Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 44 (27 ноември 2018) ЛЕТОПИСЦИ НА ВРЕМЕТО И ИСТОРИЯТА

ЛЕТОПИСЦИ НА ВРЕМЕТО И ИСТОРИЯТА

Е-поща Печат PDF

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

ИВАН АНГЕЛОВ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АНГЕЛОВ,

 

В хилядолетната ни история българската литературна общност се вписва със своя достойна 105-годишна биография, която ни дава пълното основание да се поклоним и с признателност да отдадем заслуженото внимание към самобитните индивидуалности, събрани и днес в най-старата авторитетна писателска организация у нас.

За съжаление, литературата днес не е сред най-обичаните, ухажвани и обгрижени деца в семейството на българската култура, но тя и при тези условия е израз на усилията да се съхрани българският дух, да бъде основен автор на страниците, описали народните страдания и съдбините на отечеството ни и в години на подем, и в периоди на трагични обстоятелства. Ние и затова правим проекти за нова Визия за България, за каузата България, за да оставим свой почерк и заедно с Вас да покажем, че всяко време си има и своята алтернатива.

В днешния тържествен ден от вашето второ столетие отдаваме дължимото към учредителите Теодор Траянов, Стоян Дринов, Минко Неволин, Николай Ракитин, Иван Андрейчин, Димитър Бабев, Димитър Подвързачов, Димо Кьорчев, Стилиян Чилингиров, Кирил Христов.

 


Тук споменавам и някои от първите почетни членове на Съюза, сред които са патриархът на българската литература Иван Вазов, Александър Теодоров-Балан, Иван Шишманов, Тодор Влайков, д-р Кръстьо Кръстев, Пейо Яворов, Йордан Йовков, Тодор Страшимиров, както и първите негови председатели Иван Андрейчин, Кирил Христов, Иван Вазов, Елин Пелин, Михаил Арнаудов, Божан Ангелов, Тодор Влайков, Стилиян Чилингиров, Константин Константинов, Трифон Кунев, Добри Немиров.

Поклон и уважение и към председателите от по-новата история на писателския съюз Людмил Стоянов, Георги Караславов, Панталей Зарев, Георги Джагаров, Любомир Левчев, Никола Радев, Кольо Георгиев, Николай Хайтов, Павел Матев...

Респект и дълбоко уважение към Вас, господин Ангелов, за това, че днес ръководите успешно 800-членна творческа писателска гвардия, събрана в Съюза на българските писатели!

Честит празник и на многая лета на СБП и на неговите творчески пера с пожелание да оставят на хартиен носител и в електронните медии своето дарование, талант, сърце, вдъхновение и умение да са истинските летописци на времето, в което живеем, на българската история и на най-новата българска култура!

Нека да е честита 105-ата годишнина на Съюза на българските писатели!

 

20 ноември 2018 г.

 

КАЛОЯН ПАРГОВ

Председател на ГС на БСП-София

СОФИЯ