Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 17 (23 април 2019) БЪЛГАРИЯ ИСКА ПРОМЯНА

БЪЛГАРИЯ ИСКА ПРОМЯНА

Е-поща Печат PDF

Калоян Паргов, лидер на градския съвет на БСП, пред „Нова Зора“, в разговор с Минчо Минчев

 

Обществото се събуди и волята ни за победа няма алтернатива

 

Заседанието на Националния съвет на БСП в неделя определи окончателния състав на листата с кандидати за депутати в парламента на Европа. Споровете и дискусиите бяха разгорещени и продължиха до рекордните 9 часа. В резултат на това, предложената от председателя на БСП Корнелия Нинова и одобрена от Изпълнителното бюро на партията листа беше променена. В нея до проведеното тайно гласуване не фигурираше името на председателя на ПЕС Сергей Станишев. Не присъстваше и името на Валентин Вацев, предложен от ПП „Нова Зора“. Както вече е известно, членовете на Националния съвет пренаредиха листата. Така на второ и трето място бяха поставени млади и не толкова известни социалисти като народният представител Петър Витанов и заместник-председателят на "Милениум" Цветелина Пенкова. А председателят на ПЕС Сергей Станишев получи петото място.

За случилото се в неделя и за предстоящата кампания, която възнамерява да води БСП преди евроизборите на 26-и май своето отношение пред „Нова Зора“ изрази Калоян Паргов лидер на БСП - София и член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на социалистическата партия. Попитахме го също и за отпадането на т.нар „кафява“ добавка предложена в Закона за енергетиката от бившия народен представител от ГЕРБ Делян Добрев и неговия съпартиец Валентин Николов.

 

- Др. Паргов, какъв е коментарът Ви като член на Изпълнителното бюро, за разнобоя при формирането на листата за представители в европейския парламент от името на Коалиция „БСП за България“?

- Погледнато отстрани може и да прилича на разнобой. Не забравяйте обаче дългогодишните традиции в БСП и начините, по които се формират и взимат решения за една или друга политика. В партията има силно изразен плурализъм, има спорове и битки за защита на позиции и мнения. И това е нещо съвсем нормално. Наистина, отстрани може да изглежда като разнобой, но реално не е. В случая при формирането на листата с кандидати за европейския парламент за първи път в историят на работата на върховния орган на партията, беше приложена процедурата за тайно гласуване. И това беше прецедент. Имаше различни мнения, предложения, виждания за това какъв да е съставът на тази листа, кой на кое място да бъде. И най-демократичният инструмент - тайното гласуване излъчи нейния състав и подредба. Оттук-нататък темата е затворена и вървим към подготовката и провеждането на европейските избори. Разбира се, целта ни е победата в тези избори.

- В крайна сметка, според Вас, най-добрият и оптимален вариант на листата?

- Решението за тази подредба на листата е на Националния съвет, след таен вот, предшестван от 9-часова дискусия! И никой не трябва да се сърди на никого. Това е листата на БСП, респективно на Коалиция „БСП за България“. Влизаме с нея в битката за победа на европейските избори.

- Не ли странно, че председателят на ПЕС е едва на пето място в листата за евродепутати на БСП, на която до неотдавна самият той бе председател?

- Голямо напрежение се създаде около това дали Сергей Станишев има място в листата. Съществуваха различни мнения в партията, но в крайна сметка след тайното гласуване Сергей Станишев беше поставен на 5-о място. Неговото присъствие в листата на Коалиция "БСП за България" за предстоящите избори е ясен сигнал за европейската принадлежност, на БСП пък и на партиите в Коалицията, като част от политическото семейство на европейските социалисти.

 

Калоян Паргов


- На 2-ро и 3-то място в листата бяха поставени не твърде известни лица. Не Ви ли смущава фактът, че №3 Цветелина Пенкова е участвала в проекта на Слави Трифонов, наречен „Патриоти без граници“?

- Да, наистина, при тайния вот на първите две места след водача Елена Йончева бяха поставени млади хора. Единият - Петър Витанов, е депутат от 25-и МИР. Той е експерт по международни отношения и международни финанси и вече две години е народен представител от групата на Коалиция "БСП за България". След него, под №3 в листата, е Цветелина Пенкова, която е заместник-председател на клуб "Милениум" - организацията на млади българи, които са завършили престижни университети и работят в авторитетни компании в Европа и по света. Изключително амбициозен и интелигентен човек с отлични познания по икономика и финанси. Вярно е, че е участвала е в кастинг за проекта на шоумена Слави Трифонов, но всичко личи, че такъв политически проект на Слави Трифонов няма да има. А Цветелина Пенкова е дългогодишен член на БСП и беше номинирана за кандидат за евродепутат. След тайния вот в неделя Националният съвет е този, който ѝ отреди третото място в листата.

- БСП не остави ли усещането в избирателите, че почти месец преди евроизборите съществува в нейния ръководен орган, неяснота в критериите и особено в посланията на участниците в евролистата?

- Съществуват няколко риска пред БСП сега и трябва да се справим с тях. На първо място са посланията, които трябва да започнем да налагаме, след като избрахме листата. Ние ще заложим на нещо, което липсва в България и с него може да обясним голяма част от проблемите в страната. Имам предвид липсата на справедливост. Вторият риск, с който трябва да се справим, е да не допуснем разединение след подреждането на листите, тъй като съществуваше огромно напрежение, последствията от което трябва да бъдат изгладени. Точно това неведнъж е било огромен препъникамък за БСП. Според мен, тайният вот не остави съмнение у никого, че изборът е бил прозрачен и че е отчел мнението на всички в Националния съвет. Затова не бива да има сърдити или обидени. Трябва да влезем в кампанията единни. Все пак, листата изразява мнението на членовете на Националния съвет, където е представена цялата партия. Трябва всички да приемем тази листа и да направим необходимото, за да спечелим европейските избори.

- Как ще убедите симпатизантите на „БСП за България“, че тайният избор на Националния съвет на БСП съответства на техните нагласи?

- На 20-и април ще представим официално листата по начин, по който досега не сме го правили. Ще бъде изненада. На 24 април листата ще бъде представена пред Софийския актив на БСП, в Зала 3 на НДК от 18,00 часа, а на 1 май ще съчетаем традиционното митинг-шествие, по случай празника на труда, с откриването на предизборната кампания. След това всички кандидати за евродепутати ще се впуснат в предизборни обиколки в цялата страна. Това, което искам да кажа на всички членове и симпатизанти на БСП е, че изборите на 26 май не са само за европейски парламент и за бъдещето на Европа. Тези избори имат огромно национално значение. Те ще определят хода на политическия процес в България. Те ще решат дали да има промяна на това управление и на модела, което то налага. Очевидно е, че такава промяна е необходима. Показаха го и протестите в последната година. Гражданското общество се събуди, хората започнаха да търсят правата си. Те искат промяна, това тяхно желание проличава в различните протести всяка седмица. А изборите на 26 май може да бъдат израз на тази промяна чрез победата на единствената алтернатива на управляващите от ГЕРБ в лицето на БСП. Затова призовавам всички членове и симпатизанти да вземат активно участие в тези избори. Според някои, те ще бъдат битка предимно на твърдите ядра. Но на нас, за да победим ГЕРБ на тези избори, ще ни трябва и сериозна подкрепа извън твърдото ядро.

- Председателят на партията Корнелия Нинова, обяви, че така подредената листа, я освобождава от отговорността за изборните резултати. Как мислите по въпроса за отговорността?

- Нормално е отговорността за подредбата на листата и за изборните резултати след тайния вот я носи целият Национален съвет. Председателят, като част от този Национален съвет и като пръв сред равни, носи същата отговорност, заедно с националния и регионалните предизборни щабове, разбира се.

- Вече повече от 10 години откакто са създадени, ГЕРБ създаваха впечатление за неуязвимост и непоклатимост. Напоследък нещата се промениха и както би казал Остап Бендер „Ледовете се пукат, господа съдебни заседатели“.

- Не сте прав. През последните десетина години имаше немалко критични ситуации, в които ГЕРБ показаха уязвимост, но все не стигаше съвсем малко, за да може да бъдат победени. В момента лъсват огромни язви, недъзи и проблеми на модела на управление на ГЕРБ. Виждаме, че в ход е кризисен пиар и опити да бъде отвлечено вниманието от съществени за обществото теми. Всичко това разкрива огромна възможност, която БСП и всички, желаещи промяната на този модел, трябва да използваме на изборите на 26 май.

- Вие от своя страна решихте да не участвате в надпреварата, въпреки многобройните номинации и настоявания. Какви са съображенията Ви?

- Първо искам да използвам възможността, за да благодаря за десетките номинации, които получих за листата за европейски парламент. Моите ангажименти към Градската организация на БСП и към София не са приключили и предпочитам да се концентрирам върху работата си тук. Има още какво да дам и на Градската организация, и на София предвид факта, че предстоят и тежки местни избори. А изходът от европейските избори на 26 май в много голяма степен ще предопредели онова, което предстои да се случи през есента на изборите за местни органи на властта.

- Да не би това да означава, че предстои да се кандидатирате наесен за кмет на София?

- Фактът, че не участвам в европейските избори няма нищо общо с други планове, за каквито питате. Аз съм председател на Градския предизборен щаб и ще водя партията не само в европейските, но и в местните избори. Веднага след 26 май започваме същинската част от подготовката за местните избори, с подреждането на листата за общински съветници и издигането на кандидатурите за селски, районни кметове и най-вече за кмет на София. По традиция тези решения ги взима Градската конференция и нейните над 200 делегати.

- Наскоро призовахте Йорданка Фандъкова, като кмет на София и заместник-председател на ГЕРБ, да използва цялото си влияние в партията и парламентарната група, за да се не допусне на второ четене да бъде приета поправката в Закона за енергетиката, която предвижда да отпадане т.нар „кафява“ добавка за производство на електроенергия от когенерационни мощности. С какво тази поправка е опасна?

- Ако Народното събрание утвърди предложението на Делян Добрев и Валентин Николов, това силно ще застраши съществуването на “Топлофикация София“, както и на останалите топлофикации в страната и последствията ще бъдат много повече от лоши. Столичната топлофикация, за да компенсира приходите си от липсата на тази съществена добавка, която получава за производството на електрическа енергия, ще трябва драстично да повиши цените на топлинната енергия, която предоставя на гражданите на София. А това ще ги засегне пряко и ще има изключително лоши социални последствия.

- Какво се крие зад предложението на господата Николов и Добрев? Коренспондира ли с изискванията на т.нар европейски директиви зад, които най-често сме свикнали да откриваме намерения за приватизация. Да не би и сега да става дума за това?

- По-сложно е. В идентична ситуация Полша е извоювала правото тази добавка, която е предмет на промяната в Закона за енергетиката, да не се счита за държавна помощ, за каквото е тезата в доклада на двамата депутати от ГЕРБ. В създадената ситуация на първо място се обезсмисля функционирането на работната група на СОС, която от началото на годината се стреми да намери най-добрия модел, с който да извади „Топлофикация София“ от кризата, в която се намира. Една от идеите, по която се работи е да бъдат увеличени приходите на дружеството, с изграждането на допълнителни когенерационни мощности за производство на „кафява“ енергия, така че да бъде запазена топлинната енергия на социално поносимата цената. Аз мисля, че бъдещето на „Топлофикация София“ е именно в изграждането на такива нови и по-ефективни мощности. И в това направление трябва да бъдат инвестициите, които ще се правят в бъдеще.

Трябва да се постигне съотношение 1:1 в производството на топлинна и електрическа енергия. Ако се приемат окончателно промените в Закона за енергетиката, за групата общински съветници от БСП не остава друго освен да се изтегли работната група, тъй като нейната работа се обезсмисля. Както и друг път е бивало, подобни идеи обикновено обслужат нечии интереси. В случая това се интересите на едрия бизнес, който от дълго време недоволства от високите цени на енергийната борса и особено от таксата „Задължение към обществото“. Премахвайки обаче закупуването на т.нар „кафявата енергия“, на практика ще се стигне до фактическият фалит на Топлофикация. За да не се случи това, тогава държавата ще трябва пряко да субсидира цената на топлинната енергия, нещо което европейското законодателство категорично забранява. С други думи, това е улица без изход.

Нашата позиция е да не допуснем да сработи капанът.


 

Още по темата