Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало

КАНДИДАТ-ХЕРОСТРАТОВЦИ?!

Е-поща Печат PDF

Около еуфорията след изборите за президент и вицепрезидент, проведени в два тура на 6 и 13 ноември 2016 г., и връчването на мандатите на три от политическите партии за съставяне на временно правителство, а също така трагедията в с. Хитрино, премина почти незабелязано приетият на първо четене от Народното събрание (на 24 ноември 2016 г.) законопроект за промяна в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (ДВ, бр. 37 / 5 май 2000 г.). Вносителите са Методи Андреев (ПП ГЕРБ), Петър Славов (РБ), проф. Вили Лилков (ДСБ) и Мартин Димитров (РБ). Считам за необходимо да се внесе яснота по този законопроект, който е още един напън да се извърши лустрация, а това неминуемо ще доведе до поредното противоборство в българското общество. Вносителите на законопроекта имат различна партийна окраска, но се оказват върли „демократи”, антикомунисти, и като се възползват от правото на законодателна инициатива, предлагат нови рестрикции в приетия преди повече от 6 години закон. Законопроектът е подкрепен от 104 депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, ДОСТ, „БДЦ-Народен съюз” и част от Патриотичния фронт. Против гласуват 46 депутати от БСП, АБВ, „Атака” и част от Патриотичния фронт. Трима са се въздържали.

Гласуването бе съпроводено с бурни и много цветисти дебати. Народният представител от коалиция “БСП лява България” Таско Ерменков се обърна към вносителите с думите: „Воювате със символи и паметници. Какво ще направим с филмите, книгите, които са написани за онова време?”. От Патриотичния фронт Емил Димитров пита: „Ще сринем ли Партийния дом, ако се приеме този закон?” И напомня колко много от символите се пазят в сградата. Вносителят Петър Славов отговаря, че няма да се събаря, но всички символи по фасадата трябва да се премахнат. Четин Казак заявява: „Не приемаме лицемерния подход, който се прилага, винаги, когато слизате от властта, да се опитвате с подобни законопроекти да ни противопоставяте с БСП или с която и да е друга политическа партия”. Волен Сидеров предлага да се изготви и приеме закон за помирение на българската нация.

Аз също съм привърженик на тази идея, като се признаят както жертвите на фашизма, така и на комунизма, защото те всички са били синове и дъщери на България и всеки се е борил, според убежденията си, за нейното опазване и просперитет. В противен случай нацията ни ще продължи да тъпче на едно място и да се спъва многократно в „един и същи камък” по пътя към бъдещето! Това е решението.

Според промените в закона скулптури, паметници, картини и фотоси, които пресъздават образи, персонажи или събития от историята на БКП или от периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. могат да бъдат предоставяни на Музея на социалистическото изкуство. Ако символите не бъдат премахнати, глобата за физическо лице е 200 лева, а за юридическо 2 000 лева. При повторно нарушение глобите се удвояват. А поставянето на предмети, скулптури или символи, свързани с комунистическия режим, е разрешено само след задължително посочване на престъпния характер на режима чрез изписване на текст или поставяне на табела! Освен това горепосоченият период трябва да се изучава в учебниците, като се изисква режимът и дейността на партийните и държавните ръководители да получат точно и обективно отразяване, в съответствие с приетите изменения в закона. Сега на прицел и заклеймяване е петолъчката или пентаграмата, която идва още от древността, както и изградените стотици паметници за съпротивата и антифашистката борба в България и изобразените на тях различни символи, знаци, лозунги, петолъчни звезди, сърп и чук и пр. Освен това законопроектът предвижда до 3 години затвор и до 5 000 лв. глоба за проповядване на социалистическа идеология у нас, и в частност за носенето на улицата на комунистически / социалистически символи като „сърп и чук”, петолъчка, червено знаме и пр.

Законопроектът предизвика гневен обществен отзвук

в печатните медии, а също така в интернет, като вносителите трябваше да дават обяснения за подбудите и същността на предлаганите допълнения в закона. От тези обяснения пролича явната им безпомощност и неинформираност най-вече за значението и използването на „петолъчката”.

Методи Андреев обяснява, че като взели властта през 1917 г., болшевиките искали да я свържат с някакъв символ и затова приели предложението на Лев Троцки, по внушение на банкера Майер Ротшилд, който бил финансирал революцията, защото символизирала с петте си лъча петимата му синове: Амшел, Соломон, Натан, Карл и Джеймс. Това, разбира се, не отговаря на историческата истина и журналистът Антон Гицов помести обширна статия във в. „Стандарт” (23 декември 2016 г.) със заглавие „Свастиката, петолъчката и коледната елха”. Наред с компетентния анализ, авторът възкликва: „Но уви, нищо вече не е същото, откакто Методи Андреев поведе епична борба срещу комунистическите символи. Няма друго обяснение защо звездата липсва върху коледните дръвчета пред Министерския съвет и в Градската градина... Какви ли още изненади ни очакват от неуморимия труженик на отдавна разораното антикомунистическо поле от Методи Андреев и дружинката около него?” В предишна публикация, непосредствено след приемане на закона на първо четене, г-н Гицов публикува и статията „Лов на вещици със сърпове и чукове”.

Лозан Такев пък публикува във в. „Минаха години” (бр. 48/28 ноември 2016 г.) статията „Депутатското безумие напразно трие историята, защото хората не са без памет. Я по една глоба за всички, родени през социализма!”. В коментара му четем: „Сега ще рушим фасади, сгради, ще къртим памет и символи, за да станем по-богати, по-щастливи, по-сигурни и по-спокойни, че живеем в началото на двадесет и първи век и трябва да зачеркнем онова от двадесети. Ами да съборим и НДК, да бутнем и партийния дом, където се трудят днес новите престъпници. Или просто да напишем: „Тук, в престъпния партиен дом, работят днешните престъпници... избрани по пропорционалната система! А по примера на Симеон Радев да издадем нови сборници „Разрушители на България”...

Другият вносител, адвокат Петър Славов

се опитва да омаловажи рестриктивния законопроект, като заявява на журналистите, че „става дума за остатъчни символи, знаци, скулптури и т. н. от този период, които възхваляват режима. Промените обаче позволяват вместо да бъде преместен, демонтиран, той да остане на мястото си, но с обяснителна табелка, заклеймяваща комунизма”.

Това българско изобретение за табелката

според мен си заслужава да влезе в Книгата на Гинес!

И още от г-н Славов: “ако става дума за предмет с частен характер, нека този, чиято собственост е, да го вземе от публичното място, на което се намира, и да си го сложи в хола, на двора на къщата, не да подвежда хората, че комунистическият режим е бил и връх на духовността”. Закъснелият реваншизъм ярко проличава от онази част на интервюто, в което заявява: „само че хората, чиито родители и дядовци са загинали в тези лагери (комунистическите – бел. Т.П.) не мисля, че ще се съгласят с тази теза – дайте, нали, понеже е било отдавна, да забравим”. Но нищо не споменава  г-н Славов за жертвите на фашизма. Не е забравена и митичната Държавна сигурност, която вече 27 години все още не е разгромена от домораслите „демократи”. За нея се казва: „Другото измерение на съвременния антикомунизъм е да се знае връзката между БКП и комунистическите тайни служби, защото и до ден-днешен много представители на бившата Държавна сигурност са на ключови позиции в управлението и бизнеса”...

Ето значи къде е заровено кучето! Хората обаче не са по-прости и неинформирани от вносителите на законопроекта. Затова в коментарите си в интернет справедливо заявяват: Умните хора не събарят паметници, най-малкото защото им напомнят за грешките на определен кръг от хора, които са гузни за собственото си минало и не искат напомняния за него. Малко ли беше, че унищожихте всички заводи и икономиката, та опряхте до паметниците? Във Варна има 64 монумента на комунистическия режим. Бяха с 12 повече, които обаче са свалени през май 1993 г. и оставени на отговорно пазене с решение на Общинския съвет” (от гр. Варна).

„Оправихте всичко, та паметниците ви пречат. И в Бургас поискаха да съборят „Альоша”, но бургазлиите не си го дадоха. Дойдат едни на власт и вече искат да изтрият историята. Е, няма как да я изтрият, независимо добро или лошо. И започва една пропаганда кое било добро и кое грешно. Нека хората сами преценят! Не може всичко да се отрича и всичко да се очерня, не всичко е черно и бяло, и преди и сега има хубави и лоши неща” (гр. Бургас).

Официална отрицателна позиция

срещу приетия на първо четене законопроект изрази ръководството на ГС на БСП–София. В документа справедливо се изтъква, „че това е поредната провокация на реваншистката българска десница. Няма съмнение, че вместо да търсят обединяваща национална политика, да предлагат идеи и закони за излизане от икономическата и духовната криза, за преодоляване на бедността, безработицата и демографската катастрофа, те отново сеят раздор и омраза... Да не забравяме, че именно техните политически предци наложиха Закона за защита на държавата, Закона за защита на нацията и други фашистки закони, които историята по категоричен начин отрече. Насилственото заличаване на символи, заличаването на историческите факти са поредното доказателство за преднамереност и безпомощност за тези представители на българската десница, които отдавна нямат аргументи в защита на провалилия се неолиберален преход в България. Не знаците на отминалия период , а по-доброто качество на живот и просперитет на обществото са истинските подбудители на носталгията. Само един пример: според индекса за човешко развитие на Програмата за развитие на ООН през 1987 г. България заема 27-мо място в света от 130 държави. А през 2015 г. според същия този индекс – 73–то място. Това са фактите! И никакъв нов прочит на историята, никакъв опит за нейната фалшификация не може да ги промени. Още повече да ги наложи със закон”.

Изложеното ясно показва, че в стремежа си да отвличат вниманието и да оправдават некадърната управленска политика, която води държавата все по-надолу в международните класации по основните показатели за нормален живот на българското население, днешното управляващо мнозинство в Народното събрание приема безумията на отделни народни представители, облечени в

законопроекти, които не допринасят нищо за подобряване хала на народа

С тези закони нито ще се увеличат доходите на населението, нито ще се повишат смешните пенсии, нито ще се снижи безработицата, особено при младежта, или пък ще реши демографския проблем, нито този с бежанците и т.н.

Показателен е фактът, че като бутнахме мавзолея на Георги Димитров, животът ни не стана по-добър! Но с този „стахановски” ентусиазъм ще се громи комунистическото минало на България, каквото изобщо не е имало, ще се хаби излишна енергия и народна парица за депутати, комисии, журналисти, медии и какво ли още не, което си е „преливане от пусто в празно”! Същевременно в Бюджет-2017 ще се „спестят” едни 17 милиона от децата в неравностойно положение и 10 милиона от БАН, но ще се удвои бюджета за подслушване и следене – от 24 милиона на 48 милиона!?

Други нации и държави, които не претендират за нашата хилядолетна история, се оказват много по-умни, когато става въпрос за „нов прочит на историята”, какъвто се опитват да направят с този закон нашите „думократи”.

В Испания, след четиригодишна безмилостна гражданска война, издигнаха мемориал в Долината на Падналите, на 60 км от Мадрид, на висока скала, сред гори, хълмове и езера. Паметникът е в чест на всички загинали в Испанската гражданска война 1936-1939 г. И на тези, и на другите! Кръстът на скалата, висок 150 м, се вижда от десетки километри и осенява всички синове на Испания, а в скалата е изсечен храм, до който се достига чрез стотици стъпала. Истинско място за размисъл и покаяние. Публикувани са изследвания, а и в мрежата интернет има данни, че паметта на загиналите в тази война доброволци – антифашисти, от общо 54 страни, се почитат и в много други държави. Една от тях е Англия. В Лондон, на южния бряг на р. Темза, е издигнат мемориал с надпис: „Те отидоха, защото отворените им очи не виждаха друг път”. И точно, и мъдро! (Вж. Т. Предов, В името на България, в. „Нова Зора” бр. 36 / 13.10. 2009 г.).

За сведение, българските интербригадисти са около 460 души, от които около две трети са комунисти. Загиват повече от 100 бойци. С Указ на Държавния съвет на Народна република България от 28 май 1974 г. е учреден медал „Интернационални бригади в Испания 1936–1939 г.”, който е раздаван на български и на чужди граждани, взели участие в гражданската война в Испания. Техните потомци, вместо да се гордеят с подвига и саможертвата на своите родители и предци за един по-справедлив свят, според приетия законопроект, трябва да крият отличията и да се спотайват да не бъдат заподозрени в комунистическа пропаганда и съответно санкционирани. Така ли?..

Предстои второ четене на приетия на първо четене законопроект. Дано в комисиите и между двете четения се прояви здрав разум и безумните предложения в него да бъдат коригирани до някакъв минимум. Още по-добре ще бъде, ако той не въобще влиза в дневния ред на оставащите след 9 януари 2017 г., вече преброени, дни на 43-ото народно събрание.

30.12.2016 г. гр. София

------------------------

* Младежът Херострат, от гр. Ефес, опожарил през 356 г. пр. Хр. храма на Артемида, смятан за едно от седемте чудеса на античния свят. Така искал да се прослави и името му да влезе в историята - ! - дори с цената на такова пъклено дело. Херостратов комплекс е и термин от психиатрията и означава желание за слава на всяка цена