Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

НА СЪД ЗА ПРОТЕСТ ПРОТИВ НАЗНАЧЕНИЕ НА МИНИСТЪР РАСИСТ

Е-поща Печат PDF

На първи май активистът на движението за човешки права Тайги Бари се изправи пред съда за това, че през януари е протестирал в сградата на Конгреса, законодателния орган на САЩ, преди прослушването на Джеф Сешънс, чиято кандидатура за министър на правосъдието, издигната от президента Тръмп, трябваше да се утвърди от Сената, горната камара на Конгреса. Заедно с Тайги обвиняеми бяха и други двама активисти – Лени Бианки и Дезирей Феъруз. Има вероятност на следващото заседание, което ще се проведе на 21 юни, съдът да произнесе срещу всеки от тримата присъда от 2000 долара глоба или 12 месеца в затвора, или и двете.

В деня на прослушването на Джеф Сешънс Тайги Бари и Лени Бианки се облекли в бели роби и качулки - като членове на известната с престъпленията си расистка терористична организация Ку Клукс Клан, която е извън закона. Целта им била да протестират срещу номинацията на Джеф Сешънс за министър на правосъдието. В миналото Сешънс е известен с налагането на расистки решения и изказвания, които са добре документирани и достъпни за обществеността.

Неговата номинация и последвалото му утвърждаване (на 8 февруари) за министър на правосъдието представляват подигравка с нашата съдебна система, а и с нашата конституция, казва Тайги Бари. Той посочва, че опасенията му напълно се оправдали, защото за тези три месеца, през които Сешънс е министър, той успял да върне назад редица постижения в сферата на гражданските права и междурасовите отношения.

Така на 18 април Сешънс с обидно пренебрежение окачествил щата Хаваи като някакъв „остров в Тихия океан“, за да дискредитира постановлението на съдия, отхвърлящ втората т. нар. мюсюлманска забрана, наложена от администрацията на Тръмп. На 21 април Сешънс разпратил заплашителни писма до девет „градове убежища“, в които се упражнява някаква защита и подкрепа за имигрантите въпреки нарежданията на федерално (т.е. централно държавно) ниво. Министърът се заканил, че ще им прекрати федералното финансиране, ако не се съобразят с централните имиграционни закони. На 22 април Сешънс подтвърди, че правителството ще заплати прословутата, и както мнозина считат безсмислена, стена на границата с Мексико с пари, които ще дойдат от неизплащането на гражданите на над 4 милиарда долара данъчни кредити. Тези кредити се отпускат „главно на мексиканци“ заявил голословно Сешънс, без да представи някакви данни за етническата принадлежност на получателите.

В противовес на тези действия на министъра могат да бъдат казани някои неща, твърди Тайги Бари. Първо, Хаваите не са просто „остров в Тихия океан“, а 50-тият щат на държавата, равнопоставен на останалите 49, който извлича положително въздействие от своето културно разнообразие и от приноса на имигрантското население. Второ, един федерален съдия вече постанови, че противоречи на конституцията изпълнителната заповед, заплашваща със спиране на финансирането на „градовете-убежища“. Що се отнася за замислената абсурдна стена на границата с Мексико, за нея не си заслужава да се говори, счита Тайги.

Една независима съдебна власт служи, за да контролира другите две власти. Изглежда, Джеф Сешънс не разбира основните процеси на федералното управление, така, както те са заложени в конституцията на САЩ. Вместо да обърне внимание на защитите, гарантирани на всички граждани, той се държи като първоразряден олигарх, застинал в колониалния и расистки мироглед, според който цветнокожите хора са по-малко ценни от хората с европейски произход. Неговите изказвания и действия свидетелстват за неуважението му към расовото и кутурно разнообразие на Америка, което той има задължението да защищава.

Освен Тайги Бари и Лени Бианки, облекли се като куклуксклановци за прослушването на Сешънс, пред съда се яви и Дезирей Феъруз от лявата антивоенна организация „Коудпинк“. Тя беше обвинена в нарушаване на същото прослушване, защото се изсмяла когато сенаторът Ричард Шелби заявил, чеСешънс се отнася еднакво към всички американци пред закона“.

Твърдението на Шелби наистина е смехотворно, но важното в случая е това, че администрацията на Тръмп задушава нашето право на несъгласие, твърди Тайги Бари. Доскоро съдът би отказал да разглежда незначителни обвинения като тези, издигнати против тримата активисти на движението за граждански права. Но Тръмп и приятелите му от Министерството на правосъдието полагат усилия, за да потиснат несъгласието и да ограничат свободите на местно, щатско и национално равнище.

В над десетина щата се приемат закони, които обявяват протестите за престъпление, а Северна Дакота дори прие закон, според който не е престъпно деяние да се прегази протестиращ гражданин. Криминализират се и кампаниите в подкрепа на палестинските права. Над 200 души, които протестираха в деня на встъпването на Тръмп в длъжност, бяха съдени по абсурдното обвинение за участие в размирици. “Нашето Министерство на правосъдието следва да изправи на съд истинските престъпници като лицата, отговорни за воденето на разрушителни войни, а не да съди хора за това, че се смеят в сградата на Конгреса”, продължава Тайги. Докато не се надигнем и не отстоим своето право на несъгласие, залегнало в Първата поправка на конституцията, то и самият американски народ ще бъде направен за посмешище, а това въобще не е смешно, заключава Тайги.

Бистра СТАЙКОВА

(по Tighe Barry. Convicted for protesting Jeff Sessions is no laughing matter, Nation of Сhange, May 6, 2017)