Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 43 (20 ноември 2018) ЧЕСТЕН РАЗГОВОР С ГРЕХОВЕТЕ НА ИСТОРИЯТА

ЧЕСТЕН РАЗГОВОР С ГРЕХОВЕТЕ НА ИСТОРИЯТА

Е-поща Печат PDF

След приключване на Берлинския конгрес министър-председателя на Англия Бенджамин Дизраели лорд Бийкънсфийлд, пише до своята приятелка лейди Честърфилд: „Ние тук спечелихме (или казно съвсем точно, откраднахме) една велика победа, която трудно могат да оценят в Англия“. Призанието на крадеца, 140 години след неговото писмено свидетелство стана заглавие на българска книга.

На 13 ноември 2018 г. в препълнената зала 305 в Руския културно-информационен център в София, се състоя представяне на „Откраднатата победа“от Иван Вълов. Тя е издадена от Фондация „Устойчиво развитие за България“и е второ, допълнено издание,  посветено на 140-годишнината от Руско-турската Освободителна война (1877-1878 г.) и възстановяването на българската държавност.

Присъстваха представители на посолството на Руската Федерация, на представителството на Россътрудничество в България, на обществени организации, държавни институции, историци, писатели, журналисти.

Г-жа Станка Шопова председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ представи гостите, произнесе встъпително слово за значението на тази книга за историческата памет на правдата за българското Освобождение и  възкръсяването на българската държавност. Думата бе предоставена на автора да сподели своите вълнения при написването на своята книга.

Иван Вълов изтъкна, че документалните му етюди са написани върху основата на малко известни факти от дипломацията преди, по време и след Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. Особено внимание е отделено на кореспонденцията между кралица Виктория и министър- председателят Бенджамин Дизраели лорд Бийкънсфийлд, както и на разузнаванавателните служби на Русия и Великобритания в една битка, която е предопределила не само успешните бойни действия, но и изхода от войната.

 


За книгата говориха: Стоянка Митева - писател, редактор и коректор на  „Откраднатата победа“, литературните критици Пенчо Чернаев, Благовеста Касабова член на УС на Съюза на българските писатели, както и проф. Константин Миронов. Изказвания по темата направиха Минчо Минчев председател на ПП „Нова зора“ и главен редактор на вестник „Нова зора“, Боряна Илиева главен секретар на Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД и други общественици, историци и писатели.

Г-н Алексей Новоселов, съветник по културата в посолството на Руската Федерация  в България, поздрави автора и издателя и подчерат значението на „Откраднатата победа“ за българските и руските читатели. Г-н Новеселов, настоятелно препоръча книгата да бъде преведена на руски език и обеща съдействие от посолството тя да бъде издадена в Русия.

„Откраднатата победа“ е книга, която се чете на един дъх. На 366 страници, авторът Иван Вълов, води честен разговор с позабравените грехове и дела на старата блудница – историята. А това винаги е крайно интересно. Той не задава единствено въпроса „ако“. Може би защото знае, че историята не познава условно наклонение.