Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

Паметни знаци - знаци на историята

Е-поща Печат PDF

На 8 декември залата на ул. „Позитано“ 20, в София, се оказа тясна за изключително сърдечната среща на български обществени организации, партии, творчески и патриотични съюзи с г-н Владимир Поздняков, депутат от Държвната Дума. Г-н Поздняков е в България по повод тържествата в Плевен по случай 140-годишнината от Руско–турската освободителна война. А това даде възможност и за тази непосредствена среща.
Гост на събитието бе и г-н Антолий Потапов, председател на Съюза на приятелите на България и бивш посланик на Руската федерация у нас.
Провявата откри г-жа Станка Шопова, председател на фондация „Устойчиво развитие за България“, която оповести повода на срещата – 140-години от Руско-турската Освободителна война и възстановяването на българската държавност, запозна гостите с богатия план на Националния комитет  за честванията в България.
Началото на срещата бе нетрадиционно, но предизвика одобрението на всички присъстващи. Депутатът от Руската Дума Владимир Поздняков награди с юбилеен медал „100 години от Великата Октомврийска социалистическа революция“ български общественици и изявени личности: Анжел Вагенщайн, Александър Паунов, Бисер Киров (посмъртно), Васил Коларов, доц. д-р Димитър Генчев, доц. д-р Емилия Лазарова, Иван Иванов, д-р Константин Пеев, Лъчезар Еленков, Любен Василев, Минчо М. Минчев, проф. Минчо П. Минчев, проф. Николай Косев, Симеон Игнатов, Станка Шопова, проф. Чавдар Добрев и Чавдар Стоименов.
Руският гост запозна присъстващите с проявите в Русия по повод юбилея - 100 години от Великата Октомврийска социалистическа революция. Запозна  българските си домакини и с инициативата “По дороге декабристов. Чита – Петровский Завод“, която е с неговото лично участие и поддръжка. Пътят на 72-ма декабристи от Чита, или 600 версти, изминати пеша заедно с жените и децата им през 1830 г. (7 август - 22 септември) към заточението им в Петровский Завод, в днешни дни е увековечен с този проект. По цялото трасе ще бъдат поставени паметни знаци под формата на „верстовых столбов“, чието реализиране вече е факт. Така нашите съвременници ще си припомнят за идеите, за революционния устрем и подвига на декабристите.  
Гостът каза топли думи и за Бисер Киров, когото обичат и ценят в Русия и скърбят за преждевременната му кончина.
Г-н Анатолий Потапов говори за значението на честването на 140-годишнината от Руско-турската Освободителна война и изрази увереност за ползотвороното по-нататъшно развитие на българо-руските отношения.
За честването на юбилеите в България говориха поетът Лъчезар Еленков, заместник-председател на Българския антифашистки съюз, проф. Минчо Минчев, съпредседател на Партия на българските комунисти, Борис Цветков, заместник-председател на ЦС на БАС и председател на ГС на БАС-София и др.
Изключително силно и въздействащо беше и словото на Анжел Вагенщайн, който прикани през следващата година българите да участват в тържествата на Червения площад, носейки не портрети на свои близки, а портрет на Альоша – обобщения образ на руския войник, отдал живота си за победата над фашизма и за мирното бъдеще на България и на Европа.
Матей Шопкин прочете свое стихотворение, посветено на Русия. Срещата приключи с пожелания за нови и скорошни срещи.