Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ПРЕДЧУВСТВИЕ ЗА “ОЦИФРОВЯВАНЕТО” НА УКРАЙНА

Е-поща Печат PDF

Като наблюдавам едновременно и събитията в Украйна, и света на цифровизираните финанси, неочаквано се улових да мисля, че колкото е по-голям хаосът в една държава, толкова по-популярни стават идеите на “цифровизираните финанси” и “цифровизираното общество”.  Всъщност Украйна потвърждава изцяло подобен извод.

Рискована игра

Напоследък в украинските медии се появиха утешително-самооблажаващи се изявления, че, видите ли, да, наистина, Украйна е сред “първенците” в световните рейтинги за нивото на корупция, по темповете на инфлация, по обезценяването на националната валута, по мащабите на бедността, но пък не всичко е зле, има и успехи. Например в използването на частните цифровизирани валути от типа на биткойна Украйна е в световния топ-10.

Според данни на борсата KUNA, днес Украйна е в първата петица държави по количество на биткойн-разплащания (чрез интернет, чрез електронни карти, т.е. с виртуални пари. - Бел. ред.), които достигат стотици хиляди. Според Андрей Дубецки, основател на Bitcoin Foundation Ukraine, през 2016 г. търсенето на най-популярната цифровизирана валута в Украйна е пет пъти по-високо в сравнение с 2015 г., като седмичният обем на търговията се е увеличил от 500 000 гривни до 2,5 млн. гривни. За настоящата година показателят продължава да расте.

Основателят на KUNA Bitcoin Agency, на KUNA и съосновател на Bitcoin Foundation Ukraine Михаил Чобанян гордо обяви, че цифровизираните валути не са нещо чуждо и за “народните избраници”. По негови данни няколко депутати от Върховната рада са декларирали в своите публични декларации за доходите, че притежават цифровизираната валута биткойн.

Невероятно! Всичко това се случва на фона на изявлението на Националната банка на Украйна (НБУ), че тя не признава криптовалутата за законно платежно средство. Значи в Украйна статусът на биткойна и други криптовалути остава най-меко казано неразбираем. Същата неясна позиция заемат и други държави, обаче интересът към криптовалутите сред населението на Украйна расте.

Нищо чудно. Безработицата се увеличава, реалните доходи падат, почти не остава друг начин за опазване на малкото спестявания, които още не са изядени. Лихвите по банковите депозити са внушителни (изразяват се с двузначни цифри, а някъде доближават и 20 % годишно), обаче инфлацията изяжда почти изцяло доходите от лихва. Освен това не е много сигурно да си държиш парите на депозит. Банките банкрутират, а компенсациите за загубата, дори в рамките на гарантираните суми за застраховка на депозит (150 000 гривни), едва ли може да се дочакат.

“Парите под дюшека” на хората в Украйна превишават далеч сумите по банкови сметки.

Младежката безработица в Украйна е 25 %, което е един от най-високите показатели в Европа. Затова, при наличието на много свободно време, онези, които имат дори минимум познания във финансовата област и елементарна компютърна грамотност, затъват в света на цифровизираните пари. Най-много ги интересуват криптовалути от рода на биткойна, алткойна, ефириума и някои други “прехвалени” цифровизирани пари.

Какъв е мотивът за подобен интерес обаче?

Първо, криптовалутите позволяват анонимност за участниците в сделките (валутните операции използват криптографска защита). В Украйна това е много важно, като имаме предвид настървението на властите да наложат тотален контрол над населението.

Второ, криптовалутите имат висок потенциал на растеж при пазарните котировки. Такъв потенциал не притежава нито една “истинска” валута, нито един финансов инструмент, нито една прехвалена компания, котираща се на фондовата борса.

Още в края на миналата година една “монета” биткойн се разменяше за по-малко от 1000 долара, през февруари т.г. набъбна до 1300 долара, а сега е вече 1700 долара. И това, както се казва, не е всичко.

Експертите предполагат, че към края на тази година котировките може да стигнат няколко хиляди долара. Има дългосрочни прогнози (до 2030 г.), според които стойността на една “монета” може да стигне до половин милион и дори 1 милион долара.

Всичко това е наистина главозамайващо. Когато младият човек няма работа и няма средства за съществуване, не му остава друго освен да играе на валутния пазар с жетонче като примерно биткойна.

В Украйна процъфтява лихварството:

на младежите се предлагат краткосрочни кредити с висока лихва за подобни игри.

А играта не е само хазартна, но и високо рискова.

Динамиката на курса на биткойна за няколкото години, откакто съществува като цифровизирана валута, показва резки и дълбоки спадове. На професионален език това значи, че цифровизираната валута притежава висока волатилност (1). Всеки неин спад е равнозначен на смърт за играча, обременен с кредит.

Как Украйна тихо, на пръсти, се присламчи към европейските лидери

Бен Карнс, политически анализатор и директор на комуникациите в R Street Institute, също и колумнист на “Форбс”, писа през март т.г., че Украйна лека-полека става лидер в революцията на цифровизираните валути. “Украйна възприе биткойна с разтворени обятия, а мнозина граждани използват тази валута като защита от полудялата инфлация и нестабилност на гривната, защото продължителната криза изяде 80 % от стойността й. През 2014 г. почти 5000 банкомата по цялата страна предложиха възможност да се купуват биткойни в наличност толкова безпроблемно, все едно че това е традиционна банкова операция”.

Вярно, днес вече не е толкова лесно да купиш и да продадеш цифровизирана валута посредством обикновен банкомат (както беше през 2014 г.), Националната банка на Украйна се опита да наложи ред. Обаче в Украйна съществуват множество специализирани търговски пунктове, където свободно може да купуваш и продаваш криптовалута. Комисионата е 2-3 %, но понякога е и 5 %. Чейндж-бюрата за криптовалута налагат търговията с биткойни и други цифровизирани валути и непрестанно се опитват да урегулират търговията чрез платежни терминали. Само дето собствениците на такива терминали рядко се съгласяват да оперират с биткойни, тъй като може да бъдат санкционирани от Националната банка на Украйна...

Обикновено криптовалутата е свързана с темата за блокчейн (технологията – бел. ред.). Става дума за технология, която е в основата на биткойна и другите цифровизирани валути. Най-простото обяснение за блокчейна е изградена по определени правила верига от формиращи блокчета транзакции. Най-важното е, че блокчейнът “има памет” - т.е., всяка операция (транзакция) на всеки участник в електронната мрежа оставя специфична електронна следа (отпечатък), “протоколира се”, а информацията за нея е достъпна за всички други участници в електронната мрежа. В случая имаме съчетаване на “прозрачността” на операционната дейност на всички участници в мрежата и запазване на анонимността на всеки от тях.

Изясни се също, че блокчейн-технологията може да опрости и поевтини банковия бизнес.

Тази технология може и да повиши ефикасността на контрола от страна на централните банки върху търговските банки и от страна на финансовите регулатори върху участниците в операции на фондовите борси.

Пропагандира се и една друга тънкост на блокчейн-технологията - тя може да направи по-ефективно държавното управление на икономиката и да премахне корупцията - например компанията “Ethereum”, която пусна проекта за криптовалута “ефириум” (капитализацията на компанията надхвърля 8 млрд. долара). Основателят на компанията и главния идеолог на проекта, програмист с руски произход, Виталий Бутерин, продължава да работи над усъвършенстване на блокчейн-технологията.

 

Бутерин настоява, че блокчейнът ще позволи на бюджетните пари да стигнат до крайния (планирания) ползвател и ще изключи всякакъв вид корупция. Движението на всяка копейка може да бъде проследено чрез използване на блокчейн-технологията. По същия начин може да се организират държавни търгове (2) и аукциони, като се избягват манипулациите и фалшификациите, към които всички днес са привикнали.

Няма да прави изключение и приватизацията на държавната собственост. Бутерин твърди, че така ще бъде изключен “негативният човешки фактор”. Но това може да се разбира и другояче - че когато се приватизира земята на Украйна, тя няма да попадне в случайни ръце, а в ръцете на когото трябва.

Ще изчезнат ли наличните пари в Украйна?

През 2016 г. прочутата на Запад технологична компания BitFury обяви, че пуска нов проект - Blockchain Trust Accelerator Initiative, - който освен другото, ще използва технологиите за борба против корупцията. Компанията се ръководи от Валерий Вавилов, емигрант от СССР. Трябва да се подчертае, че тази компания навлезе в Украйна и обяви, че ще се занимава с внедряване на блокчейн-технологията в системата на държавното управление.

Изглежда, Украйна се превръща в опитно поле за тази технология.

И още нещо в този дух - през септември 2016 г. в Киев бе открит Център за разработка и изучаване на Blockchain, центърът бе учреден от американската IT-компания “Innovecs” и от споменатия вече съосновател на Bitcion Foundation Ukraine Михаил Чобанян.

Украинските медии неведнъж подмятаха, че в страната е създадено “електронно правителство”. Обаче засега то съществува само на хартия, но компанията BitFury обещава, че приоритет за правителството ще бъде да подсигури блокчейн-технология за приватизационните конкурси.

Освен това блокчейн ще се използва и при подреждането на държавните поръчки. Възможно е това на свой ред да изисква създаване на собствена цифровизирана валута. И нека да подчертая - официална, а не частна цифровизирана валута.

В Киев вече се говори за нуждата от въвеждане на криптогривни, валута, която с времето ще подмени традиционните пари. Компанията BitFury твърди, че премахването на корупцията и другите злоупотреби може да стане само при тотално преминаване към безналичен паричен оборот чрез криптогривни! Идеята получи и свой образ - като проект на Националната банка на Украйна, наречен Cashless Economy.

Очаква се докъм 2020 г. Украйна изцяло да премине към криптогривни и “незалежная” ще стане най първата в Европа.

Неведнъж съм писал за заплахите, надвиснали над обществото в случай на пълен отказ от пари в наличност. Казано направо,

пред очите ни се изгражда електронно-банков концлагер

Подобно бъдеще, естествено, навява страх и може би чрез Украйна е решено да се пробва как ще изглежда всичко това “на живо”.

По-рано си мислех, че “безналичното общество” ще овладее най-напред скандинавските страни, но не е изключено Украйна да ги изпревари.

15 май 2017 г.

khazin.ru

Бележки:

1. Volatility: измерител на степента, в която цената на даден актив се очаква да варира в рамките на определен период. – Бел. ред.

2. от англ. tender - предложение, оферта, конкурентна форма на избор на оферта за доставка на стоки, извършване на услуги или изпълняване на дейности по предварително обявени в документацията условия условия, и в уточнени срокове на състезателен принцип. – Бел. ред.