Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 20 (14 май 2019) Турция: НИКОЯ ПАРТИЯ, ОСВЕН ПАРТИЯТА НА ЕРДОГАН НЕ МОЖЕ ДА ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИ!

Турция: НИКОЯ ПАРТИЯ, ОСВЕН ПАРТИЯТА НА ЕРДОГАН НЕ МОЖЕ ДА ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИ!

Е-поща Печат PDF

Веднага след местните избори в Турция на 31 март 2019 г., когато Висшата избирателна комисия (YSK) разпореди да се броят отново бюлетините в десетки изборни секции в Истанбул, Измир, Анкара, Къркларели и други населени места, вниманието ни привлече една фраза, свързана с Истанбул. Тя гласеше така: „Имамоглу спечели изборите, сега работи за спечелване на преброяването на гласовете“. Екрем Имамоглу е кандидатът за кмет на Истанбул от Народнорепубликанската партия/НРП/, който спечели с десетина хиляди гласа срещу кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието/ПСР/ Бинали Йълдъръм.

След като повторното броене на невалидните и валидните бюлетини не стопи разликата между двамата съперници, управляващата ПСР се обърна към Висшата избирателна комисия с директно искане за анулиране на изборите за кмет в Истанбул и насрочването на нови. Подобно на нашата ЦИК, Висшата избирателна комисия на Турция, начело със Сади Гювен, се беше сдобила с удължаване на мандата от декември 2018 г.. Това бе реализирано от правителството на ПСР, и година по-късно YSK си изплати борча, анулирайки кметските избори в Истанбул. Със 7 срещу 4 гласа тя реши изборите за кмет в мегаполиса да се повторят на 23 юни. Единият от аргументите заслужава да бъде анализиран от психиатър: понеже някои от членовете на изборните комисии не били държавни служители, а между тях имало и хора, свързани с движението на Фетхуллах Гюлен. Според вестник „Джумхуриет“ (07.05.2019), на заседанието на комисията, на което бе решено да се повторят изборите в Истанбул, между представителите на ПСР и НРП в YSK, се разразила кавга за „балдъзи и шуреи“. Представителят на управляващите Реджеп Йозел твърдял, че за председатели на избирателни комисии са били назначени балдъзи и шуреи на хора,  членували във Фетхуллахчийската терористична организация /ФЕТО/. А пък този на ПСР, Хадими Якупоглу, обвинил управляващите, че са назначили за посланик Шабан Дишли брат на арестувания гюленист Мехмет Дишли. Той да беше дошъл да види ГЕРБ какви хора назначава за посланици и консули! Хвани Надежда Нейнски, удари Едвин Сугарев!

Както и да е. Заплашена от коалиционния партньор на Ердоган, председателя на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели, че ако дискутира Републиканския Алианс /ПСР-ПНД/, все едно че дискутира Републиката, Висшата изборна комисия прие решение, с което не само погази правото и демокрацията, но и постави под въпрос собствената си легитимност. Решението й бе разкритикувано от германския президент и ЕК, а канцлерът на Австрия Себастиан Курц направо призова за преустановяване на преговорите за членство на Турция в ЕС. От управляващите у нас, както и от ДПС и ДОСТ – ни вопъл, ни стон! А решението на Висшата избирателна комисия на Турция изобилства от противоречия и непоследователност. Факт е, че при отварянето на урните, представителите на ПСР и ПНД в изборните секции не са сигнализирали за никакви нарушения и злоупотреби. Тоест, ако техният кандидат Бинали Йълдъръм бей, както го нарича Ердоган, беше спечелил, изборите щяха да бъдат обявени за редовни, демократични, прозрачни и легитимни. След като сметката на ПСР не излезе, от нейното ръководство заявиха, че някои от членовете на избирателните комисии са били свързани с ФЕТО. Обаче в решението на Висшата избирателна комисия няма и ред за това. От 4 бюлетини в изборните пликове, комисията е намерила за нередовна само 1 и я е анулирала. Що се отнася до неподпечатаните бюлетини, такива имаше и по време на референдума от 16 април 2017 г., но тогава същата комисия не ги обяви за невалидни. Това жонглиране с изборното законодателство породи масови протести. Опозиционната НРП декларира, че въпреки всичко, ще участва в повторните избори и обяви мобилизация. От Истанбулската адвокатска кантора заявиха писмено: „Подозрителни са не самите избори, а решението за тяхното касиране!“ Бившият председател на Великото национално събрание на Турция Хюсаметтин Джиндорук призова членовете на Висшата избирателна комисия да подадат оставки („Джумхуриет“, 08.05.2019). А актрисата Бергюзар Корел, известна у нас от сериала „Приказки от 1001 нощ“, каза: „Чувствам се като боклук!“ (Джумхуриет, 07.05.2019).

Най-оригинален в критиките си към Висшата избирателна комисия беше Хайдар Аджун от „Мармара Кепитал“. В програмата, представена от Ачил Сезен в „Блумбърг“, той заяви: <<Въведете като чл. 1 в Конституцията това разпореждане: „Никоя партия, освен ПСР, не може да печели изборите!“>>.


 

Още по темата