Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 20 (14 май 2019) НЕКА ХОРАТА ОБИЧАТ „НОВА ЗОРА“ И СЕ ГОРДЕЯТ С НЕЯ

НЕКА ХОРАТА ОБИЧАТ „НОВА ЗОРА“ И СЕ ГОРДЕЯТ С НЕЯ

Е-поща Печат PDF

Когато човек осъзнава, че Отечеството трябва да бъде отстоявано, защото е застрашено и е изправено пред гибел; когато искат да му отнемат не само територията, а преди всичко да ликвидират народа, националната идея, цивилизационната принадлежност; когато обругават вярата и обезценяват идеалите, заради които са загивали хора и се е проливала кръв, тогава има нужда от опора, съмишленици и съратници. Сам е трудно да се бориш, а и да убеждаваш и учиш; да показваш истината и да я браниш повече от себе си.

Опората на такъв човек е вестникът „Нова зора“!

Добре е, когато интелектуалецът има своята трибуна, своето място, където да сподели с читателите мисли и идеи, слово и вдъхновение. „Нова зора“ е мястото, където хора на духа – автори и читатели  се събират, съюзяват и съединяват, за да станат едно цяло – при всичката си различност и дори противоречивост едни на други, със своето самостоятелно мислене. И това е най-важната му нравствена характеристика на този уникален и безстрашен вестник. На мене тя много ми харесва!

Не смея да мисля как вече цели 39 години, а от днес започва и 30-та юбилейна година, редакцията на вестника и главният редактор Минчо Минчев успяват да се удържат и съхранят в днешната, а и във вчерашната, (а май така ще е и в утрешната) обществена действителност. Каква устойчивост е необходима; колко сили са вложени; каква любов към Отечеството е изпълнила душите и сърцата на тези хора, за да издържат на изпитанията, преминавайки през  тях с мъчителните и неизбежни съмнения, колебания, страхове, отчаяния!

Но нали всичко е „после Отечеството“, както ни е завещал великият Ботев!

Слава Богу, че съм частица от това съдружие, за да придам и аз скромни сили, енергия, идеи и думи на „Нова зора“.

Нека хората я обичат, да й се радват и да се гордеят с нея. Нека продължава още много и много дълги години да им говори истината и да поддържа будна съвеста им. Нека все повече читатели да я очакват всеки вторник, понеже имат нужда от нея!

Честит празник!

 

Панко Анчев

Литературен критик, литературовед, философ и публицист,

Почетен доктор на Литературния институт „Максим Горки“ - Москва


 

 

Още по темата