Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

РАЗЧОВЕЧАВАНЕ...

Е-поща Печат PDF

„Хората не се раждат войници” – така беше озаглавил един от своите романи Иля Еренбург. Хората не се раждат човеци, ще кажем ние. Очовечават се под въздействието на семейството, училището, обществото и най-вече на университетите на живота. Този процес обаче, не е необратим като времето и историята. Поради това хора, достигнали и преминали зряла възраст, могат да се върнат към дивачеството. Особено провалените политици и техните медийни трубадури.

Например в края на миналата година, на фона на „вълната на десния популизъм”, която заля Стария и Новия свят, се развихри такава фарисейщина при оценката на някои събития, че започнахме да се съмняваме дали наистина живеем в 21-ви век. Прословутите „евроатлантически ценности” бяха захвърлени като ненужна дрипа от най-яростните им пропагандатори и изпод тях се озъбиха противните мутри на русофобията, фанатизма и безчовечността.

Политици и „присъдружните” им медии, които години наред оплакват сирийските „борци за демокрация”, жителите на „анексирания” от Путин Крим и подложените на чужда и родна агресия украинци в Донбас, ослепяха и онемяха за разкритите в Халеп (Алепо) масови гробове, за заловените от сирийските специални сили чужди военни „съветници” на джихадистите, както и за намерените складове с оръжия и боеприпаси, произведени в САЩ, Германия и... България. Как българско оръжие е попаднало в ръцете на терористите от „Джапхат Фатх Ас Шам”, бившият фронт „Ал Нусра”, който е сирийският клон на „Ал Каида”? Много просто, фирми като лясковската „Аркус” АД го продават на американски, саудитски, катарски или йордански прекупвачи, които на свой ред го дават на „умерената” сирийска опозиция. Умерена, но въоръжена до зъби и подпомагана от САЩ, Турция и петролните монархии от Персийския залив. След като въпреки всичко, тези „законни” бандити и главорези бяха прогонени от Източен Халеп, стана ясно как са инквизирали несъгласните с тях сирийци. И то пред погледа на чуждите военни „съветници”, от които 130 са били заловени на територията на цяла Сирия. Националния състав на тези офицери е следният: америкаци - 22; британци - 16; французи - 21; израелци - 7; турци – 62 (виж km.ru., 25.12.2016). В град Халеп сирийските власти са разкрили щабквартирата на високопоставените западни офицери в подземието на един площад. Според публикувания в сирийските и някои западни медии списък на 14 заловени, 8 от тях са от Саудитска Арабия и по 1 от Турция, САЩ, Израел, Катар, Йордания и Мароко. Що се отнася до намерените в Алепо (арабското име на града е Халеп - бел. ред.) чужди оръжия и боеприпаси, те показват, че независимо от лицемерните призиви за преустановяване на насилието, оръжейната търговия процъфтява. Стока се продава там, където се харчи. И ако в Близкия изток и Северна Африка има „провалени държави”, виновниците не са само техните „диктатори”. Нима Западът не знаеше на какво са способни „умерените” терористи и създадените от САЩ, според Доналд Тръмп, „Ал Каида” и „Ислямска държава”? Та нали те екзекутираха пред телевизионните камери граждани на САЩ, Великобритания и дори Япония? После публикуваха в интернет кадри от тези екзекуции. След като дълго време Анкара флиртуваше тайно с джихадистите, „борейки се” само с „терора” на собствените и сирийските кюрди, гръмнаха атентати с коли бомби и камикадзета, отговорността за които пое „Ислямска държава” (ИД). А в самия край на 2016 г.,  в хода на операция „Ефратски щит” срещу Ел-Баб (провеждана от Турските въоръжени сили и Свободната сирийска армия) джихадистите убиха 16 турски войници. Двама от тях бяха изгорени живи и кадрите бяха публикувани в интернет. В новогодишната нощ терорист от „Ислямска държава” уби с автомат 39 души и рани 70 в развлекателния клуб „Рейна” в квартал „Ортакьой” на Истанбул.

Седмица преди това председателят на Управлението по религиозните дела (Диянет) Мехмет Гьормез се обяви против честването на Нова година. Дори двете събития да не са свързани, пълзящата ислямизация на Турция засилва антихристиянските настроения, включително и срещу християнските празници. В потвърждение на това турският опозиционен вестник „Джумхуриет” (04.01.2017) публикува снимка на афиш, залепен на автобусна спирка в град Трабзон. На него пише: „Първи януари не е новата година на исляма, а на бунта! Не го забравяйте!”.

Властите в Анкара се опитват да намалят ефекта от злодеянията на бившите си партньори, забавяйки интернет, или забранявайки публикуването на снимки и коментари от местопрестъпленията. По този начин се опитват да пресекат упреците за собствената им неспособност да предотвратят терора. Във връзка с това лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу се обърна от парламентарната трибуна към държавния глава с думите: „Хей, гражданино, който седиш в Сарая! Не ти ли казвах да не даваш оръжия на терористични организации?”. След терористичния акт в нощния клуб „Рейна” в Истанбул, Кълъчдароглу заяви: „Оръжията в ТИР-овете се обърнаха срещу Турция!” („Джумхуриет”, 04.01.2016).

Най-смешното е, че Вашингтон и Анкара взаимно се обвиняват за едно и също престъпление: подпомагането и въоръжаването на „Ислямска държава” (ИД). С тази разлика, че Анкара смята за терористи и подпомаганите от САЩ кюрдски формирования за само защита на населението (YPG) и Партията за демократично единство на сирийските кюрди (PYD), докато за Вашингтон те са „основни сухопътни сили” срещу джихадистите. Така или иначе, операция „Ефратски щит” протича без въздушна подкрепа от коалицията, начело със САЩ. И войната с ИД в Сирия, и договореното от 30 декември 2016 г. примирие, и преговорите за мир в Астана се оказаха неща, в които администрацията на Обама не участва, макар на думи да ги подкрепя. Затова пък, както писа в. „Миллиет” (30.12.2016), руски бойни самолети са започнали да нанасят удари по “Ислямска държава” в Ел-Баб. И това, въпреки убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов.

На 25.12.2016 г. над Черно море, близо до Сочи, стана катастрофата с руския Ту-154, пътуващ за руската база „Хмеймим” в Латакия (Сирия). Загинаха всичките 92 души на борда на самолета, между които група военни, прочутата добротворка доктор Елизавета Глинка, 64 хористи от хора на Руската армия “Александров” и няколко журналисти от НТВ. На 26 декември, когато цяла Русия бе в национален траур, на Запад и у нас оплакваха Джордж Майкъл, а по-късно Кари Фишер и майка й Деби Рейнолдс. Във връзка с гибелта на руското „пеещо оръжие” (хор “Александров”) обаче бяха извършени такива кощунства, че би трябвало Земята да се разтресе. В Русия някаква „светска лъвица”, наречена Божена Ринска, се израдва неистово на катастрофата. Защото през 2014 г., след физическо стълкновение с журналисти от НТВ, опитващи се да вземат интервю от нея, тя била осъдена на една година изправителен труд. Въпреки гибелта им, Ринска ги нарече „НТВошки”. За кратко време чрез социалните мрежи се събраха 170 000 подписа с искане тя да бъде изгонена от Русия, а на прозорците на апартамента й бяха залепени снимките на загиналите.

Отвъд Атлантика някой си Хюсам Айлуш, активист на Демократическата партия в Калифорния, бе принуден да се извини за написаното от него в мрежата туитър, че съжалявал дето самолетът Ту-154 не е возел 180 руски военни. Съпартиецът на Хилари Клинтън не бил разбрал, че не всички пътници на борда са военни.

У нас пък „протестърът” Асен Генов беше включил в профила се във фейсбук „особеното” мнение на някоя си Симона Богданова. Публикуван под надслова „Има и такова мнение”, пасквилът на Богданова крещи: „Проклятието на сирийските майки застигна руските не човеци!”. Те, видите ли, нямало да играят върху костите на убитите сирийски жени и деца... Убедени сме, че авторката е писала своя пасквил, следвайки „опорните точки” на фондация „Америка за България”, която храни и „Протестна мрежа”.

А защо не и на Соросовото „Отворено общество” или на американския посланик в София Ерик Рубин.

Евроатлантическите ценности” се оказват твърде разтегливи: от благословията, до проклятието!

Към тези фалшивки прибави нещо и печално известният френски сатиричен седмичник „Шарли”. Той публикува карикатура на падащия руски самолет, от който се носят отчаяни писъци. А някакъв дебил в руска военна униформа обявява: „Репертоарът на хористите на Червената армия се разшири!”.

Как ли се чувстват глупаците, които след разстрела на колегите на тези мерзавци се бяха окичили с надписи: „Аз съм Шарли”! Това не е свобода на печата, а издевателство над чуждата мъка по загиналите. Понеже хористите отивали да повдигнат духа на руските военни в Сирия, получили са си заслуженото. А не ходеха ли американски артистки да повдигат духа на американските военни по време на „мръсната война” във Виетнам? Ходеха и продължават да го правят: от Афганистан, през Ирак, до Сирия.

За срам на „цивилизования” Запад и България, в Турция един автор като Сина Кологлу упрекна медиите заради гузното им мълчание по повод инцидента с руския самолет в Черно море. “Някой спомена ли за хора на Червената армия? Заличена беше една история. Хорът на Червената армия бе погребан в историята при самолетна катастрофа. През 1928 г. е основан хорът, а през 1929 г. оркестърът. 88 години не млъкнаха изобщо. Замлъкнаха днес: едно от най-значимите събития в световната музикална история. Сети ли се поне един от най-гледаните телевизионни канали да излъчи концерта им? Каза ли някой след телевизионните сериали: „Нека по този начин да направим нещо елегантно”? Не видях такова нещо.  Например TRT Muzik  промени ли веднага своята програма? А те бяха изнесли концерт в Истанбул. От TRT Muzik  дойде бележка: „По акаунта на TRT Muzik в You Tube излъчихме някои откъси от концерта на Хора на Червената армия, с които разполагаме”. На екрана нямаше каквото и да било движение. Писаха и че мислели да включат нещо в програмата, подготвяна във  връзка със смъртта на Джордж Майкъл”.

И в България беше същото. Щом и музикантите започнаха да оплакват в зависимост от страната, на която са граждани, обезчовечаването на човечеството е стигнало върха на позора! Има, разбира се, мнения като това на споменатата Симона Богданова, но вдъхва оптимизъм репликата на един читател на нейния коментар: „Има и такива мнения, но те идват от празни глави!”.

Кого ли ще застигнат проклятията на руските майки? Дали лицемерието пред иконите в църквите, проявявано от  политици и „анализатори” няма да бъде наказано още тук, на Земята? Не от „хибридната война” на Путин, а от някой евроатлантически „началник” като Доналд Тръмп? Достатъчно е да завърти кранчето на „Америка за България”, за да спадне ентусиазмът на нашите американофили. Впрочем, Тръмп засипа с похвали руския си колега Путин, заради решението му да не отговаря реципрочно на провокацията на отиващия си Обама, като изгони 35 американски дипломати от Русия. „Знаех, че е много умен!”, казал Тръмп. Което не може да се каже за нашия Росен Плевнелиев при всичките му евроатлантически напъни да се хареса на Запада с безогледна русофобия. За такива като него Ботев пише, че се мъчат с късите си крачета да уловят месеца за рогата.

За да завършим оптимистично, преразказваме един анекдот, публикуван в „Московский комсомолец” във връзка с измислиците на Обама и провалилата се на президентските избори г-жа Клинтън, че Русия е помогнала на Тръмп да победи. Сутринта на 08.11.2016 г., когато се очакваше да бъде обявен победителят от надпреварата за Белия дом, Хилъри казала на съпруга си Бил: „Довечера двама американски президенти ще спят заедно”. Когато вечерта се прибрала с оклюмал нос, мъжът й рекъл: „Сега какво ще правим? Тръмп ли ще дойде тук, или аз да вървя у тях?”