Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ЗАЩО МЪНИЧКИЯТ КАТАР ДРАЗНИ САУДИТСКА АРАБИЯ И НЕЙНИТЕ СЪЮЗНИЦИ

Е-поща Печат PDF

В понеделника на 5 юни т. г. Саудитска Арабия и арабските й съюзници обявиха прекратяване на дипломатическите отношения с Катар, защото миниатюрната държавица била прекалено търпелива към Иран и ислямистки групировки като “Мюсюлмански братя”.

Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Египет, Йемен, временното правителство на Либия, Малдивите и Мавриций (а от 7 юни и Мавритания - бел. ред.) скъсаха дипломатически отношения с Катар. Всичко това - само седмица след посещението на американския президент Доналд Тръмп в региона, който заедно със Саудитска Арабия критикува Иран, че подкрепял терористите от Сирия до Йемен.

1. Какво причини дипломатическите търкания?

На първо място - Иран.

Искрата на пожара пламна след репортаж на катарската държавна информационна агенция, която оповести коментарите на шейха на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани, разкритикувал разрастването на антииранските настроения. Чиновниците в Катар бързо-бързо свалиха коментарите от новините и обвиниха някакви хакери за появата им, като призоваха да се запази спокойствие.

Критиките от страна на медиите на Саудитска Арабия и ОАЕ се изостриха, след като шейх Тамим позвънил по телефона в почивните дни на иранския президент Хасан Рухани, което било оценено като явно пренебрежение към мнението на Саудитска Арабия.

2. Дали коренът на проблема не е в напрегнатите отношения между сунити и шиити?

Да, но отчасти.

Ислямска република Иран, в която на власт са шиитите, е основният регионален съперник на Саудитска Арабия, управлявана от сунити. Тези страни са и най-големите износители на нефт и заемат противоположни позиции в няколко конфликта, включително и в Сирия.

Саудитска Арабия обясни решението да се прекратят дипломатическите отношения с това, че Катар подкрепял “терористичните групировки, които преследват дестабилизиране на ситуацията в региона, включително “Мюсюлмански братя”, “Ислямска държава” и “Ал Каида”.

Катар бе обвинен и в поддръжка на “спонсорираните от Иран терористични групировки”, който действат в източната част на кралството, както и в Бахрейн.

3. Защо скъсването на дипломатическите отношения се случва именно сега?

Ситуацията видимо се подгря след визитата на Тръмп.

Само няколко дни, след като Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазис посочиха Иран като главния спонсор на тероризма в света, кралството и ОАЕ обвиниха Катар, че се опитвал да разруши плановете за изолация на Иран.

Шейх Тамим стана обект на критика както в пресата, така и от страна на духовните водачи и известни знаменитости. Бюрото на “Ал Джазира” в Рияд го обвини, че забил нож в гърба на иранските съседи.

4. Какво казват анализаторите?

Саудитска Арабия и ОАЕ, вдъхновени от перспективата за укрепване на връзките със САЩ при администрацията на Тръмп, се стараят да пречупят всяка опозиция, която отслабва единния фронт срещу иранското влияние в Близкия изток. Двете държави се опитват дори да смажат Катар, за да престане да помага на ислямистки движения като “Мюсюлмански братя” и групировката “Хамас”, която контролира сектора Газа.

5. Какво казва Иран?

Президентът на Иран Хасан Рухани, който през май бе преизбран за още четири години, заяви, че страната му е готова да започне преговори за урегулиране на кризата.

В същото време духовният водач на Иран аятолах Али Хаменей, чиято власт е по-голяма от тази на Рухани, заяви, че саудитският режим е в упадък заради политиката си към Йемен.

През 2015 г. Саудитска Арабия създаде коалиция на сунитските държави за борба с шиитските въстаници в Йемен. Коалицията бе оглавена от Иран, който успя да свали и правителството, ползващо се обаче с подкрепата на страните от Персийския залив.

Войната в Йемен продължава и сега.

6. Къде още се сблъскват интересите на Саудитска Арабия и Иран?

Тези две държави заемат противоположни позиции в конфликтите, възникнали в някои страни на региона - от Сирия до Йемен.

В края на 2016 г. бяха озвучени подозренията, че Иран стоял зад кибератаките срещу правителствените агенции в Саудитска Арабия и отношенията между двете страни станаха още по-напрегнати.

По-рано през 2016 г. бе изпълнена смъртната присъда над влиятелния шиитски духовен водач * в Саудитска Арабия, а протестиращите подпалиха посолството на Саудитска Арабия в Техеран. В резултат Саудитска Арабия скъса дипломатически отношения с Иран.

7. Има ли нещо ново в сегашните разногласия с Катар?

През 2014 г. Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн временно отзоваха посланиците си в Катар. Тогава причината за търканията бе Египет, понеже Катар подкрепяше правителството на “Мюсюлмански братя”, а пък Саудитска Арабия и ОАЕ спонсорираха военния преврат. Освен това в Катар намериха убежище лидери на “Хамас” и “Талибан”.

Според анализатори, Саудитска Арабия и нейните съюзници искат да покажат на Катар, че се опитва да играе стратегическа роля, за която няма относителна тежест - Катар е с население около 2,6 млн. души.

8. А нима Катар не се опитва да играе тъкмо такава роля?

Да, но сега в много по-малка степен.

Когато избухна “Арабската пролет”, ръководството на Катар поддържаше групировките, които искаха промени, и така се превърна в изключение на фона на другите близкоизточни правителства. “Мюсюлмански братя” започнаха да понасят най-вече неуспехи, а през 2014 г. Катар се отказа да ги подкрепя, тъй като бе заплашен от своите съседи в региона на Персийския залив.

Освен това Катар се стремеше да бъде най-важният посредник в региона. Лидерите му поддържат връзки с най-различни групи - от воюващите племена в Либия и “Талибан” до САЩ.

От друга страна, Катар почти изгуби своето статукво на неутрален посредник, тъй като подкрепяше определени участници в революциите от “Арабската пролет”.

9. Какво друго да кажем за Катар?

Катар е най-големият световен износител на втечнен природен газ и може да се похвали с най-високия БВП на глава от населението в света.

Световното първенство по футбол през 2022 г. ще се проведе в Катар.

В Катар е и щаб-квартирата на телевизия “Ал Джазира”.

През 2003 г. Саудитска Арабия отказа да разположи на своя територия американския център за управление на полети в региона, обаче Катар си предложи услугите, и сега там има повече от 10 000 военни. (През май Тръмп уговори с шейх Тамим закупуване на американско военно оборудване; тогава Тръмп заяви, че САЩ и Катар “отдавна са приятели”.)

10. Как дипломатическият срив ще повлияе на пазарите?

Търканията в региона, все едно от какъв характер, винаги предизвикат напрежение на пазарите. Единственият ограничител за споровете между страните от Персийския залив може да бъде тяхната привлекателност за чуждите инвеститори.

Преди визитата на Тръмп представители на “Ситигруп” обявиха, че нарастването на напрежението в отношенията между САЩ и Иран може да окаже “съществено” влияние върху нефтените и финансовите пазари.

Ценните книжа на Катар вече загубиха 5 % от стойността си.

11. С какво се различават днешните търкания от предишните?

Във вътрешните разногласия и спорове няма нищо ново, но сега е особено подчертан факторът избор на време, както и безпрецедентното ниво на натиск” - твърди Мехран Камрава, директор на Центъра за международни регионални изследвания при Джорджтаунския университет в Катар.

Мехран визира неотдавнашната визита на Тръмп. Това е и свидетелство, че “Саудитска Арабия и ОАЕ искат напълно да подчинят Катар”.

5 май 2017 г.,

“Блумбърг”

* Шиитският проповедник Нимр ал Нимр бе твърде популярен и в съседните страни от Персийския залив. Той бе екзекутиран в Саудитска Арабия в началото на 2016 г. заедно с още 46 души, осъдени на смърт по обвинения в тероризъм.

Нимр ал Нимр бе централна фигура в шиитските протести, които избухнаха през 2011 г. като част от т. нар. Арабска пролет. Повечето от останалите смъртници са сунити, обвинени в съучастие в атентати на „Ал Каида” в периода 2003-2006 г. Тогава иранското външно министерство обвини Рияд (Саудитска Арабия), че подкрепя тероризма и екзекутира неговите противници. Саудитският шарже д’афер бе привикан за обяснения в иранското дипломатическо ведомство.

От своя страна, ирански духовник, близък до управляващите кръгове в Техеран, заклейми екзекуцията и предрече, че репресиите ще доведат до падането на саудитската династия. Бившият премиер на Ирак Нури ал-Малики заяви, че екзекуцията ще разклати саудитския режим. Според иракски депутат шиит тази стъпка на саудитското кралско семейство цели да разпали нова война в региона, провокирайки вражда между сунити и шиити.

Иракският шиитски духовен водач Муктада ал Садр призова шиитите от Саудитска Арабия и страните от Персийския залив „да покажат смелост” и да излязат на мирни демонстрации срещу екзекуцията на Нимр ал Нимр. Критики срещу Саудитска Арабия отправиха и шиитските общности в Ливан и Йемен. Ливанската шиитска групировка „Хизбула” заклейми екзекуцията и обяви, че за нея отговорност носят и САЩ, и другите западни страни, заради подкрепата, която оказват на властите в Рияд. Междувременно арабската коалиция начело със Саудитска Арабия сложи край на примирието в Йемен. Аргументът бе, че бунтовническите атаки срещу саудитското кралство, включително с балистични ракети, продължават.