Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ПИСМО-ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Е-поща Печат PDF

ОТ АМЕРИКАНСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ

ДО ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ НА САЩ

Ние, долуподписаните, сме руснаци, които живеят и работят в САЩ. С нарастваща тревога наблюдаваме как сегашната политика на САЩ и НАТО ни поставя върху крайно опасния път на сблъсък с Руската федерация, а също и с Китай. Мнозина уважавани и патриотично настроени американци като Пол Крейг Робъртс, Стивън Коен, Филип Джиралди, Рей Макгъвърн и много други отправят предупреждения за назряваща трета световна война. Но техните гласове се заглушават от глъчката в медиите, които са пълни с лъжливи, неточни и лишени от каквито и да е доказателства твърдения, че руската икономика е в руини, а руските въоръжени сили – слаби. Обаче ние, които познаваме и руската история, и сегашното състояние на руското общество и въоръжени сили, не можем да приемем тези лъжи. Сега чувстваме, че е наш дълг като руснаци, живеещи в САЩ, да предупредим американския народ, че го лъжат, а също така да му кажем истината. А истината е следната: ако има война с Русия, то със сигурност Съединените щати ще бъдат унищожени, а повечето от нас ще загинем.

Да направим крачка назад и да поставим случващото се в исторически контекст. Русия много е страдала от чуждестранни завоеватели, като загуби 22 милиона души през Втората световна война. Повечето от жертвите бяха от гражданското население, защото страната беше нападната и руснаците са се заклели да не допуснат такова бедствие да ги сполети отново. Всеки път, когато Русия е била нападана, тя е излизала победителка. През 1812 г. Наполеон нападна Русия, през 1814 г. руската конница влезе в Париж. На 22 юни 1941 г. хитлеристката авиация Luftwaffe бомбардира Киев, на 8 май 1945 г. съветските войски влязоха в Берлин. Но времената са се променили от тогава. Ако Хитлер беше нападнал Русия днес, той щеше да бъде мъртъв 20-30 минути по-късно, а бункерът му щеше да е в развалини от удара на някоя свръхзвукова крилата ракета „Калибър“, която някой малък руски военен кораб е изстрелял някъде от водите на Балтийско море. Наскоро бойните възможности на новите руски въоръжени сили бяха убедително демонстрирани по време на действията против „Ислямска държава“, „Ал Нусра“ и други финансирани от чужбина терористични групировки, действащи в Сирия.

Преди много години Русия трябваше да отговаря на провокациите с битки, водени на собствената й територия, а после да предприема контраофанзива, но сега това вече не е необходимо. Новите оръжия на Русия правят нейния отговор незабавен, неподлежащ на проследяване и предотвратяване, а също и абсолютно смъртоносен. Така че ако утре избухне война между САЩ и Русия, гарантирано е, че САЩ ще бъдат заличени от лицето на Земята. Като минимум, няма да има повече електроснабдяване, интернет, нефтопроводи и газопроводи, национална система от магистрали, въздушен транспорт или спътникова навигация. Финансовите центрове ще бъдат в руини. Правителството ще престане да работи на всички свои нива, а американските войски, разположени по цялото земно кълбо, вече няма да могат да бъдат снабдявани. Като максимум цялата територия на страната ще бъде покрита със слой от радиоактивен прах. Казваме ви това не за да всяваме у вас тревога, а защото на основата на всичко, което знаем, ние самите сме разтревожени. Ако бъде нападната, Русия няма да отстъпи; тя ще реагира и напълно ще унищожи Съединените щати.

Ръководството на САЩ направи всичко по силите си, за да тласне ситуацията до ръба на катастрофата. Първо, неговата антируска политика убеди ръководството на Русия, че е безполезно да се правят отстъпки на Запада или да се преговаря с него. Стана ясно, че Западът винаги ще подкрепя всеки индивид, движение или правителство, които са настроени антируски – било то укриващи данъците си руски олигарси, или осъдени украински престъпници, или подкрепяни от Саудитска Арабия уахабистки терористи в Чечня, или оскверняващи катедралите пънкари в Москва. И след като НАТО в нарушение на своите дадени по-рано обещания се разпростря чак до руската граница, а американските войски са разположени в балтийските държави, на един артилерийски залп разстояние от втория по големина руски град Санкт Петербург, руснаците нямат къде да се оттеглят. Те няма да нападнат, но няма и да отстъпят, нито ще се предадат. Ръководството на Русия се ползва с подкрепата на 80 % от населението. Останалите 20 % вероятно считат, че това ръководство се отнася прекалено меко към западните посегателства. Но Русия ще отговори на удара, който й се нанася, и една провокация или просто грешка би могла да отключи такова стечение на събитията, че милиони американци ще загинат, а САЩ ще се превърнат в развалини.

За разлика от много американци, които гледат на войната като на някаква вълнуваща и победоносна задгранична авантюра, руснаците мразят войната и се страхуват от нея. Но те са готови за война и се подготвят за нея вече от няколко години. Техните приготовления са много ефективни. За разлика от САЩ, които прахосват милиарди долари за съмнителни оръжейни програми като скъпия многоцелеви самолет-изстребител F-35, руснаците се отнасят много скъпернически със своите рубли, предназначени за отбраната, като получават за тях десет пъти повече в сравнение с раздутата отбранителна промишленост на САЩ. И докато е вярно, че руската икономика пострада от ниските цени на енергоносителите, тя съвсем не е в руини, а се очаква възстановяване на растежа й.

Веднъж сенаторът Маккейн нарече Русия бензиностанция, маскирана като страна. Обаче той излъга. Наистина Русия е първа в света по добив на нефт и втора по неговия износ, но тя е също най-големият износител в света на зърно и на технологии за ядрената енергетика. Нейното общество е също така напреднало и развито, както и това на САЩ. Въоръжените сили на Русия, конвенционални и ядрени, са готови за битка и те са повече от равни на въоръжените сили на САЩ и НАТО, особено ако войната се разрази някъде в близост до руските граници.

Но такава битка ще е самоубийствена за всички участници в конфликта. Ние сме напълно убедени, че една конвенционална война в Европа крие риска много бързо да се превърне в ядрена и че един ядрен удар на НАТО/САЩ върху руските сили или руската територия ще предизвика в отговор руски ядрен удар върху територията на САЩ. Въпреки безотговорните твърдения на някои американски пропагандисти, американските системи за противоракетна отбрана не са в състояние да защитят американския народ от такъв руски ядрен удар. Русия разполага с възможности да поразява цели в САЩ със своите далекобойни оръжия, както ядрени, така и конвенционални.

Това, че вместо да работят съвместно за намаляване на напрежението и вместо да си сътрудничат за решаването на цял ред общи международни проблеми, САЩ и Русия се оказаха на ръба на стълкновението, се дължи единствено на упоритото нежелание на ръководството на САЩ да приеме Русия като равноправен партньор. Вашингтон е твърдо решен САЩ да бъдат „световен лидер“ с претенция за „изключителност“ въпреки че неговото влияние постоянно намалява в резултат от претърпените външнополитически и военни неуспехи като тези в Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Йемен и Украйна.

По-нататъшното американско световно лидерство е нещо, което нито Русия, нито Китай, нито повечето други страни биха се съгласили да приемат. Постепенната, но очевидна, загуба на власт и влияние накара ръководството на САЩ да изпадне в истерия, а само една малка крачка дели истеричното от едно суицидно (самоубийствено) състояние. Американското ръководство следва да бъде поставено под наблюдение с цел предотвратяване извършването на самоубийство.

Преди всичко ние се обръщаме към командирите от въоръжените сили на САЩ и ги молим да последват примера на адмирал Уилям Фелън. Твърди се, че когато го попитали дали ще има война с Иран, той отговорил: “Не и по време на моето дежурство“, т.е. той няма да допусне това. Ние знаем, че вие не сте самоубийци и не желаете да умрете заради някаква нереалистична имперска гордост. Ако е възможно, заявете пред своите подчинени, колеги и особено пред своето цивилно ръководство, че по време на вашето дежурство, т.е. докато заемате своите длъжности, вие няма да допуснете война на САЩ с Русия. Най-малкото, обещайте си да постъпите точно така и ако настъпи денят, в който бъде издадена една самоубийствена заповед, вие да откажете да я изпълнявате на основание на това, че тя е престъпна. Спомнете си, че според Нюрнбергския трибунал започването на агресивна война представлява голямо международно престъпление. След Нюрнберг оправданието „Аз само изпълнявах заповеди“ вече не се признава като ваиден аргумент за самозащита, затова недейте да ставате военнопрестъпници.

Ние се обръщаме и към американския народ с призив да предприеме мирни, но действени мерки, за да се противопостави на всеки политик или политическа партия, които отправят безотговорни и провокационни нападки против Русия, а също така одобряват и подкрепят политиката на ненужна конфронтация с една ядрена свръхсила, способна да унищожи Америка за около час. Надигнете глас, пробийте стената на медийната пропаганда, накарайте своите съграждани да осъзнаят огромната опасност от конфронтацията между Русия и САЩ.

Не съществува обективна причина САЩ и Русия да гледат един на друг като на противници. Сегашната конфронтация е изключително резултат от екстремистките възгледи на неоконсервативните сили, чиито представители получиха възможност да проникнат в правителството по време на президента Бил Клинтън и които считат, че всяка държава, която отказва да се подчини на техния диктат, е враг, който трябва да бъде смазан. Благодарение на неуморните им усилия над 1 милион невинни хора загинаха в бивша Югославия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Пакистан, Украйна, Йемен, Сомалия и много други страни. (Има мнения, че броят на жертвите е доста по-голям. - Бел. прев.) Всичко това стана поради маниакалната идея-фикс на американските неоконсерватори, че САЩ трябва да бъдат световна империя, а не просто обикновена и нормална държава и че всеки чуждестранен държавен ръководител трябва или да преклони глава пред тях, или да бъде свален от власт. Като отидоха на конфликт с Русия, се получи това, че една неудържима сила се натъкна накрая на обект, който не може да бъде преместен. Необходимо е те да бъдат принудени да отстъпят, преди да са унищожили всички ни.

Ние сме абсолютно и категорично уверени, че Русия никога няма да нападне нито САЩ, нито някоя страна-членка на Евросъюза, че Русия въобще не е заинтересувана от възстановяването на СССР и че не съществуват никаква „руска заплаха“ или „руска агресия“. Руският икономически успех от последните години в голяма степен е свързан с отказа от бившите съветски зависими територии, който позволи на Русия да постави собствените си интереси на първо място. Но ние сме също така напълно убедени, че ако Русия бъде нападната или дори заплашена с нападение, тя няма да отстъпи и руските ръководители няма и да трепнат. С дълбока тъга и с натежали сърца те ще изпълнят своя дълг, за който са положили клетва, и ще изстрелят ядрен залп, от който Съединените щати никога вече няма да се възстановят. И дори ако цялото руско ръководство бъде убито при първия американски удар, така наречената „Мъртва ръка“ (системата „Периметър“) автоматично ще изстреля достатъчно ядрено оръжие, че да изтрие САЩ от политическата карта на света.

Ние чувстваме за свой дълг да направим всичко, което е по силите ни, за да се предотврати тази катастрофа.

Eвгения Гуревич, Виктор Кацап, Андрей Кожев, Серж Любомудров, Наталия Минковская, Дмитрий Орлов, Ирина Петрова, А.Раевский

 

(Публикувано в блога ClubOrlov на 31 май 2016 г.)