Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ШАПКИ ДОЛУ!

Е-поща Печат PDF

В навечерието на 24 май т.г., по инициатива на Калоян Паргов, Софийският градски съвет на БСП организира традиционната среща разговор с дейци на културата, науката, образованието, медиите и читалищното дело в Националния дворец на културата в София. На поканата се отзоваха повече от 250 преподаватели, писатели, журналисти, хора на изкуството, общественици. В. “Нова Зора” публикува обръщението на Калоян Паргов, председател на ГС на БСП, тъй като в него, в синтезиран вид, се съдържат и посланията, и намеренията, и ангажиментите на най-голямата лява партия у нас, чийто коалиционен партньор е политическа партия “Нова Зора”.

• Слово на Калоян ПАРГОВ по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на традиционната среща, организирана от Градския съвет на БСП-София с дейци на културата, науката, образованието, медиите и читалищното дело

 

Уважаеми представители на културата, образованието и науката,

Уважаеми другарки и другари,

Госпожи и господа,

Скъпи приятели,

Благодаря Ви, че днес сте тук, заедно да честваме най българския празник 24 май - ден на българското слово, на българската култура, на българското образование, на науката в България!

Посрещаме 24 май в условията на криза на духовността, която все повече се задълбочава. На липса на хуманност в човешките отношения и на ширеща се неграмотност. Обезценява се мисията на учителя, на преподавателя, на учения, на създателя на художествени ценности.

След 27 години на псевдореформи човекът на знанието в България губи своето основно място в обществото и е подменен от едноизмерни субекти, неспособни да съхранят и продължат да изграждат онази държава, която академик Дмитрий Лихачов нарече с право Държава на духа.

Ние, от БСП, сме инициатори на редица форуми по темата и ще продължим, чрез народните представители в 44-ото народно събрание, да настояваме за нова политика на държавата към националната култура. Не можем да очакваме, че чужди държави и политици - чуждопоклонници ще се грижат за развитието на българската култура, изкуство и наука.

Няма как да очакваме, че българската култура ще се развива, ако тя продължи да бъде изцяло зависима от свободния пазар. Българската литература, българският театър, изобразително изкуство, кино, музика, журналистика изискват специални грижи от страна на държавата. Това предполага огромен пакет от политики. Предполага възстановяване на ролята на държавата в духовната сфера и ясен ангажимент към създаването, разпространението, съхраняването и популяризирането на културните ценности. Не би трябвало да сме предубедени към всички промени през периода на прехода. Но тази констатация ни задължава да посочим в кои сектори са извършени най-големите пакости и да поставим началото на необходимите реформи.

• На първо място, нова политика в защита на националната ни култура. Защита, която ще се открои като държавна подкрепа за присъствие в медиите на български, съвременни и класически, автори и произведения.

Да се осъвременни законът, който регламентира отношенията на културата с бизнеса.

• Да се подготви и внесе в Народното събрание проектозакон за българския език.

• Да се подготвят наложителните промени в Закона за предучилищното и училищно образование.

• Да се направят нужните промени в Закона за висшето образование и Закона за академичното развитие, да се стабилизира ситуацията в държавните висши училища, БАН и Селскостопанска академия, в културните институции у нас. Да се въведе достойно заплащане на труда на учители, преподаватели и учени, на читалищните и музейни работници.

Има още проблеми, но днес е празник.

Тук са български интелектуалци, които десетилетия и до днес градят нашата култура.

Дълбок поклон пред делото Ви!

За всички нас е изключително важно да опазим и развиваме българското слово, българската култура, българското образование, науката в България. Да съхраним човеколюбието, което извира от книгите.

Да защитим достойно наследството на Светите братя Кирил и Методий. Само така ще заслужим честта да сме граждани на Държавата на духа!

Разрешете ми да завърша със словата на незабравимия Стефан Продев:

„Шапки долу!

За БЪЛГАРСКИЯ УЧИТЕЛ.

За страдалеца. За човека, който създава човеци.

Шапки долу!

За твореца на знания. За онзи, който учи България да чете, да мисли, да търси. За нашия татко Песталоци.

Шапки долу!

За носителя и пазителя на духа. За великия слуга на народа. За единствения вълшебник измежду нас.

Шапки долу!“