Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

Матей Шопкин - един от Аудитория 65

Е-поща Печат PDF

Матей Шопкин -
един от Аудитория 65

Фондация „Устойчиво развитие за България“ издаде новата книга на Матей Шопкин „На този свят“ (непубликувани стихотворения).
Поетът е автор на повече от 50 книги, негови стихове са превеждани на редица чужди езици, като най-новите са на японски. Матей Шопкин е приятел на Русия и автор на стихосбирката „Възпев на Русия“, седем негови поетични сборника са публикувани на руски език, самият той превежда от руски, пише и литературна критика.
Матей Шопкин е Народен деятел на изкуството и културата, Лауреат на Димитровска награда, удостоен с почетното звание „Следовник на народните будители“, носител на орден „Кирил и Методий“ – Първа степен, носител на „Златен Есенински медал“ – Русия, и член на творчески клуб „Московский Парнас“.
Новата стихосбирка - “На този свят”, бе представена на поетична вечер в Руския културно-информационен център в София, в присъствието на поети, писатели, общественици, учени, повече от сто души, дошли специално за тази вечер. Сред гостите бяха г-н Алексей Новоселов, съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация в България, Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, много представители на обществени организации.
Вечерта бе открита от г-жа Станка Шопова, председател на фондация „Устойчиво развитие за България“, издател на книгата.
Поетичният том бе представен от поета и публициста Иван Карадачки, член на СБП, а Матей Шопкин зарадва своите почитатели с авторски рецитал.
Председателят на СБП Боян Ангелов поднесе поздравления на автора и прочете свое стихотворение.
Свои стихове, посветени на Матей Шопкин, рецитираха и поетите Йордан Милев, Лъчезар Еленков, Петър Динчев, Георги Драмбозов.
Димитър Христов член на УС на СБП, също поздрави автора.
Накрая на вечерта Матей Шопкин благодари на издателя, на хората, които са работили по издаването на стихосбирката, на публиката, и разбира се, даде множество автографи.