Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

СВАЛЯМ ШАПКА НА ЕКИПА НА ПУТИН

Е-поща Печат PDF

 

Очевидно Владимир Путин е бил добре подготвен за срещата с македонския президент, шапка му свалям, написа във фейсбук проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

 

 

Божидар Димитров написа в социалната мрежа разяснение относно думите на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост в Русия дошла от македонските земи, по време на срещата с македонския си колега Георги Иванов.

Става дума за събитие, което е станало в 988 г., уточнява проф. Божидар Димитров. Тогава Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия. И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книга, т.е. чрез писмено слово на евангелия, псалтири, минеи и т.н., Русия го практикува от първия ден с книги на български език, написани на кирилица. Русия не познава като нас дори и един кратък период на използването на гръцкия език (865-893 г.).

Византийското пратеничество, което покръства руския двор през 988 г., според много наши и чужди учени, е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска, които тогава са на българска държавна територия, управлявана от цар Роман със столица Скопие. Плиска и Преслав ще паднат във византийски ръце чак в 1001 година, вече по времето на цар Самуил.

Що се отнася до името Македония, то изчезва от античното и днешното си място за 1100 години в VI век. Пак тогава при учредяването на темите (областните територии) на Византия с името Македония се нарича част от Тракия (между Пловдив и Цариград). След като България установява трайна граница с Византия в 814 г., някъде по трасето на днешната българо-турска граница, тема (област) Македония е съкратена в територията между Одрин и Цариград.

Това име областта запазва до много късно – дори в 1393 г. се пише, че патриарх Евтимий е заточен от турците в „Македония”. А Повардарието в тази година все още не е част от Османската империя. Името „Македония” ще бъде върнато на картата на античното си място от хуманистите в XVIII-XIX век.

За думите на Путин

Трябва да се има предвид, че всеки държавник от този ранг се подготвя при среща с омолог какво да каже на госта си. Задължително е да каже нещо, което да се хареса на госта, но същевременно да не предизвика недоволство на други държави.

Официалното мнение на компетентните руски власти по въпроса е следното:

- Руската патриаршия - през 2012 г. Руският патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България.

- Руският министър на културата историкът проф. Мединцев заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че й е дала християнство и писменост.

- Руската академия на науките - във фундаменталния си труд – петтомната „История на славянските литератури”, любимецът на скопския президент Георги Иванов Св. Климент Охридски и всички други - от Светите Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов, са в раздел „Българска литература”. А раздел „Македонска литература” просто няма.

Всичко това не може да не е станало известно на Путин от подготвящия го за срещата екип. Затова е избрал позволяващото разнообразни тълкувания „буквите дойдоха от македонска земя”.

Исторически това е вярно – Кирил и Методий са родени в Солун, а градът е част от антична Македония.

Днешна Македония не е част от първоначалната й територия – на нея има две други държавици. Това са Дардания, в Западна Македония, и Пеония, в Източна Македония – съответно на племената, и траки.

От изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците – тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно историческо наследство. А ако се вземе предвид, че Зоран Заев, който след седмица-две ще стане премиер на Македония, заяви, че македонци и българи са един народ, би следвало да сме доволни и ние, тъй като понятието „македонска земя” може да се тълкува от нас само в географски смисъл.

Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от „Македония” или „македонския народ”. Очевидно е бил наистина добре подготвен за срещата, свалям шапка на екипа му, подготвил т.нар. опорни точки.

25 май 2017 |