Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ОЧАКВАН И ОБИЧАН ПРАЗНИК

Е-поща Печат PDF

На 4 юни т. г. за шести път гр. Плевен предложи домакинството си на фестивала на патриотичната песен „Отечество”.

Областното и Общинското ръководство на ПП ”Нова Зора” за пореден път показа организационен талант и успя да направи от фестивала очакван и обичан празник! Председателят на областната организация Евгения Иванова още веднъж демонстрира невероятна енергия и преодоля трудностите, които в днешно време съпътстват всяко събитие от културен характер, още повече ако то е не е насочено в прослава на „евроатлантическите ценности”...

Зала „Катя Попова”, в продължение на 10 часа, беше препълнена със зрители, а отвън имаше още стотици любители на хубавите вокални изпълнения. Българската песен отново събра възторзите на истинските патриоти, разтуптя сърцата им и просълзи очите им с непреходната си звучност, затрогващи слова и гласов ритъм.

Фестивалът беше открит от Евгения Иванова, която представи авторитетното жури и регламента на участниците. Минчо Минчев, председател на ПП ”Нова Зора”, поздрави певческите състави и индивидуалните изпълнители на българската песен, издържала ерозията на времето. Той подчерта, че от едно „в началото скромно партийно начинание на общинската организация на ПП „Нова Зора” в Плевен фестивалът все по-уверено разширяваше своите географски координати, за да се превърне в събитие от национално значение. Доказателство за това са участниците от Созопол до Кнежа, от Девин до Русе, от Панагюрище до Плевен. И още много други градове и села. Не зная как е с другите партии - подчерта Минчо Минчев, - слушам, че те неуморно работят за повишаване на жизненото равнище на хората в България, че са заети с все по-прецизни назначения и уволнения, с повишаването на пенсии и съхраняването на достиженията в социалната област, които впрочем, някак неусетно се изпариха от живота ни... Нашата длъжност е да се грижим за духа и надеждата, да усилваме българската устойчивост в традицията и културата. Иначе, техният труд, на тези партии, е изнурителен, пък засега все още няма възможност да ги отменим в този тежък труд... Но и това ще стане.

Българинът е пял и в радост, и в мъка, пял е на сватби и кръщенета, пял е, когато единствена разтуха в тази робска земя му е оставала песента, пял е в жетварска жега и в студ, когато дърво и камък се пукат, пял е в Браилски кръчми и изоставени мелници, и както е казал поетът, пял е тъй както през сълзи се пей.

И аз ви благодаря за дързостта да съзирате в мрака на припадналата дълга нощ над Родината заревото на новата зора на надеждата; зората, която е съпровождала и дружината на рицаря Иван Шишман, и зората, която е нетленна във възторжения химн „Питат ли ме, дей зората”. Аз мисля, че това е територията на българския дух, на неизтребимата воля за България. Пейте, братя и сестри, пейте напук врагу! Песента ще ни съхрани и България ще бъде въпреки всичко.”

Сред участниците в това издание на „Отечество” се виждаха усмихнати младежи, подмамени от магията на това невсекидневно за тях начинание. Младостта и надеждите на България за духовна и културна приемственост на поколенията по-късно бяха заслужено отбелязани от журито.

Вдъхновените изпълнения на мажоретния състав на гр. Левски и невероятният дух и майсторство на танцовия състав „Мизия” демонстрираха не само красотата на младостта, но и ритъмното богатство на народните хора.

Публиката, препълнила зала „Катя Попова”, бе просто покорена от възхитителните изпълнения на десетките хорови състави, на вокални групи и индивидуални изпълнители, участващи във фестивалната програма.

Те демонстрираха високо равнище на вокална култура. Първи се яви Смесеният хор при народно читалище „Виделина – 1865”, гр. Панагюрище, който с истински професионализъм изпълни песните си и заслужено спечели лауреатско звание. Потомците на априлци вдигнаха градуса на патриотичното настроение в залата.

Хоровата култура на нашето Отечество беше защитена достойно от хора на учителите „Емилия Банчева”, Плевен, от сборна формация „Еделвайс”, гр. Пордим, и Хора за македонски песни - Плевен. Те получиха високите оценки и наградите на журито.

Специално трябва да бъдат отбелязани песенните постижения на мъжката певческа група „Георги Измирлиев” от Горна Оряховица, редовен участник във фестивала. Този състав, обединил талантите на десетина високо интелигентни мъже, далеч надхвърли хоризонта на аматьорството и защити представата за своите достижения, достойни и за най-високата и отговорна сцена.

Истинска несправедливост ще бъде, ако се пропуснат чудесните изпълнения на вокална група ”Крушовчанки” от с. Крушовица, и женска вокална група ”Дунавски звуци” от гр. Гулянци, заслужили дълго нестихващи аплодисменти и наградени за изпълненията си.

Безспорен лидер сред индивидуалните изпълнители, отличени на фестивала на патриотичната песен „Отечество”, стана Магдалена Грибнева от гр. Червен Бряг. Зрял, истински талант с характерна звучност и вокална техника!

Трябва да се отбележат и други вокалисти с чудесни постижения като Никула Димитрова от Бургас, Димчо Македонски и Калинка Рачева от Плевен, заслужили признанието и наградите на журиращите специалисти.

Наградата на ПП ”Нова Зора” беше връчена на Живка Петрова, музикален специалист с неподправена дарба и енергия.

Тук е мястото да се отбележи участието на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Плевен. О.з. полк. Ванко Халачев връчи 10 грамоти на отлично проявили се състави и участници от името на съюза.

Да спрем изброяването на наградените отличници - майстори на патриотичната песен, за да обърнем внимание на публиката, търпеливо изслушала техните изпълнения в зала „Катя Попова”. Чрез вокалната феерия на дошлите от цялата страна състави в гр. Плевен се видя и се усети от всички присъстващи, че българското сърце има жива нужда от хубавата песен, понесена на крилете на родното слово - народно и авторско.

Патриотизмът днес се венчава за песенната стихия, преодоляла изпитанията на времето. Всинца ни е ясно, че оригиналната българска песен има доказаната способност да надига уморени от калпавия бит и политически простотии сърца на нашите сънародници.

Пожелавам на читателите на този репортаж късмета да чуят изпълненията на „Аз съм моряк” от смесения състав от гр. Созопол, и „Песен за Вела Пеева” на вокалистите на гр. Велинград!!

Организаторите и участниците във фестивала „Отечество” бяха сърдечно поздравени от председателя на БАС–Плевен Любомир Буковски и от инж. Николай Маринов, областен председател на НФСБ, връчил и поздравителен адрес от г-н Валери Симеонов, вицепремиер на Република България