Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ЗА АМЕРИКАНСКИЯ “СПЕКТАКЪЛ” В СИРИЯ

Е-поща Печат PDF

Израелският военнополитически експерт Яков Кедми има своя версия за случилото се в Идлиб, за това дали е употребен газ зарин и каква трябва да е реакцията на Москва към агресията на САЩ, така че Тръмп да получи ясен сигнал.

 

Ясно е, че зарин няма. Първо, всички местни споменаваха за някакъв жълт облак дим и т.н., обаче заринът няма нито цвят, нито аромат. Второ, ако човек бъде обгазен със зарин, животът му не продължава повече от минута. Все едно на кой участък по кожата ще попадне газът.

Заринът е един от най-силните нервно-паралитични газове, а в Идлиб няма никакви признаци той да е бил употребен. Освен това не е видяна нито една бомба, която би могла да донесе зарядите. Освен това бомбите с газ не се пръскат на малки късчета, те просто освобождават газа, няма взрив, обикновено остават цялостни и може да се проверяват. Трето, няма доказателства, че хората, които са били изведени в Турция, дават признаци за обгазяване със зарин, никой не е предоставил обективен анализ на това какво има в телата им, което е нещо съвсем простичко и се прави още в първите минути на обгазяване. При оказване на помощ на ранените първото нещо е да се определи с какъв газ е поразена жертвата. В Идлиб е имало взривни химически вещества с различни компоненти, хлор и взрив, който освобождава известно количество въздух и поразява съответния брой хора.

С една дума, целият този спектакъл, който е подготвен предварително, цели да даде видимост за някаква причина да се направи едно или друго. Аз не знам дали тези инсценировки са планирани със съгласието на САЩ или не. Съществува и такъв вариант. Но в света е налице любопитна ситуация: Си Ен Ен и други компании, които смятат, че определят дневния ред на Земята, изведнъж се оказаха големи каръци. Те например искаха Хилари Клинтън да е президент, но не стана. Искаха няколко пъти да се нанесе удар по сирийците, отново не стана. Сега изиграха следващия, малко по-успешен гейм, но според мен успехът зависи от това дали Тръмп ще реши да промени политиката.

Трябва да разберем, че Тръмп е слаб президент за САЩ. Слаб е, защото няма достатъчно политическа сила, влезе в Белия дом враждебно, в администрацията - също. И понеже е слаб президент, реши да се възползва от момента и да затвърди авторитета си. Сега вече никой не би могъл да му каже: “Ти нямаш воля, ти работиш заедно с Русия” и т.н., и т.н. Така че сега Тръмп укрепи многократно своята власт и авторитет. В американската политика има и други такива случаи. Най-слабият президент, и най-изненадващият, е Труман. Само няколко месеца след идването му на власт се случиха Хирошима и Нагасаки, и то не за да застраши Съветския съюз, а най-вече за да укрепи престижа си. Така че това е природата на американската демокрация. Слабият президент търси някаква успешна операция, за да се утвърди. Това направи и Тръмп.

Ако внимателно разгледаме какво стори той обаче, ако се вслушаме в изявленията, че това е еднократен акт, то операцията става съвсем безсмислена и крайно неуспешна като военно планиране. С една дума, трябваше да изглежда сякаш нещо все пак е направено.

Не мисля, че сега САЩ са готови да променят политиката си към Сирия. Друг е въпросът какви изводи ще си направи от това Русия. Един американски генерал вече каза, че Русия разбирала само езика на силата, е, не е нужно да си психоаналитик, за да ти стане ясно, че САЩ разбират само... езика на силата.

Не мисля обаче, че трябва да има силов отговор. Русия трябва да се стикова така, че в новата обстановка да не се повтарят подобни ситуации. Не бива да се отговаря, не бива да се крещи. Само слабият крещи, и крещи от страх. Силният не вика, той просто си върши работата.

И последно, атаката с “Томахоук” показа, че само флотът може да им се противопостави. Така че руската армия заложи на флота и това е правилно. Днес атаката е срещу базата “Шайрат” в Сирия, утре пак ще има атака. И принципно тя е готова, само че загубите ще са още по-големи - до 5 000, - и това са обекти в самата Русия. Само флотът може да възпре подобно нещо. Количеството и качеството на системите за противоракетна отбрана в Сирия стигат само за базата „Хмеймим” - и това беше заявено навремето. Но за сигурността на Сирия е нужно повече, и повече флота. Ако Русия го направи, ще стане категорично ясно, че нищо няма да лети в небето над Сирия и повторение на събитията няма да има. Без крясъци и без истерия.

10 април 2017 г.