Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

ДАЛИ ТУРЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПРИСЛАМЧИ КЪМ РУСКИЯ ОТБОР?

Е-поща Печат PDF

Въпреки че Русия и Турция никога не са били близки приятели, въпреки че не е забравен и личният принос на президента Ердоган в първата чеченска война, Русия е заинтересована от възможното излизане на Анкара от НАТО. Обаче „Дълбочинната държава” в САЩ, преследвайки имперските си амбиции и в противовес на новоизбрания президент Доналд Тръмп, е готова на всичко, за да задържи Турция в Атлантическия алианс.

Каквото направи през деня Джон Кери, Виктория Нюланд преиначава нощем.

За да гарантира личната си сигурност, президентът Тайип Ердоган провежда мащабна чистка на проамерикански настроените в страната си. Това все повече прилича на войната, която той води срещу Сирия и ПКК, а сега вече и срещу своите наемници от ИДИЛ.

Битката срещу американското влияние започна с ликвидирането на движението „Хизмет” на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в Пенсилвания и работи за ЦРУ. Тази битка е съпроводена с уволнението, а често и с арестите не само на военни, свързани със САЩ, но и на онези, които защитават светския начин на живот. Сега никой не знае как ще го завари утрото.

450 от общо 600 висши турски офицери, заемащи различни постове в НАТО, са отзовани. Повече от 100 души от тях и семействата им са помолили за политическо убежище в Белгия, където е щаб-квартирата на Атлантическия алианс. Така първата последица от провежданата чистка е пълно обезглавяване на турската армия. За пет месеца са уволнени 44 % от генералите, а след делото „Ергенекон” 70 % от висшите офицери са уволнени, арестувани или осъдени. Операцията „Щитът на Ефрат” тъпче на място, защото е лишена от грамотно командване. Затова и Ердоган е принуден да притъпи милитаристичните си амбиции в Сирия, Ирак и Кипър, които частично е окупирал. По същата причина той се отказа и от Източен Алепо (в Сирия), но не и от Идлиб, и е готов да изостави и Басит (в Ирак).

Излизането на Турция от НАТО, или поне от Обединеното командване на алианса, предизвиква студена пот във Вашингтон в средите на империалистическата фракция, която е на власт. По своята численост турската армия е на второ място в НАТО след тази на САЩ. Обаче за екипа на Доналд Тръмп излизането на Турция от алиланса е по-скоро облекчаващо, тъй като страната губи управление.

Неоконсерваторите се опитват да насочат Турция „по пътя на Историята” (т.е. пътя на „Новия американски век”). Помощник държавният секретар Виктория Нюланд планира да отстъпи Кипър на Тайип Ердоган. Тя предложи това веднага след изборите от 15 ноември 2016 г., когато Барак Обама бе заповядал физическото отстраняване на турския президент.

Госпожа Нюланд шантажира кипърския президент Никос Анастасиадис с предложението за „мирен план” – т.е., островът да бъде обединен и демилитаризиран, значи да няма своя армия, а да бъдат въведени натовски войски, казано с други думи – турски. По такъв начин турската армия ще приключи завоюването на острова без съпротива. Ако президентът Анастасиадис не се съгласи да стане глупак, ще бъде съден в Ню Йорк за причастност, в качеството му на адвокат, по делото срещу компанията „Imperium”, собственост на неговия руски приятел Леонид Лебедев. Това дело е за цели 2 милиарда долара.

Следователно, ако Турция излезе от НАТО, ще се лиши от североизточната част на Кипър, а ако остане, Атлантическият алианс ще й подари целия остров.

Естествено, след известно време Рекс Тилърсен, новият държавен секретар, ще благодари на Виктория Нюланд за службата, обаче отборът, който тя представлява, все пак си остава на власт.

Г-жа Нюланд е член на клана основатели на „Проект за новия американски век”, които участваха в планирането на събитията от 11 септември. Нейният свекър, Фредерик Каган, от института „Хъдсън”, преподаваше военна история на Спарта на неоконсерваторите и последователите на Лео Щраус. Нейният девер Фредерик Каган, от Американския институт за предприемачество, подпомогна установяването на официални отношения между ген. Дейвид Петреус и Джон Алън. Зълва й, Кимбърли Каган, е основателка на Института за изучаване проблемите на войната. Съпругът на Виктория – Робърт Каган, получи наградата на бившия емир на Катар и работи в института „Брукингс”. Четири души, пет аналитични центъра, но идеологията е една и съща.

Що се отнася до самата Виктория Нюланд, тя първоначално е била представител в НАТО, после прес-секретар на Хилари Клинтън, а през февруари 2014 г. бе организатор на държавния преврат в Киев. Тя помагаше на президента Порошенко и на Ердоган да създадат официално „Интернационална ислямска бригада”, която водеше подривна дейност в Русия. Нюланд ще продължи да работи в същия дух чрез „Дълбочинната държава” срещу администрацията на Доналд Тръмп.

Групата зад фамилия Каган продължава войната срещу Сирия с едничката цел да се задържи във властта. Президентът Обама не бе в състояние да ги отстрани от администрацията си, а една Виктория Нюланд, прославена знатна фигура от администрацията на Дж. Буш, без особен труд порасна в йерархията и в администрацията на демократите и организира масовата русофобия.

Въпреки че Нюланд бе подчинена на Хилари Клинтън и в добри отношения с нея, заедно със своето приятелче и истински стопанин на Белия дом Джефри Фелтман, постоянно саботираше дипломатическите споразумения на държавния секретар Джон Кери.

Отчитайки факта, че Ердоган във всеки момент може да промени рязко стратегията си, Москва е длъжна или да успокои наплашения Анастасиадис, или да предложи нещо по-привлекателно на Анкара, така че да си остане равно отдалечена, като брод между САЩ и Русия.

10 януари 2017 г.

Resue Voltaire