Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

С МЯРКАТА ЗА НЕПРИМИРИМОСТ И ВСЕОТДАЙНОСТ

Е-поща Печат PDF

• или защо вярват на „Нова Зора” в Плевен

Това, което наричаме преход, разруши не само достоянията на българското общество в материалната сфера, но и нанесе неотвратима рана в идейната убеденост и отдаденост на хората на социалната кауза. Във време на срутени кумири и рухнали мечти, във време на резигнация и пълзящ нихилизъм стана почти невъзможно да намериш и да събереш на едно място и млади, и възрастни, които най-напред се интересуват от правдата и истината, а повече от всичко обичат най-вече отечеството си.

Има обаче и опровержения. Такъв е случаят с общинската и областна организация на ПП “Нова Зора” в гр. Плевен. Онези, които все още си спомнят и знаят какво е партиен и организационен живот, какво е идейна сплотеност и патриотизъм, които се интересуват как се постига това в днешни условия, може да потърсят Евгения Иванова, областен председател на партия “Нова Зора” в гр. Плевен. Тя е причината, аргументът и двигателят на една завидна организационна активност, с която трудно може да се похвали някоя друга обществена организация в града.

В Плевен, където руините на Индустриалната зона от славната някога промишлена мощ на България са само изобличаващ паметник на разрухата и човешкото отчаяние! В този град, който събира като във фокус и миналото, и настоящето, където да намериш сили и думи да сплотиш сърцата на унижените и оскърбените, да ги заредш с една нова енергия на надеждата, означава преди всичко, че ти самият трябва да си се посветил на правдата; означава, че ти самият трябва да си пример за непримиримост към лъжата и бездушието.

И Евгения Иванова е тъкмо точният човек на точното място. Тя е и приятелят, и безкористният съветник, и идейният генератор на всички в нужда и за всичко, което е необходимо да се направи в полза на хората, в интерес на града и в името на България.

 

Широки са координатите и значима, дори богата, е дейността на областната организация на ПП “Нова Зора” в гр. Плевен под ръководството на Евгения Иванова. И защото всяко изложение би я принизило до степен на сухо изреждане и бездушна справка, ще поясним първо, че тази дейност се заключава между хоризонтите на един неподправен възторг и благодарност и противоположния стремеж за омаловажаване на мястото на ПП “Нова Зора” в живота на лявата кауза, което е пък другото име на завистта. Важното е обаче, че в обхвата на този диапазон равнодушни няма. Това най-добре си проличава при препълнените зали на фестивала на патриотичната песен “Отечество”, посветен на Ботев и падналите за свободата на България, провеждан в най-близкия до 2 юни съботен или неделен ден вече шест години поред. Проличава в отношението на жителите на селца като Згалево, Тотлебен, Тревене, Крушовица, Крушовене и др., в чиито землища се намират 14 от общо 27-те паметника на прославения военен хирург Николай Пирогов, издигнати в негова чест по случай 100 години от Освобождението на България, на местата, където през освободителната Руско-турска война 1877-1878 са се намирали военните болници и лазарети на руската освободителна армия. Тези възстановени с труда на активиститите на ПП „Нова Зора” паметници и със средствата, събрани помежду им, са само бледият израз на чувството на дълбока признателност към подвига на братския руски народ, който изразяват членовете на ПП „Нова Зора”.

Това чувство на дълбок патриотизъм и морал бе потвърдено при посещението на представителна група на общинската организация в село Малая Перешчепина, Украйна, където те се поклониха на гроба на хан Кубрат, донесоха пръст оттам и капсула с обръщение към идните български поколения бе зарита в основата на паметния знак в центъра на град Левски, който те издигнаха със свой труд и свои средства. След година до паметния знак на владетеля на Велика България бе поставен и знак в прослава на неговия син Аспарух, основателя на българската държава.

През тази година, на 17 септември, в залата на хотел „Балкан” в Плевен, се проведе третото издание по ускорен шахмат, организиран от ПП „Нова Зора” в града, в който взеха участие 42-ма шахматисти от три федерации с международно участие... От 8-годишния сърбин Мият Джурасич до полковника от запаса Иван Василев от Плевен. Те се състезаваха в седем кръга при контрола 15 минути плюс 5 секунди добавка за всеки ход. За шампион на турнира бе обявен Ростислав Раев, на 33 години, от гр. Русе. Второто място зае студентът в НСА Дарио Дерешки, на 20 години, а на трето място - гост-участникът от Скопие, ФИДЕ-майстор Александър Кралевски.

Междувременно активът на общинската и областната организация на ПП „Нова Зора” се включи в националната инициатива „Да изчистим България за един ден”. Снимката, която поместваме е от почистването на ул. „Г.М. Димитров” и облагородяване на цветните лехи в една от прилежащите градинки.

Всичко описано дотук е само една нищожна част от дейността на ПП „Нова Зора” в гр. Плевен и областта. Към актива на партията е създадено и Творческо обединение “Зора” с председател поетът Васил Милев, което съвместно със сдружение “Евроазия” поне веднъж в месеца провежда творчески вечери на изтъкнати творци и членове на обединението, обсъждат се книги, провеждат се авторски рецитали, разговори и дискусии по въпросите на културата и духовността.

В организационния живот на ПП „Нова Зора” в гр Плевен и областта действа един неписан морален кодекс: принципът, че никой не е по-голям от подвига на падналите за Отечеството, е ключът към по-високата идея, която мотивира всеки член - България винаги е над всичко; правдата винаги побеждава; а истината никой не си позволява да я загърбва!

Във времена на груб прагматизъм тези принципи могат и да изглеждат някому твърде идеалистични или дори отвлечени, но животът все по-убедително показва, че те са живи в съзнанието на българина, че са всъщност стволът на една неизкоренима ценностна система и традиция, която го е съхранила през вековете. Че по-важен от думите и клетвите за него е примерът, който ги защитава. И защото човекът е мярка за всички неща, на членовете на ПП „Нова Зора” в Плевен не им се налага дълго да се оглеждат, те имат пред очите си Евгения Иванова и знаят, че са силни и задружни чрез нея, а тя чрез тях е мярката за непримиримост и всеотдайност.