Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ЧЕСТВАНЕ НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ В СОФИЯ

Е-поща Печат PDF

На 24 август (по нов стил, на 11 август по календара на 1877-ма) на защитниците на връх Шипка привършват боеприпасите. Замълчава и „желязната батарея“. Руските гренадири се готвят за евакуация, но при вида на българските опълченци, които не помръдват от своите позиции, братушките остават до тях да хвърлят скални късове, а след това дори и труповете на загиналите си другари. И така до 6 часа вечерта, когато първите воини от полковете на генерал Радецки се качват  и дават дружно залп срещу ордите на Сюлейман паша.

140 години от този велик ден!

По този повод за първи път в София се състоя тържество, посветено на Шипченската епопея. Инициатори станаха фондация “Героите на България“ (построила Паметника на опълченците в София преди 10 години) и Софийското сдружение на приятелите на Русия “Александър Невски“.

Любомир Коларов, чиято бе идеята за това честване, сподели, че са се обърнали към министъра на отбраната за съпричастие, но не са получили отговор. А би трябвало именно Министерство на отбраната да бъде в основата на тържествата, свързани с опълченците - нали те са първите български армейци.

Той изрази благодарност към президента на Република България, генерал Румен Радев, за съгласието тържеството да стане под неговия патронаж, и към Софийската организация на БСП и лично на нейния председател Калоян Паргов, както и към други военно-патриотични организации и общественици.

Бяха отпечатани и разлепени плакати с покана към столичани и гости на София за участие в тържеството.

След встъпителното слово на Любомир Коларов думата бе дадена на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, която подчерта значимоста на подвига на българските опълченци, поставили началото на най-новата българска държавност.

С дълбока почит и уважение към героизма на опълченците на Шипка, председателят на ГС на БСП София и ръководител на  групата на съветниците от БСП в Столичния съвет - господин Калоян Паргов, изтъкна, че идеалите за които се бориха и загинаха нашите сънародници в борбата за свобода, за съжаление се засенчват от прекалено арогантна чужда намеса в политическия ни живот днес. (Словото на г-н Паргов поместваме отделно. - Бел. ред.)

В тържеството, което започна със заупокойна панихида, извършена от епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод, участваха и хор “Гусла“, и талантливият артист Златко Павлов - великолепен рецитатор на гениалното Вазово стихотворение за опълченците на Шипка, Мая Нешкова с „Марша на Опълченците“, а така също и хорът при Клуба на руснаците в София.

Тържеството завърши с приветствие от името на Руското посолство у нас, поднесено от г-н Алексей Новосьолов - съветник по културните въпроси.

Златка Лесева

секретар на фондация „Героите на България”