Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

А ДЯВОЛЪТ Е В ПОДРОБНОСТИТЕ

Е-поща Печат PDF

Технологията, която стои зад криптовалути като биткойна – блокчейн, може да се окаже в основата на финансовата система на бъдещето и ще позволи много по-бързи транзакции. Накратко, това е нещо като слоган, нещо като увертюра и всъщност щрих към една по-голяма тема, за която става дума в анализа на проф. Валентин Катасонов, доктор на икономическите науки, виден руски експерт в областта на икономиката, икономическата социология и история.

Поводът за неговия анализ е актуалната икономическа ситуацята в Украйна. А поводът редакцията на „Нова Зора” да публикува изключителния му анализ, е актуалната ситуация у нас.

Но най-напред да обясним някои елементи от областта на IT-технологиите. В интервю преди около две години Остин Хил, главен изпълнителен директор на “Blockstream”, една от компаниите, които работят в сферата на  блокчейна, твърди, че интересът към тази технология се дължи на фундаменталната промяна в схващането за това как работят финансите. Според г-н Хил ситуацията е аналогична на появата на интернет, в началото, когато към този вид услуга всички могат да се присъединяват и да общуват чрез общ „протокол” (в случая - термин от областта на IT-технологиите. – Бел. ред.).

Резултатът, според г-н Хил, се вижда в невероятните иновации в медийното съдържание (!), в рекламите, във възникването на цели индустрии (!).

На база технологията блокчейн, използвана за първи път при биткойна, се поражда и намерението същият “протокол” да бъде приложен към начина, по който работят финансите. Взема се предвид и факта, че всеки път, когато се въвежда нова технология, около нея се вдига прекалено много шум. А после, в дългосрочен план, се оказва, че тя дори била недооценена...

Основите на финансовата система не са се променяли поне от 20 години – смята Остин Хил. Ако напиша чек, отнема две-три седмици, преди той да бъде изплатен и парите да бъдат изтеглени от банковата ми сметка. При електронните разплащания, международните преводи и операции след края на търговските сесии, и начина, по който банките и финансовите организации приключват сметките си в края на деня, изникват много въпроси, свързани с начина, по който акциите и активите се търгуват и следят. Така се стигна и до част от проблемите през 2008 г.” (финансовата криза, възникнала в САЩ на база ипотеките. – Бел. ред.) и до системния риск. Една от ползите на споменатата технология г-н Хил вижда в това, че времето за чакане може да бъде намалено до секунди (!), полза ще има и в областта на регулациите, както и по линия на доверието в отношенията с други организации.

Постепенно се налага мнението, че хартиените пари и монетите може и да не са разплащателното средство, което хората ще използват след 10-15 години, твърди Остин Хил. Неотдавна британското правителство например призова за издаването на британския паунд в блокчейн.

Но както се казва, дяволът е в подробностите!

В мрежата има също така различни мнения и версии за това какво представлява блокчейнът.

Блокчейн е технология, залегнала в основата на съществуването на биткойна, както и на другите криптовалути. Една от уникалните й възможности е, че програмистите (web developer’s) могат да изградят собствено приложение.

Първоначално блокчейн е създадена специално за потребностите на биткойна, но като концепция и приложение е абсолютно независима система. В техническата литература понятието блокчейн се дефинира така - “Блокчейн е споделена книга от факти, чието съдържание е размножено на определен N на брой компютри, свързани в една партньорска мрежа, в която всеки може да общува свободно с всеки. Като факт в тази книга може да се класифицира всякаквъв тип информация – от ползването й за монетарна система до заверяването на документ с прилежащ подпис. Членовете на тази мрежа са анонимни и се наричат нодове. Всяка комуникация в блокчейн се обслужва от криптографски алгоритъм, който идентифицира подателя и получателя на съответната информация...”. И още – „всичкото това успешно споделяне на информация се дължи на способността да се реши добре известния в научните среди проблем „The Resolution Conflicts”, буквално „Разрешаване на конфликти”.

Представете си, че два взаимноизключващи се факта бъдат подадени към системата, как тя ще определи кой от тях е достоверен? Вземете например „проблема с двойното харчене”. Алис разполага с 10 долара. Тя изпраща тези 10 долара веднъж на Боб и още веднъж на Чарли. Кой от тях ще получи тези 10 долара? За да отговорим на този въпрос най-добрият подход е да подредим фактите. Ако това се случи в мрежа от тип P 2 P, първият факт, който бъде записан в нея, ще бъде сметнат за валиден.

Ами къде са 10-те долара? – ще попита наивникът, който не знае „кое е добро и кое зло” в областта на финансите, още повече, че самият той свободно изтръсква джобовете си и – о, ужас! – представете си, от тях не изпада нищо. Ни-щи-чко!

Е, как тогава да не повярваш във вездесъщия мрежови принцип?! Как да не повярваш, че като няма друго, спасението ще дойде от машината?! Моля, не бъркайте машината с древното „Deus Ex Machina” – не го бъркайте, защото тогава и Той е бил по-милостив!..

И така, едва ли има нужда от кой знае колко подробности, за да се обвърже темата за биткойн и блокчейн-технологията с една новина, пряко засягаща най-бедната според официалната статистика - страна в Евросъюза. На 16 май т.г. председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер възложи на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел да поеме въпросите за цифровата икономика и цифровото общество. Тя ще има ангажимента да подкрепя изпълнението на стратегията за цифровия единен пазар, която Еврокомисията прие през май 2015 г. Целта е установяване на цифров единен пазар, който ще спомогне да се положат основите на цифровото бъдеще на Европа!

Ние сме възхитени...

Това е истинско откритие! Първо – „държава-трътка”, после – цифровизация без граници!

Тази цел включва изграждане на телекомуникационни мрежи от континентален мащаб, трансгранични цифрови услуги и нови европейски предприятия в областта на технологиите. От г-жа Габриел се очаква също „да допринася за проекти, които се направляват и съгласуват от зам.-председателите на Еврокомисията Андрус Ансип и Юрки Катайнен”. Председателят на ЕК г-н Юнкер е изпратил писмо и до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, с което съобщава намерението си да възложи на Габриел отговорността за цифровизацията. Копие от посоченото писмо е изпратено и до Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта (която е ротационен председател на Съвета на ЕС). Изслушването на Мария Габриел пред ЕП се очаква през юни т.г.

И още един детайл по темата – неотдавна г-жа Габриел получила похвала от вездесъщия Илон Мъск... (нещо като баща на изкуствения интелект или казано иначе, човекороботът на бъдещето).

Преди десетина години вестник „Нова Зора” публикува статия на един френски изследовател, в която се разискваше близкото бъдеще, в което всеки човек ще трябва да носи съответна номерация, маркировка и „печат” (печатът на трите шестици, звярът от Апокалипсиса). В този текст, който тогава звучеше за някои почти като фантасмагория, се казваше също, че в близкото бъдеще хората просто няма да имат друг избор, освен да приемат тъжната и тежка съдба на биороботи.

Е, днес сме в това „бъдеще”, или поне вече отворихме онази врата, пред която трябва да се освободим от всички добри намерения...