Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ЖАДУВАНИЯТ ПРАЗНИК НА СВОБОДАТА

Е-поща Печат PDF

• Слово на Калоян Паргов за Девети септември, произнесено пред Братската могила на загиналите български антифашисти

Другарки и другари,

дами и господа,

 

Всяка година на Девети септември се събираме, за да отбележим победата над хитлерофашизма в България и връщането на нашата родина в семейството на европейските демократични сили.

Днес отбелязваме 73 години от онзи паметен септемврийски ден, в който беше сложен край на мракобесието и кафявата чума у нас, за да се постави началото на възраждането и модернизирането на свободна България, на социалната и справедлива държава през втората половина на 20-и век.

Събираме се тук, на Братската могила, за да отдадем почит на десетките хиляди синове и дъщери на България, загинали в борбата срещу фашизма. Събираме се да почетем героите на националната ни антифашистка съпротива.

БСП, като приемник на партията на комунистите, която оглави борбата срещу обезценяването на човешкия живот и грубото потъпкване на хуманните ценности, доказа, че българският народ има сили и воля да се противопостави на всеки мракобесен режим.

БСП застана начело на борба, в която сплоти българи от различни политически партии, с различни убеждения и пристрастия в името на националните цели и идеали – победата над фашизма в България.

В периода 1941-1944 година без съд и присъда бяха хвърлени в затвори и убити хиляди българи само заради това, че се осмелиха да кажат “не” на държавния тероризъм, че поискаха свобода за народа и станаха част от световната борба срещу фашизма.

Това е безсмъртен принос на родния антифашизъм, който изми петното, лепнато на страната ни от тогавашните управляващи от правителството на проф. Богдан Филов, превърнали България в сателит на Третия райх.

Затова толкова неприемливи са грозните опити през последния четвърт век датата Девети септември да бъде отречена. Позорна е гаврата с паметта на загиналите антифашисти, разрушаването на техните паметници и мемориални плочи, изписваните кощунствени надписи върху братските могили.

Днес у нас, в медии и университети, в различни обществени среди все по-настойчиво се чуват гласовете, че в България никога не е имало фашизъм и поради това не е имало и антифашизъм. Под такъв претекст антифашистите, включително и гениалният поет Никола Вапцаров, се третират като политически авантюристи и терористи.

Парадоксално е, че това недопустимо реакционно поведение се толерира от господстващата система на българския и световния неолиберализъм. Че в своя ламтеж за тотално господство той все по-активно и все по-преднамерено използва арсенала на фашизма. И това се вижда не само в Европа, но и в други части на света.

За 28 години в България наред с публикуването на книгите на Хитлер и Мусолини, с продажбата на дискове с популярни нацистки песни, наред с Луковия марш и организираните младежки шествия, огласяни от “зиг хайл”, наред с масовизирането на фашистката символика, се разрастват и провокациите на организации и субекти, финансирани от световния неолиберализъм.

Затова Девети септември ще продължава да ни събира. Ще ни събира, за да припомним, че фашизмът като идеология и практика, за съжаление, не е само лош спомен от миналото. Че увлечени във всекидневните си боричкания, ние, политиците, като че ли не забелязваме тревожните сигнали за неговото възраждане: крайната разруха на държавата, рязкото обедняване на нацията, срива на ценностите и националните идеали, заличаването на паметта, антикомунизмът и русофобията.

Затова днес трябва решително да кажем “Не!” на неофашизма в Европа и в света. Трябва решително да кажем “Не!” и на факторите - външни и вътрешни, които направиха България най-бедната и изостанала страна в Европейския съюз.

Затова днес повече от всякога е важно да помним думите на чешкия журналист-антифашист Юлиус Фучик: “Хора, бдете!”

Вчера управляващите за пореден път се опитаха да изкривят историческата истина. Отново бяхме свидетели на опитите на политическите лилипути да хвърлят кал и мръсотия върху паметта на героите. Това не е нищо ново. И не може да заличи епохалното значение на Девети септември.

Като председател на БСП – София искам да заявя, че ние няма да позволим историческата истина да бъде подменена от егоистичните амбиции на политически еднодневки. В София ще работим за възстановяване на паметниците, на мемориалните плочи на убитите без съд и присъда хиляди партизани и ятаци. И ще направим всичко по силите си, за да възстановим истината за българското антифашистко движение.

Ние, от “БСП за България”, ще продължим да отстояваме историческата истина, която свидетелства, че участниците в антифашистката борба в България са ветерани от Втората световна война.

Да ни е честит Девети септември - жадувания празник на свободата, на победата над фашизма в България!