Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

НОВИЯТ ФРЕНСКИ ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ РАЗРУШИ ЕВРОПА

Е-поща Печат PDF

 

От гледна точка на политиката днес разрушаването на Евросъюза може да се разглежда не само на фона на спасяването на икономиката на общия европейски дом, но и в контекста на бората между политическите елити, които се стремят да запазят своите пазари.

Ситуацията в Европа и изборите от 7 май във Франция може да се сравнят с изборите от края на миналата година в САЩ. Пред САЩ възникна остро въпросът дали елитът ще запази Америка с цената на икономиката, или обратното - да запази финансовия сектор на държавата за сметка на ротация в истаблишмънта. В крайна сметка дойде Тръмп, който сега ще трябва да решава твърде сериозните проблеми на неработещия американски икономически модел.

Подобна е ситуацията и във Франция. Либералната икономическа политика на еврозоната е в задънена улица и трябва спешно да се решават проблемите. По такъв начин във вътрешен план се явиха двама кандидати, които предложиха своите визии за подобряване на обстановката в Европа.

Льо Пен не искаше да разрушава Евросъюза, но настояваше от ЕС да се изключат всички “нахлебници”, тоест, от еврозоната да се „изрежат” държавите от Източна Европа, от които алиансът имаше нужда на границата между 20 и 21 век, тъй като трябваше да се затвърди поражението на СССР, както и да се разшири пазара за немската продукция.

Затова Льо Пен възнамеряваше да осъществи политика на “две скорости”, където Франция и Германия да са присъдружни, а останалите да оцеляват както могат.

Макрон се обозначи като привърженик на единството на Европа, но пък е против Германия. Той е проект на “френските Ротшилд”, които са много близки с великобританските Ротшилд.

На свой ред и самата Великобритания след излизането си от Евросъюза не е заинтересувана от цялостна еврозона и от съюз между Франция и Германия. Днес Британия се опитва да фрагментира Европа и нейните свръхмощни защитни механизми на вътрешния пазар с цел да пласира там своите стоки.

В историята вече има примери за това как Великобритания разкъсва потенциалния алианс между Франция и Германия. Това се случи в средата на 19 век, когато Ротшилд възкачиха Наполен Трети първо като президент, а после и император. Затова не е изключен и вариантът, в който Европа ще бъде разрушена не от Льо Пен, а именно от Макрон.

10 май 2017 г.