Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 21 (21 май 2019) „ГОСТОПРИЕМСТВО“, КОЕТО ВРЕДИ ЗА ЗДРАВЕТО!

„ГОСТОПРИЕМСТВО“, КОЕТО ВРЕДИ ЗА ЗДРАВЕТО!

Е-поща Печат PDF

Миналата седмица изгърмя още един бушон в кабинета: министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който по-рано оглавяваше ДФ „Земеделие“. За последно служебното правителство на проф. Огнян Герджиков го уволни от поста шеф на земеделския фонд заради съмнения за злоупотреби с власт, но Бойко Борисов го реабилитира и дори го направи министър. Сега, две години по-късно, го напъди, но не за корупция и далавери с европейски фондове по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), а затова, че не е изпълнил нареждането му да уволни някаква чиновничка, чийто телефон бе обявен като телефон за контакти на интернат сайта на къща за гости.

Седмица по-рано Борисов уверяваше, че няма за какво да иска оставката на своя министър, понеже си вършел много добре работата. Ако имало нещо нередно, веднага щял да му поиска оставката, но засега нямало за какво. Да, обаче на 14 май премиерската брадва вече удряше на друго място. Оказа се, че проблем с Порожанов все пак има. Той си подаде оставката, а Борисов я прие без благодарност и без съжаление. Дори беше му намерил заместник в лицето на бившия земеделски министър Десислава Танева. На следващия ден Народното събрание вече гласуваше оставката на Румен Порожанов и назначаването на Десислава Танева. „Sic transit gloria mundi!“ („Тъй отминава световната слава!“) – гласи римската поговорка.


Обществеността остана да тъне в догадки, кой досега е разпъвал политически чадър над злополучния министър и бивш шеф на ДФ „Земеделие“, и поради що си е оттеглил протекцията от него? Някои намекнаха за внезапен хлад от към стопанина на Боянските сараи, недипломираният хидро инженер и мажоритарен собственик на ТЕЦ Варна, Ахмед Доган. А така също и за сделка с Делян Пеевски или Мустафа Карадайъ, чиито балдъза, шурей и зет се оказаха притежатели на цял комплекс къщи за гости в родното на Карадайъ родопско село Борино. И, които са усвоили от еврофондовете по ПРСР. Самият Борисов обясни своето салтомортале приблизително така: „Аз не бързах да му взема главата на Порожанов. Първо исках да видя всичко как е, дали има нещо нередно. А като видях, че тая изгърмялата телефонистка още е на работа, това преля чашата!“ Премиерът пропусна да спомене и за предполагаемите връзки на министъра с алкохолния и цигарен контрабандист Миньо Стайков, обявил наскоро гладна стачка в ареста. Ерго, Порожанов изгоря заради своята доброта и колегиалност, не заради някакви собствени корупционни прегрешения. Нито пък заради пропуски в имотната декларация, или евтино закупения апартамент от 240 квадрата за 54000 лева. И излиза, че по-безопасно е да си крадец, отколкото да не изпълниш волята на премиера Борисов!

А само като си помислим, че у нас с европейски пари са построени към 750 къщи за гости и огромното мнозинство от тях се посещават само от собствениците си, започваме да се питаме: тези в ЕС луди ли са? Ако данъкоплатците на Стария континент знаеха в чий джоб изтичат техните данъци, щяха да замерят, не с яйца и домати, с камъни и своите, и чуждите евродепутати! А най-паче – членовете на ЕК и участниците в Съвета на ЕС, воглаве с Доналд Туск! България може и наистина да е най-корумпираната, а не само най-бедната страна в ЕС, но тук поне от кумова срама пада по някоя министерска, депутатска, или кметска глава. Въпросът е, че не се конфискува цялото незаконно богатство на политиците рекетьори и на свързаните с тях „бизнес елити“. „Апартаментгейт“ отнесе няколко министерски и депутатски глави, аферата с „къщите за гости“ ще отнесе още няколко, но уличените в далавери ще си останат с евтините луксозни апартаменти и къщи. Вместо по съдебен ред, те ще бъдат „осъдени политически“ на предстоящите европейски, местни и евентуални предсрочни парламентарни избори. Но, имайки предвид кой ще организира изборите, „надпечатването“ на бюлетините и преброяването на бюлетините, никак не ни се вярва гласовете на избирателите да са определящи за изхода от изборната надпревара. Още повече, че към 40% от анкетираните заявяват, че няма да гласуват. Въпреки преднината на БСП според някои анкети, Борисов заяви, че какъвто и да е резултатът от изборите за ЕП, той няма да подаде оставка. Понеже без него страната щяла да изпадне в хаос, а пък нови предсрочни парламентарни избори щели да струват към 50 млн.лв. Насред предизборната търговия под формата на милиони лева за болници, педиатрии и ВУЗ, ГЕРБ обвини държавния глава в предизборна агитация в полза на БСП. Понеже пък БСП поиска от ЦИК да санкционира Борисов за предизборна пропаганда с държавни средства. И в двата случая ЦИК не намери доказателства за отправените взаимни обвинения. След три протеста, Борисов хвърли 1,7 млн.лв. на педиатрията, смени Порожанов и отиде да рита топка на футболен финал за ветерани.

Седмица по-рано папа Франциск І, когото Борисов посрещна като Господ, прояви странно чувство за благодарност, като каза на журналистите в самолета, с който отпътува от Северна Македония за Рим, че между македонската и българската нация нямало нищо общо. И, че великата македонска нация била проправила пътя към Изтока на Европа…Ние ли се, боже, грешно молихме, или ти ни грешно разбра!

Междувременно „Фолксваген“ отложи за октомври решението си за изграждане на завод у нас. Няма съмнение, че германският автомобилен концерн търси страна с традиции и подготвени кадри в областта на автомобилостроенето, а не такава, в която премиер и президент си мерят заслугите за нероден Петко. Тоест, кой е направил повече за привличането на „Фолксваген“ у нас. Концернът не се впечатлява и от това, че България е член на ЕС, докато другите кандидатки – Сърбия и Турция, не са. Да не забравяме, че и Бразилия бе удостоена с честта да произвежда германските автомобили. Ако, въпреки правителствената пропаганда у нас „Фолксваген“ ни заобиколи, ГЕРБ ще обвинят президента Радев, не собствените си болни фантазии. Радев ще излезе виновен и при провал на преговорите със САЩ за F-16. Нищо, че лично военният министър Каракачанов предупреди за „ценови проблеми“. Всяко зло, за добро! В противен случай, нашето „йесменство“ ще се окаже също толкова вредно за здравето, колкото и гостоприемството на „къщите за гости“. С тази разлика, че в първия случай всичките пари са български, а във втория – европейски. Не че кражбата от Европа не заслужава да бъде наказана. Недай боже ЕК да поиска да върнем парите по Проектите за развитие на селските райони, които някои са „усвоили“, тоест присвоили. И сега ни предлагат да ги пратим в ЕП, откъдето ще се върнат милионери в евро.

А Темида си е все тъй сляпа и глуха. Чака медиите да сигнализират за престъпления, след което се подхващат само онези, които няма да ядосат шефа на изпълнителната власт. Напоследък Прокуратурата постави задача на ДАНС да я информира за всички сметки и имоти в чужбина, както и участие в офшорни компании на всички лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани по съответния ред. Остава да се надяваме, че след евентуално последваща съдебна сопа няма как да се опира до Европейския съд за правата на човека, и всички български данъкоплатци да плащат отново сметката на Темида. Защото докато умните се наумуват, лудите се налудуват.


Патриотите вече предложиха разширяване на института на неизбежната отбрана. Тоест, вместо МВР да гарантира сигурността на гражданите, те да се въоръжат, за да трепят поредните „гости“, нахлули в домовете им: от любопитство, не за да обират, пребиват, или убиват немощни старци и старици.

Но така е в страната на чудесата, стабилността и „моралните стандарти“, които се свеждат най-често до подаването на министерски и други оставки, когато престъпленията не могат да бъдат прикрити, или отречени. Подобна политика има толкова малко общо с етиката, колкото астрономията и геометрията, както би казал Стефан Цвайг. Но тя си има своите трубадури. Например, преди години един „политолог“ нарече управляващата партия „Шайка“, а сега й кади тамян от екрана на TV „Европа“. Битието определя съзнанието.

Европейци сме, ама не дотам!