Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 38 (16 октомври 2018) РУСОФОБИЯТА – РУДИМЕНТ И ФЕНОМЕН В ЖИВОТА НА СЪВРЕМИЕТО

РУСОФОБИЯТА – РУДИМЕНТ И ФЕНОМЕН В ЖИВОТА НА СЪВРЕМИЕТО

Е-поща Печат PDF

 

На 11 октомври в РИКЦ се проведе научна конференция на тема “Русофобството - причини, етапи, форми, институции“. На снимката: Олег Акимкин от Посолството на Русия, Павел Журавльов, директор на РКИЦ, доц. д-р Жан Виденов, проф. Ангел Димов и проф. Васил Проданов.

 

На 11 октомври (четвъртък) в Руския културно-информационен център, на ул. Шипка №37, в София, се събраха цяла плеяда учени, анализатори, философи, юристи и политолози, за да разискват в нарочна национална научна конференция русофобството, неговите причини, етапи, форми и институции, превърнато днес във феноменален рудимент в живота, не само на българското общество.

Докладите на участниците разкриваха същността, задачите и функциите на русофобията, като явление, икономическите, правните, геокултурните и геополитически аспекти на нейните измерения, както и русофобията в България, корените, формите и способите на нейното отглеждане, доколкото в българската народностна нива, тя винаги е била екзотичен плевел, но за която в последно време се хвърлят огромни „агротехнически“ усилия за нейното оцеляване и разрастване.

Конференцията бе открита от проф.д-р на ик.н. Ангел Димов. (Кратко резюмене на неговият обширен доклад поместваме отделно).

Ръководител, на първият панел, бе доц. д-р Жан Виденов, министър-председател на Р.България, в периода 1995-1997г, който след кратко встъпление в темата, даде дума на първия докладчик – член кор. проф. д-р Васил Проданов. Той прочете резюме на своето изследване на тема „Опит за теория на русофобството“. В него проф. Проданов посочва цивилизационните характеристики на диспозицията „русофили – русофоби“. Той потърси етнофобията, като фактор в социално-класовите характеристики на всяка фобия и филия, съзрявали в условията на робовладелческия или колониалния капитализъм. Изключително интересния доклад на проф. д-р Васил Проданов, разглежда и Балканите, като територия на нарастващата конфликност в геополитическата битка на американофобията срещу американофилията.

 


Доц. д-р Валентин Вацев, бе озаглавил своя доклад „Русофобството, като антропологична катастрофа“. В него той изтъкна, че „Русофобията е секулализиран образ на врага на човешкия род“ и очерта параметрите на въпроса „Какво не е русофобията“. Доц. Вацев подчерта, че русофобията е един от трите стълба на разгарящата се студена война. Първият, от които, са т.нар. санкции, а вторият е тоталното сатанизиране на противника. „Всичко онова, което може да се прости на Запада, подчерта д-р Вацев, е задължително непростимо за Русия, за руснаците, като народ, като представители на отделна цивилизация и като религиозен фактор. От времето на родоначалника на русофобията абат Кюстен, през Адолф Хитлер, до най-ярките днешни нейни носители и  проявления.

Член кор. проф. д-р Иван Ангелов, говори за цивилизационния избор на България и икономическите отношения с Русия. Някои от застъпените тези на учения, станаха обект на дискусия и критика в определеното от модератора, Жан Виденов време за тази цел.

Последваха задълбочени в темата, резюмета на докладите на такива автори, като: Мирослав Попов, проф. Бончо Асенов, Максим Мизов, Петя Пачкова, Борислав Градинаров, професорите Дончо Конакчиев, Станислав Станилов и Димитър Цацов, Тодор Ников, Вихра Павлова и други участници във  втория панел на конференцията. Вестник „Нова Зора“ се надява да предостави на своите читатели, някои от най-интересните доклади.

Научната конференцията за русофобията, като феномен обществения живот, не само на България, бе проведена с важната подкрепа на „Россътрудничество“ и бе уважена с присъствието на предствителите от посолството на Русия, в България г-жа Елена Приходко и г-н Олег Акимкин, както и от г-н Павел Журавльов, директор на РКИЦ.

 


 

 

Още по темата