Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

„ЗАЕДНО В XXI ВЕК“

Е-поща Печат PDF

Наградени ученици в Международен ученически конкурс посетиха Москва

 

Български ученици – победители в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“ посетиха Москва от 5 до 10 септември 2018 г., където бяха на шестдневна екскурзия като награда за първите места в разделите за есе, стихове, реферати, медийни презентации и рисунки по темите: „140 години от Руско-турската Освободителна война и възстановяване на българската държавност“ и „По пътя към Победата. От великите битки към историческата Победа – Победата при Сталинград и Курската битка“. Ежегодният конкурс  „Заедно в XXI век“ се организира от Фондация „Устойчиво развитие за България“ съвместно с организационен комитет с председател г-жа Станка Шопова. Конкурсът се провежда под патронажа на Посолството на Руската Федерация в България и е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на децата и учениците. Тази година конкурсът бе част от Програмата на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев.

 


Участваха над хиляда деца от България, Русия, Молдова и др. Авторитетно жури от известни учени, художници, поети и писатели оцени детските творби. Отличените 103 ученика и 50 учители бяха наградени с грамоти и предметни награди на тържествена церемония в Руския културно-информационен център. Отличените български ученици на второ място и отличените с първо място ученици от Русия и Молдова бяха наградени с почивка в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ и с  участие в международен ученически поход-урок „По стъпките на Руско-турската Освободителна война“ /Бяла, Шипка, Плевен/. Научен ръководител на проекта е доц. Емилия Лазарова.

Отличените на първите места в различините раздели на Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“ по традиция получават награда посещение в Москва предоставена от Фондация „Устойчиво развитие за България“.

Тази година това са учениците:

-Аглая Тодорова  - 6 клас, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали

-Ростислав Румянов – 11 кл. СУ „Сава Доброплодни, гр. Шумен

-Дамян  Лазаров – 7 клас,  СУ „Йордан Йовков“, гр. Тутракан

-Антонина Лозанова - 11 клас,  ППМГ „Екзарх Антим I“, гр.Видин

-Деян Христов – 9 клас,  СУ „Св. Климент Охридски“, ЦПЛР,  гр.Троян

-Денислав Маринов – 10 клас, СУ „Йордан Йовков“,  гр.Тутракан

-Йоана Симеонова – 6 клас, СУ „Георги Бенковски“, гр. Тетевен

-Ивена Петрова – 6 клас, ОУ „Христо Никифоров“, гр. Ловеч

-Танина Костова – 7 клас, ШИИ „Живопис“, ОДК „Св. Иван Рилски“, гр. Казанлък

-Диан Генов – 11 клас, 17 години, ПГЧЕ „Васил Левски“, гр. Бургас

Ръководител на  групата е Галина Иванова – старши учител, ръководител на Школа по изобразително изкуство към Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски“ гр. Казанлък

Екскурзията на децата тази година се осъществява и с подкрепата на Фонд „Русский мир“.

По време на престоя си в руската столица наградените посетиха Кремъл, Третяковската галерия, Музея на Великата Отечествена война, Музея на Пушкин, Музея на космонавтиката, Мосфильм и др. забележителности.

На 7 септември талантливите български ученици се срещнаха с г-н Атанас Кръстин - Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация, на когото сме изключително благодарни за радушния прием. В приятелска атмосфера децата разказаха за своите успехи и участието си в конкурса, прочетоха свои стихове, подариха свои филми и др. творби. Посланикът разговаря с всеки от групата, поздрави децата и изтъкна, че е изключително впечатлен от познанията и таланта им. Приятелски напътства младите хора, особено тези, които изразиха желание да продължат висшето си образование в Русия. Групата подари  на г-н Кръстин книги и пъзели, посветени на Освобождението, издадени от Фондация „Устойчиво развитие за България“.

 


В Музея на Великата отечествена война се състоя особено вълнуваща среща на българските ученици с Вицеадмирал Кир Георгиевич Лемзенко – първи зам.-председател на общоруската организация „Съюз на приятелите на България“. Той сподели спомени от блокадата в Ленинград където е бил като момче, от работата си във флота, от годините в България където работи като военновъздушен и военноморски аташе в руското посолство, както и за приятелството между България и Русия.

Красотата и величието на руската столица и руското гостоприемство оставиха прекрасни впечатления и стимулираха желанието на българските деца да изучават руския език, литература, история, култура.

 

Фондация „Устойчиво развитие за България“


 

Още по темата