Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 45 (4 декември 2018) СВЯТ, КОЙТО ЗАЕДНО ЩЕ ПОСТИГНЕМ

СВЯТ, КОЙТО ЗАЕДНО ЩЕ ПОСТИГНЕМ

Е-поща Печат PDF

До Общинската организация на БСП  гр. Банско

 

Уважаеми другари,

 

Ако орлите на Пирин не помнят откога бият с крила ветровете;

ако Вихрен не знае, от кога с гранитни плещи подпира звездното небе над Банско;

България и света не забравят, кремачната твърд на духа на вашия град и вековната воля на банскалии за възход и пребъдване, за социална справедливост; за правда, за българщина и братство.

Идеите, винаги са били арматурата в бетона на ценностите, но вие,

Уважаеми другари,

от Общинската организация на БСП в Банско,

сте владетели на най-благородната от тях – идеята, която е, както писа Христо Ботев, „спасител на всички народи от вековни тегла и мъки, чрез братски труд, свобода и равенство“ - социалистическата идея!

Организацията на социалистите във вашия град е учредена на 7 ноември 1918г – само 4 дни преди по всички фронтове да замлъкнат оръдията на Първата световна война. Тогава, в кървавото зарево на победи и покруси, светът бе възправен и възроден от вярата, че подир толкова загуби тежки, ще загуби най-сетне и свойте вериги.

Това бе време на велика воля и твърдост, на несъкрушим оптимизъм и всеотдайност. И от орловото гнездо на социалистите в гр. Банско, идейно укрепна и излетя едно крилато ято на легендарни бойци – Крум Радонов и Александър Пицин, създадоха първия партизански отряд в България, още през лятото на 1941г.

В мобилизационния поход срещу фашизма, имената на 10 други достойни синове на Банско, отдадоха сили, младост и живот в неравната борба.

Великият поет и антифашист, името побрало непомръкващата гордост на Банско и България, огняноинтелигентът Никола Вапцаров, прозря епичният и безмилостен характер на борбата. Вгледан в утрешния ден, той намери своето място в живота и с твърда решителност заяви: „И напразно няма да се дам!“.

С Ботевата песен на уста, той и неговите другари, подпечатаха със своя пример Червеното евангелие на антифашистката съпротива и със своята кръв подписаха окончателната присъда над фашизма.

В годините на съзидание, в епохата на най-грандиозния модернизационен процес в историята на България, организацията на социалистите в Банско излъчи възхитителния пример на Сара Смедарчина – Герой на социалистическия труд; на Иван Колчагов – едно от знаковите имена в българския морски флот и на другите двама Радоновци – Иван Радонов, заместник министър на промишлеността на НРБ, отговарящ за най-перспективния сектор – електрониката и Лазар Радонов – прославеният генерален директор на „Камет“ - Перник и заместник генерален директор на металургични комбинат „Кремиковци“.

И най-яростните отрицатели на социалистическото съзидание не биха могли да отрекат, че на гражданския фронт победите на Банско и банскалии, са свързани с името на Райна Балева – Първи секретар на ГК на БКП през 80-те години на миналия век.

Уважаеми другари социалисти,

от славната организация на БСП в гр.Банско,

имам високата чест да подпиша това писмо до Вас, от името на Централния политически съвет на политическа партия „Нова Зора“ - коалиционен партньор на БСП на национално равнище.

На 17-ти ноември, ние проведохме своето Първо национално съвещание, след нашия Трети редовен конгрес, проведен през месец юли. На него, ние обсъдихме „Визията за развитие на България“ – един документ на Националния съвет на БСП, който е ново явление в годините на прехода. Нашата оценка е, че този документ е насочен не толкова към партийните членове на БСП, които най-дълбоко разбират проблемите пред Отечеството днес, колкото към пасионарната част на българския народ, с който социалистите и родолюбците в България са призвани да водят борбата.

Ние, в „Нова Зора“, разглеждаме „Визията“ и като първа крачка към Единния народен фронт – една крайно необходима концентрация на националната енергия и воля за спасение на Отечеството.

Като председател на ПП „Нова Зора“ имам ясния мандат да Ви уверя, че ние непоклатимо и твърдо ще отстояваме идеите на „Визията“ и ще се борим за тяхното осъществяване.

Приемете нашите най-искрени поздравления за вашия вековен юбилей. Макар в град Банско да сме почти непознати, като партия, в Разлог, в село Баня, в село Добърско и в село Бачево, като организационен потенциал ние не сме за подценяване. Впрочем, Единният фронт на борбата изисква всеотдайност и решителност и пълна мобилизация, в името на народа.

Поклон пред хората на социалистическата кауза в град Банско, отдали мечти, надежди и сили за България.

Поклон пред всички убедени радетели за правдата на един свят, който непременно ще се сбъдне.

И който заедно ще постигнем!

Да живее България!

 

С другарски поздрав,

Минчо Минчев

председател

на ПП „Нова Зора“

гр.София

28.11.2018г.