Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 20 (14 май 2019) ВЕСТНИК, КОЙТО НЕ СЕ УМОРИ ДА ВОЮВА

ВЕСТНИК, КОЙТО НЕ СЕ УМОРИ ДА ВОЮВА

Е-поща Печат PDF

Поредният брой на в. „Нова Зора”, който излиза днес на 14 май 2019 г., повтаря датата на първият брой на вестника от 1990 г. Само шест месеца след 10 ноември 1989 г., „Нова Зора“ вече навлизащ в 30-та си годишнина, неуморно и без колебание отстоява лявата социална идея в страната. Подвластен само на истината и обективността. Пречупващ всички свои идеи през съдбата на България и българския народ. Радеещ за неговото благоденствие, за по-справедлив живот, за социална национална държава, за българщината. Болеещ за тежката икономическа и духовна криза, в която изпадна народа ни, за демографския срив. Защитаващ болните, пенсионерите, онеправданите. Бичуващ управляващите, независимо от коя партия са, щом не мислят за народа си, а преследват партийни и лични интереси. Нежалещ олигарсите и мафиотите. Ратуващ за добри отношения с братска Русия. Клеймящ недъзите на западния неолиберален капитализъм и неговия антихристиянски морал. Защитаващ неистово националната ни сигурност, родовата ни памет, историята ни, завещаното ни от българските възрожденци. Воюващ отродители и майкопродавци, с посредствеността и пошлостта, с масовото опростяване и оглупяване. Бранещ славянството, православието, православната ни църква и тяхната ценностна система. Неприемащ феодалните порядки, неправдата, корупцията, лъжата. Мечтаещ за възстановяване на българската индустрия и селско стопанство, на традиционната ни образователна система, на здравеопазването, на силната ни армия и служби за сигурност. Желаещ издигане на нивото на българската литература и изкуство. Интересуващ се само от просперитета на народа ни, от преодоляване на бедността, на несигурността, на страха, които са го овладели. Убедително предлагащ пътища за това, сред които е и лансираната вече от години идея за Народен фронт, като форма на концентрация на националната воля и енергия към промени, които да изведат народа и държават ни на спасителния бряг.

 


И всичко това вестникът успява да постигне благодарение на привличането на един кръг от интелектуалци, които смятат за своя кауза отстояването на справедливите идеи на вестника. Които отдавна осъществяват чрез него призива на Панко Анчев /изказан в последния му брой/ към българските интелектуалци: „Да не участваме повече в лъжата”. Не може и да бъде другояче, след като сред основателите и авторите на вестника са хора като Николай Хайтов, Илчо Димитров и цяла плеяда от видни български академици, професори, писатели, поети, политолози, социолози, анализатори, обединени от патриотични идеи и чувства. След като негов главен редактор поетът Минчо Минчев,който  пренася през времето името на възрожденския революционер и писател поп Минчо Кънчев и вече 30 години, въпреки неимоверните трудности, отстоява своите и на Редакционния съвет идеи. След като има хилядите си читатели, които ревностно подкрепят вестника. И всичко това в името на България, на нейното бъдеще.

За мен е чест, че от 25 години съм свързан с този вестник, че той е давал трибуна на моите леви идеи, че той ме обвърза с този патриотичен интелектуален елит и че воюва за по-справедлив и добър живот на народа ни.