Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ Е ВЕЛИК ДЕН

Е-поща Печат PDF

• Многохиляден събор на социалисти в местността Копривките

„Девети септември е велик ден. Всеки историк и родолюбец знае, че фашистката чума е била жестока. Затова датата 9.09.1944 г. е важна за България. Тя е причината да сме днес тук”, каза лидерът на социалистите в Пловдив Георги Гергов от трибуната в местността Копривките. Събитието, станало известно като „малката Бузлуджа”, събра над 6000 социалисти и симпатизанти за традиционното честване на Деветосептемврийската победа. Пред множеството Гергов подчерта, че именно БСП е вдъхновителят на постиженията на социалистическа България, а днес е пазител на спомена за тях. „Нямаме от какво да се срамуваме, защото нашата партия е градила тази държава”, посочи той и цитира известната фраза на Тодор Живков, че изграденото в неговото управление няма кой дори да боядиса. Георги Гергов изтъкна, че БСП трябва да се противопоставя на опитите за подмяна на историята. По утвърдена традиция той зададе партийните насоки и постави задачите, които структурите на партията в Пловдив и Пловдивска област трябва да решават. Целта е безапелационна победа на следващите избори и възвръщане на самочувствието на всеки социалист. Имаме млади хора – заяви той, - които трябва да обучим и да подготвим за управлението. Експертите ни трябва да са политически фигури, за да осъществят на дело нашата програма”, бе категоричен председателят на БСП–област Пловдив. Той посочи, че загубата на парламентарните избори не бива да обезверява социалистите. „Стига вайкане, а на работа! Всеки един от нас, всеки ден, с ясно свършена работа, за да почервенее отново картата на Пловдив област, както почервеня на президентските избори! Можем, правили сме го, защото ние сме партията на хората!”, каза Гергов, а многохилядното множество отговори с „Победа” и “БСП!”.

Държавният глава Румен Радев изпрати поздравителен адрес до участниците в Традиционния деветосептемврийски събор. „Убеден съм, че паметта на онези, пред които се покланяме, ни задължава да отстояваме истината, а бъдещето на децата ни – да не позволяваме повторение на най-мрачните отминали мигове”, отбелязва в обръщението си президентът.

„След 1989 година БСП остана единствената политическа сила, която да осигури приемственост и да запази паметта за 9-и септември като дата на прогрес”, заяви в своята реч зам.-председателят на Народното събрание и член на националното ръководство Валери Жаблянов. Той изтъкна, че днес сме свидетели на организиран опит за цялостна подмяна на историята за Втората световна война - като се започне от това кой е започнал войната и кой е победил, за да се стигне дотам, че победителите да се наричат окупатори, а окупаторите – победители. „Днес БСП трябва да бъде на страната на истината, независимо какво ни струва това”, посочи Жаблянов и призова за единство на левите прогресивни сили. Според него социалистическата партия трябва да бъде фактор в осигуряването на това единство, защото има идеал не само за друга България, но и за друга Европа, различна от разделението, подвластна на корпоративния интерес.

Ние трябва да поведем тази битка срещу статуквото, срещу тази система, овладяна от чужди интереси, които искат да заличат постиженията на социалистическа България, да пренапишат историята ни като ни откъснат от братска Русия ”, каза в речта си председателят на ГС на БСП–Пловдив Красимир Трифонов. Той нарече прехода „понятие за благозвучие”, за да не се каже, че това е капитализъм, осъществен брутално и варварски. „30 години след срутването на Народна република България у нас не се живее по добре. Къде е българският розов домат, българските ябълки, мотокарите, които се конструираха в Пловдив?” – попита риторично Трифонов. Пред множеството той обясни, че за него най-важната задача е борбата с бедността. Корупцията и престъпленията са породени точно от бедността. „Можем да преборим бедността с нов тип икономика и справедливо подоходно облагане”, каза той, подчертавайки, че именно затова мотото на Копривки 2017 е „Борба за България! Справедливост! Прогрес!”.

Най-младият партиен лидер, 26-годишният председател на БСП–Сопот Станислав Стоенчев развълнувано честити празника на участниците в събора и призова за обединение в името на България.

Народните представители от БСП за България Георги Търновалийски, Манол Генов, Веска Ненчева, Димитър Георгиев, Георги Йорданов и Теодора Халачева положиха цветя на Паметника на загиналите партизани, заедно с председателите на организациите на БСП от област Пловдив и присъстващите гости от страната.

На Копривките присъстваха също председателят на ПП „Нова Зора” Минчо Минчев, председателят на ветераните в БСП Динко Желев, доц. Атанаска Тенева, член на ИБ на БСП, проф. Ваня Добрева, зам.-председателят на ГС на БСП–Пловдив Атанас Петков, и членовете на Националния съвет Пламен Младенов, Радослав Илиевски, Атанас Пъдев и Георги Божинов.