Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 8 (19 февруари 2019) И ПРАВИТЕЛСТВОТО КЛАТИ МАДУРО

И ПРАВИТЕЛСТВОТО КЛАТИ МАДУРО

Е-поща Печат PDF

Боже, колко демократи имало в тази София! Достатъчно беше президентът Румен Радев да повтори казаното от генералния секретар на ООН Гутериш, че не трябва да се взема страна при конфликта във Венецуела, и „присъдружните“ на ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов медии, журналисти, политолози и безработни „анализатори“ като Александър Йорданов, окнаха: „Импийчмънт сега!“. Само че вместо уж събраните чрез социалните мрежи 3000 протестъри, пред Президентството се явиха по-малко от 200 души. А и те нямаха вид на голи, гладни и жадни. Което не попречи на агенция ПИК и сарайските издания „Труд“ и „24 часа“ да обявят: „Малък протест, голямо предупреждение“. Все едно, че Нийл Армстронг отново е стъпил на Луната и казва: „Малка крачка за човека, голям скок за човечеството!“.

 

Този път сред протестиращите не видяхме дежурния протестър Йоло Денев, но пък той беше успешно заместен от Ива Николова, яхнала поредната обречена кауза. Казват, че от ГЕРБ не стояли зад протеста, но имали някакво присъствие на по-ниско ниво. Очевидно лидерите на управляващата партия са имали по-важни дела и сериозни основания да не се отъждествяват с нефелата дружинка пред Президентството. Борисов дори беше „отложил“ даването на показания по аферата с турските ваксини на бившия министър на здравеопазването Петър Москов. А пък заместникът му, току що се бе завърнал от молитвена закуска в Белия дом и семинар в Сената на САЩ за „злонамереното влияние на Русия в региона“ на Югоизточна Европа, имаше за задача как да обясни че Русия може да се намеси в изборите в България. Дали пък признатия организатор на всички изборни успехи и победи на ГЕРБ не бърза да се застрахова срещу евентуален негативен за партията му резултат от изборите за Европейски парламент (ЕП) на 26 май 2019 г.!

 

Мадуро


След като Вашингтон запретна ръкави да спира продължението на „Турски поток“ на българска земя, вероятно и у нас ще бъде размахано плашилото на руската „хибридна война“, за да оправдае поредния енергиен провал и евентуалната загуба на изборите за ЕП. Що му  трябваше на правителството да си вре носа във вътрешните работи на Венецуела! И то, подкрепяйки опозиционера Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание в Каракас, когото Тръмп „назначи“ за „временен президент“ на Венецуела, а 20 страни от ЕС го признаха за такъв.

Няма  добро не наказано. Според публикация на РИА „Нюз“, друг венецуелски опозиционер, депутатът Карлос Папарони, бил написал в „Туитър“, че Венецуела искала да прехвърли свои държавни средства в България. И, че той, Папарони, установил контакт с някаква „брокерска къща“, за да спре паричния трансфер. Българското МВнР отговори, че няма официална информация за такъв трансфер, но остана съмнението, че и венецуелската опозиция води срещу нас „хибридна война“. Иди после, че обяснявай на „руския агент“ Тръмп, че България не подкрепя Мадуро, а признава само Гуаидо за временен президент на Венецуела! Ако Тръмп не повярва, край на снимките в Белия дом, с държавния секретар Помпео, с разни помощници и секретарки, както и на тези с…гърба на самия  Тръмп. Да си сред 20-те европейски държави, признали Гуаидо и пак да се червиш пред стопанина на Белия дом – това трае ли се?! На всичко отгоре България продължава да няма посолство и посланик в Каракас, а за Венецуела и още четири латиноамерикански държави отговаря посланикът ни в Бразилия! Да не говорим, че търговският ни оборот с Каракас е нищожен: внос на облицовъчен камък за 10 000 долара и износ на пластмасови и стъклени изделия за 300 000 долара. Българското присъствие във Венецуела в хора е още по-незначително. Там живеят 50 българи и 25 лежат в затворите за трафик на кокаин. Но, ако съдим по българските проправителствени медии, демокрацията във Венецуела е по-важна от тази у нас. Що се отнася до инфлацията, липсата на храни, лекарства и медикаменти в Боливарската република, едва ли най-бедната и корумпирана страна в ЕС е уместно да говори за горепосочените дефицити. Още повече, че кризата в най-богатата на петрол страна в света е следствие не само на политиката на Мадуро, а и на наложените на Венецуела американски и западни санкции. „Обущарю, не по-високо от обущата!“, така отговорил един елински скулптор на дилетантските критики срещу неговата творба. „Присмял се хърбел на щърбел“, казва пък българският народ.

Обаче, докато опровергавахме твърденията на Карлос Папарони, един британски сайт откри „приятелски огън“ срещу България, твърдейки, че оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев е бил отровен с „новичок“ през 2015 г. от същия агент на руското военно разузнаване Сергей Федотов, който бил замесен и в покушението срещу Сергей Скрипал в Солзбъри. През 2015 г. Гебрев наистина е постъпил във ВМА след отравяне с някаква салата, но разследването е било прекратено поради отсъствието на данни за умисъл. Според главния прокурор Цацаров, ставало дума за отравяне с някакъв пестицид, използван от производителя на салатата, която Гебрев консумирал в Японския хотел. Само че публикацията на британския сайт очевидно се цели по-далече – да внуши, че ако българските специални служби бяха обезвредили Федотов през 2015 г., нямаше да има „случай Скрипал“. Наложи се премиерът Борисов да се срещне с британския посланик Ема Хопкинс, за да я убеди, че не става дума за употреба на „новичок“. Остана висящ само въпросът, защо този инцидент се вади днес, четири години след прекратяването на разследването по него. Явно някой се опитва „да разлае кучетата“ месеци преди европейските избори. Не толкова срещу България, колкото срещу Русия. Самият Гебрев е заинтересуван от възобновяването на разследването, за да отклони вниманието от връзките си с мажоритарния собственик на фалиралата КТБ. А така също, от факта, че произведени в неговите предприятия оръжия и боеприпаси се озовават в ръцете на украинските „антитерористи“ в Донбас и в тези на сирийските „бунтовници“.

На всичко отгоре и ЕП усложни живота на нашите управляващи, поставяйки на обсъждане въпроса за етническата нетолерантност и мерките за интегриране на ромите. Очевидно концепцията на ВМРО за решаване на циганския въпрос у нас ще бъде подложена на жестока критика. Бедни, бедни Каракачанов, защо ти трябваше да вкарваш ромите в правия път чрез Строителни войски и противозачатъчни средства за циганките?

Що се отнася до протеста на „мадуромразците“, вижте какво е казал за Хуан Гуаидо президентът на Боливия Ево Моралес:

<<Отхвърляме изявлението на Гуаидо, че ще приемат намеса на САЩ във Венецуела. Какво ли мислят сега братските държавни глави, които признават Гуаидо? Ние ще направим всичко, което е по силите ни. Разбира се, това е тема, която поражда много полемики, но ние ще направим необходимото, за да не умират деца, да се спаси животът на хората, да се възстанови управлението на страната. И ще се намесим в хуманитарната ситуация, използвайки суверенитета на Националното събрание и нашите правомощия>>.(Да не мислите, че е публикувано в някой български вестник. Публикацията е от в. „Миллиет“, 11.02.2019).

Сега и Ево Моралес ли ще сваляме? Или ще анатемосваме само Мадуро, понеже така правят някои от „големите началници“? Не тези в Москва, Пекин, Рим и Анкара, а „агентът на Русия“ в Белия дом, Доналд Тръмп и неговите васали в Берлин, Париж и Брюксел.

По-миналата седмица някакъв умник ни призоваваше „да скопим мадуризма“. Но не каза дали е по-добре да ни управляват политически скопци?

Вместо да се обиждаме на тема „дебили“, да докажем че не сме такива, като на европейските избори опровергаем Петко Рачев за написаното преди повече от един век:

„Какъв бе подвиг, как се свърши!

Свободни роби в нов синджир.

Не сме народ, а живи мърши

И пак тегло, и пак немир!“


 

 

Още по темата