Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ВЪПРОСИ, КОИТО ЧАКАТ ОТГОВОР В ИДЛИБ

Е-поща Печат PDF

„Джумхуриет”, 07.04.2017

 

В момент, когато в Астана и Женева, с побутване и подтикване, се търси политическо решение за Сирия, отново сме изправени пред „трагедия с химическо оръжие”. И то по начин, който напомни трагедията в предградието на Дамаск Източен Гута през 2013 г. Този път в Хан Шейхун (Южен Идлиб) живота си изгубиха над 80 души, от които 20 деца. Всеки се мъчи да разбере задкулисието на  сърцераздирателните гледки. Търси отговор на въпросите: „Кога и как се случи, кой е извършителят?”.

Ако може да се проведе независимо разследване, ще научим истината. Разполагаме с противоречиви сведения и изявления от района, и факти от политическия, военния и дипломатическия фронтове.

• Опозиционерите казват, че нападението са извършили Русия или Сирия.

• Новината за „нападението” беше съобщена като че ли в 06,45 от Ройтерс, позоваваща се на базирания в Лондон опозиционен Наблюдател на човешките права в Сирия (SOHR). Макар това да го няма в  информацията на SOHR, агенцията спомена за „руски самолети”. Руското Министерство на отбраната опроверга твърденията за нападението. Съобщи, че май е имало нападение на сирийската армия върху оръжеен склад към 11,00-11,30 ч.

Посочва се, че вероятно Сирия е използвала пробиващи укритията ракети С-13. Очевидци споменават за взривяването на четири ракети. Сирийският фронт казва, че Су-22 не можели да се товарят с химически оръжия.

Все още не е уточнено какво химическо оръжие е било използвано. Има твърдения за хлор и газ зарин. Има кадри на „бели каски” с противогази и голи ръце на местопроизшествието. В свидетелствата на очевидци бе споменато за „миризма”. А газът зарин е „без мирис”. Обаче може да има повече от една съставка.

В първото си изявление руско-сирийската страна съобщи, че на удареното място може да е имало складирани химически оръжия. И от страна на експертите на ООН беше заявено, че има химически оръжия на „Ал Каида”. Съмнение поражда фактът, че по-рано контрольори на ООН не бяха допуснати да влязат в предадения на „Ал Каида” Хан ел Ансел.

Според опозиционерите Сирия е ударила и болница, когато били пренасяни пациентите. В Халеп и на твърде много места има кадри с училища и болници, превърнати в складове за боеприпаси.

Основният източник на информация в региона са „белите каски”, финансирани от САЩ и Британия, за които шейхът на „Ал Каида” Мухейсини каза: „Не се различават от нашите муджахидини”. По-късно се включиха „Лекари без граница” и прегледаха жертвите в болницата.

Друг източник е един доктор, споделящ туит и информация, известен с отвличането на журналист от името на ИДИЛ и с това, че е изгубил лиценза си в Британия.

Във връзка с инцидента Русия и Сирия са на мнение, че часовата разлика и „фиктивните” кадри, появили се по-рано и станали причина за гибелта на „Белите каски”, може да са подходящи за представянето им като жертви на въздушното нападение. Твърди се, че преди това „Ал Каида” е отвлякла от Ел Маждал и Хаттаб над 200 цивилни.

Много са въпросите, които чакат отговор. Така е и на политическия фронт...

Инцидентът стана след изявлението на ръководството на Тръмп: „Съдбата на Асад ще я реши народът на Сирия”. Тръмп каза: „Като проследих кадрите с децата, промених си мнението”. Докато го критикуваха, че е „изолационист”, премина на позицията на „ястреб”. И това поражда въпроса: нима Асад поиска „да извърши политическо самоубийство?”

• Има и такъв въпрос. Защо, след като е осигурил контрола в Халеп, отблъснал е нападенията на джихадистките групи в полските райони на Хама и Дамаск и е хвърлил око на емирството на „Ал Каида” в Идлиб, Асад ще нареди да се извърши нападение, което ще привлече гръмотевиците?

• През 2013 г. след случая в Гута Организацията за предотвратяване на употребата на химически оръжия към ООН (ОРCW), с подкрепата на САЩ, беше изчистила химическите оръжия на Сирия и беше публикувала един доклад. Тогава откъде излязоха те?

• Русия споменава различни твърдения и иска независимо разследване. В Съвета за сигурност на ООН западните страни се мъчат да превърнат трагедията в повод за намеса в Сирия. Поради това на ум ни идва лъжата за оръжията за масово унищожение, която беше превърната в повод за нахлуването в Ирак. И за която по-късно държавният секретар на САЩ Колин Пауъл поиска прошка.

...Най-голямата жертва на дивашката борба за подялба в Сирия са цивилните. Но не е достатъчно да се каже: „Да не умират цивилни”. Защото преживените неща не са независими от политическите, икономическите и идеологическите интереси. По тази причина на нас се пада да намерим истините.

Не можах да произведа нещо по-добро, затова да завършим с този туит на Фатих Яшлъ: „Аполитичният хуманизъм е най-голямата подлост, защото там има измяна на човека. Защитата на човека започва със защитата на истината. А истината е политика”.