Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

СВЕТЛИНИ И СЕНКИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБОРИ

Е-поща Печат PDF

Българските турци се явиха на тези избори, както и на предишните – разделени. Движението за права и свободи успя да влезе в Народното събрание, а другата турска партия, Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) не прескочи 4-процентовата бариера за влизане в парламента. Победителят от изборите е проевропейската партия ГЕРБ. Онова, което вълнува Турция в българските избори е, че заедно с ДОСТ и Партията на Ердоган изгуби изборите. Защото се знае, че основаването на ДОСТ е вдъхновено от Партията на справедливостта и развитието. Резултатът е втора загуба на Ердоган на този фронт. Основаната като съперник на ДПС, НПСД (Народна партия “Свобода и достойнство”), не постигна политически успех. И въпреки неуспеха, това бяха избори, в които ПСР (Ердогановата Партия на справедливостта и развитието) хвърли огромни усилия.

Изключително успешно от основаването си до днес, ДПС е най-голямата от четирите турски партии, просъществували в България след 1989 г. Историята му започва през 1990 г., а негов основател е Ахмед Доган. Същата година партията успя да вкара 23 депутати в Народното събрание, а на местните избори след година печели 27 общини и 635 населени места. Най-големият успех за ДПС идва на парламентарните избори през 2005 г., когато постига резултат от 13 %, 34 депутатски места и три министерства. На следващите избори броят на депутатите нараства до 36, като се прибавят и четирима евродепутати, представляващи България в Европейския парламент.

Агресивната политика на Ердогановата ПСР не пропусна да разцепи и българските турци, както направи с тюркмените в Ирак и Сирия и с другите турски общности на Балканите. Това бе осъществено като ДПС – партия, успяла да заеме важно място на българската политическа сцена и да развива дейност на национално ниво, - беше разцепена. През 2012 г. бе основана Народна партия “Свобода и достойнство” (НПСД), и след като тя не постига желания резултат, се появи ДОСТ.

Появата на ДОСТ е свързана със свалянето на руския самолет от страна на Турция. Когато тогавашният председател на ДПС Лютви Местан произнася декларация, осъждаща действията на Русия, той бива свален от поста си, а впоследствие и изгонен от партията. Отговорът на Местан е основаването на ДОСТ, заедно с още четирима депутати –отцепници от ДПС. Не е тайна, че между тези две партии, Турция подкрепя ДОСТ. Това беше демонстрирано явно от властта в Анкара. Например когато през 2016 г. в Турция пристигат делегации от ДПС и ДОСТ, официалните представители на турската власт провеждат срещи единствено с ДОСТ. Освен това на почетния председател на ДПС Ахмед Доган беше наложена забрана за влизане в страната. Друг политик, получил такава забрана, е депутатът от ДПС Ердинч Хайрула, председател на групата за приятелство между България и Турция в Народното събрание.

В края на 2015 г. Ахмед Доган се обръща към Местан с критика, чиято основна теза е нежеланието българските турци да бъдат превръщани в пета колона. След тази критика в партията настъпва разделение. Въпреки че тогава проблемът можеше да бъде разрешен, това не се случи. Поканата към ДПС от страна на Турското посолство в София е оценена от ръководството на Движението като „намеса във вътрешните работи на България”. А когато Лютви Местан от съображения за собствената си сигурност отива в посолството, вече се отваря терен за остра реакция.

Всички български националисти, начело с „Атака”, протестираха толкова мощно, че Турция бе принудена да изтегли консула от Пловдив, а българското правителство обяви Угур Емироглу, аташе по религиозните въпроси в Главното консулство в Бургас, за персона нон грата. И нещо по-лошо, България разположи армия по границата с Турция.

Все пак единственият стремеж на турския президент е да получи гласове за партията си. Връзката между това желание и българските турци е следната. Когато идва на посещение в България през 2010 г. Ердоган се среща не с Ахмед Доган, а с Касим Дал. Това е открита заплаха. На тази среща Ердоган търси подкрепа за партията си от дружествата на българските турци, развиващи дейност в Тракия и Егейския регион – райони с много слаба подкрепа за Ердоган и Партията на справедливостта и развитието. Председателят на ДПС Ахмед Доган отказва с мотива, че няма интерес да се бърка в турската вътрешна политика. Тогава Ердоган обвинява Ахмед Доган, че „не е достатъчно турчин”.

На следващите избори пропагандата срещу Ахмед Доган, осъществявана с подкрепата на ПСР, дава резултат. ДПС взима по-малко гласове и не намира място в коалицията. Но през 2014 г. движението постига голям успех. Сега вече ПСР основава нова партия с лидер Лютви Местан. Според някои медии в България подкрепата от Турция възлиза на 20 милиона долара.

ПСР сякаш наистина се подиграва с турците в България. Председател на групата за приятелство между Турция и България в Меджлиса е депутатът Азиз Бабушчу, известен с фразата „Заедно с ПСР се отървахме и от това да бъдем турци”. Българското правителство забрани влизането на Бабушчу на територията на страната. Както е казвал и друг път Йозджан Пехливаноглу (председател и основател на Балканския център за стратегически изследвания), Турция не прави друго, освен да използва общностите зад граница като троянски кон. И България не е единственият случай. Според г-н Пехливаноглу, навсякъде на Балканите имаме проблеми. ДОСТ не е първият опит за влияние върху българския политически живот, но е най-силният досега. Ердоган не счита ДПС за мюсюлмани, те не отговарят на неговите ислямистки възгледи. Затова постоянно се опитва да създаде по-силна и повече ислямска формация. За тази цел се изпращат религиозни емисари, според които тази цел е постижима. Както стана известно, на тези хора беше наложена заповед за влизане в България. Преди доста години, един български турчин отива при Ататюрк с думите „Хайде да направим отделна партия в България”, а Ататюрк отговаря: „Не, вие сте български граждани, трябва да правите политика заедно с българите.” Основаването на ДОСТ дава възможност за разширяване на ДПС, които излизат с тезата: „Ние сме партия, основана във и за България, а не за Турция или за ПСР”.

След загубата на НПСД преди няколко години Бюлент Арънч призна, че политиката по отношение на България е погрешна, а изхарчените средства са огромни, че навсякъде из Балканите има проблеми заради политиката на ПСР, от което страдат турските общности. А ПСР се опитва да ги ислямизира, все едно те не са мюсюлмани, и това също е сериозен проблем...

Мустафа ЕРДЕМОЛ

в. “Биргюн”, 28 март 2017 г.