЕЦ „Козлодуй“, които бяха пренесени курбан за членството ни в ЕС.

Могат ли от „Фолксваген“ да бъдат сигурни, че ако построят завод в България, на Тръмп няма да му скимне да сплаши Борисов със санкции и към „гьола Белене“ да се прибави и един немски автомобилен „гьол“? Докато с Турция, при целия авторитаризъм и антидемократизъм на Ердоган, никой, включително и САЩ, не може да се държи като окупатор. Нещо повече, през юни германското издание „Ханделсблат“ съобщи, че въпреки бурната политическа обстановка в страната, Анкара и готова да предостави „трицифрена сума в милиони евро“ държавна финансова подкрепа за изграждането на з авода. Нещо, което ЕК никога няма да позволи на България дори нейното правителство да иска и да има средствата да го направи. Понеже в ЕС нерегламентираната държавна помощ за частни и държавни компании е забранена. А Турция предлага още и безплатен терен за изграждането на завода на „Фолксваген“, докато България предлага района на МК „Кремиковци“, който тепърва трябва да се разчиства от останките на комбината.  От значение е и обстоятелството, че Катар, който инвестира 15 милиарда долара в Турция, притежава 17% от акциите на „Фолксваген“.

Въпреки заканите на Тръмп „да унищожи Турция икономически“, въпреки изваждането й от програмата за производство на изтребителите пето поколение F-35, Анкара започна да приема първите компоненти на руските ПВО системи С-400 и вече обмисля как да ги разположи върху територията на Турция. На България не позволиха дори да преговаря за няколко изтребителя с правителства и фирми, освен тези на САЩ. При това, българското правителство беше принудено да тегли два заема от 300 и 200 млн.лв., за да предплати накуп, а не разсрочено, осем американски изтребители F-16 Block 70, които още не са произведени. И, които България може да започне да придобива чак през 2023 г., но ще плати за тях много по-скъпо, отколкото Бахрейн за 16 и Словакия за 14 такива изтребители. Макар и с ограничени бойни способности, те пак ще надхвърлят значително първоначално одобрената от НС сума от 2,2 млрд.лв. Поради което бюджетният дефицит ще достигне 2%, но млъкни, сърце! Няма съмнение, че и продължението на „Турски поток“ през България ще бъде саботирано от Вашингтон, за да ни пробута своя втечнен шистов газ. Както и това, че въпреки оповестената процедура за намиране на стратегически инвеститор, АЕЦ „Белене“ ще продължава да наподобява гьол, в който са потопени над 3,5 милиарда лева народна пара.

Виждайки колко (не)зависима е България, „Фолксваген“ няма да се поколебае да предпочете азиатска Турция пред уж европейска, че и атлантическа, България. Както казва героинята на Бертолд Брехт, Майка Кураж: „Търговеца не го питат за вярата, а за цената!“ А щом в преговорите се намеси бившият президент Росен Плевнелиев, който смята за успех дори факта, че България е останала да се съревновава с Турция, а Унгария, Чехия и Сърбия са отпаднал А щом в преговорите се намеси бившият президент Росен Плевнелиев, който смята за успех дори факта, че България е останала да се съревновава с Турция, а Унгария, Чехия и Сърбия са отпаднали от списъка, смятайте каузата за загубена! Което няма да попречи на управляващите, въпреки грандиозния провал с пробитата кибер защита на НАП и изтеклите в интернет лични данни на стотици хиляди български граждани, да симулират продължаване на преговорите с автомобилостроителния гигант. Луд умора няма! Наближават местните избори и пред народа трябва да се отчете някакъв „успех“ все пак…За тях да бъдат победени от Турция вече е въпрос на чест и гордост!и от списъка, смятайте каузата за загубена! Което няма да попречи на управляващите, въпреки грандиозния провал с пробитата кибер защита на НАП и изтеклите в интернет лични данни на стотици хиляди български граждани, да симулират продължаване на преговорите с автомобилостроителния гигант. Луд умора няма! Наближават местните избори и пред народа трябва да се отчете някакъв „успех“ все пак…За тях да бъдат победени от Турция вече е въпрос на чест и гордост!

Кои са другите предимства на Турция?

Първо, районът до Измир, който Турция предлага за новия завод, е почти оборудван със сгради, а и разполага с летище и пристанище на Егейско море. Германците възнамеряват да произвеждат тук „Фолксваген Пасат“ и „Шкода Сюпърб“, която ползва същата платформа.

Второ, Турция има в излишък квалифицирана работна ръка и традиции в автомобилостроенето. Там вече са произвеждани по лиценз на „Рено“ автомобили „Мурат“ и „Анадол“, както и „Опел“ по германски лиценз. В района на Измир пък се произвеждат части за автомобили, включително колянови валове за „Фолксваген“.

Трето, самата Турция с нейното над 80 млн. население е огромен пазар, а и граничи с потенциални нови пазари, като Иран, Ирак, Сирия и Русия.

Единственото, по което си приличат с България, е корупцията. България обаче я има, въпреки, или благодарение на членството си в ЕС, докато за Турция членството в ЕС е надежда да се избави от този порок. Колкото до България, „евроатлантическите ценности“ изобщо не пречат на далаверите на управляващите с европейски и национални пари.  Доказват го корупционните скандали „Цумгейт“, „Кумгейт“, „Суджукгейт“, „Апартаментгейт“, „Паспортгейт“, „Къщи за гости без гости“ и др. Ще се намери кой да „усвои“ и парите, изкрънкани от „Фолксваген“ като подкуп. Случаят с продажбата на бизнеса на ЧЕЗ трябва да е отворил очите и ушите на ръководителите на германската автомобилостроителна компания. Защото България е страната не само на „Калинките“, а и на „Гинките“.

Четвърто, световна новина стана партньорството между „Фолксваген“ и „Форд“ в производството на електромобили. Противно на някои твърдения, че производителите на автомобили с двигатели с вътрешно горене не обичат новия отрасъл на електромобилостроенето, те са принудени да развиват екологично по-безвредните моторни превозни средства. Но, след като на България не е дадено да произвежда автомобили с бензинови и дизелови двигатели, още по-малка е вероятността да й се възложи производството по германско-американски лиценз на електромобили.


Дали не е време да се съортачим с Китай за производството или сглобяването на китайски електромобили? Президентът Радев беше в Китай и сигурно е разговарял по този въпрос. Но и премиерът Борисов трябва да спре да се мотае из Балканите, където само обърква добрия комшулук. Ползата от разходките му до Брюксел е също със съмнителни резултати. Време е да се прошета до Поднебесната империя, вместо да чака китайците да му дойдат на крака с чували юани или долари. В противен случай и китайските инвестиции в България ще имат съдбата на катарските, оманските и саудитските. Тоест, ще има само едно раздвижване на въздуха, или казано иначе – вятър! Искрено ще се радваме, ако песимистичните ни прогнози бъдат опровергани от фактите, но надали това ще стане при сегашното „управление на скандалите“?


 

Още по темата