Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2016 Брой 14 (2016) НАПЪНИТЕ НА КИРЕ СОЦИАЛО

НАПЪНИТЕ НА КИРЕ СОЦИАЛО

Е-поща Печат PDF

В България паметта е подценявано политическо качество. А е много важно да се помни, защото именно паметта може да бъде основен разобличител на днешните политически герои, които се опитват да заличат миналото и да си купят невинност чрез истерична реторика и псевдобунтарска патетика.

Точно заради това днес ще ви разкажа една политическа история за Кирил Добрев , самоназначил се за хулиган на Националния съвет, обикалящ страната като уличен проповедник на св. Корнелия Нинова и раздаващ акъл по всички възможни теми.

Не се подвеждайте по бунтарския патос на другаря Добрев, защото той го придоби внезапно след 2010 г., поради причини, които ще разкрием малко по-долу. Преди това обаче партийната му кариера беше като новострояща се магистрала с пари от еврофондовете. Кирил Добрев бе взет буквално от нищото и произведен в политик за едно денонощие.

С което не искаме да кажем, че той няма качества, а че получи шанс за развитие, какъвто много способни младежи в БСП никога няма да получат. Той стана депутат, а в ръцете му бе поверена цялата младежка политика на партията.

Ех, трябва да си припомните другаря Добрев от онези години. Всеки младеж, който попречеше на плановете му, беше изритван по най-груб начин, защото нашият герой си бе въобразил, че цялата истина на земята е концентрирана в него. Именно в онези дни нямаше начин някоя журналистка да поднесе микрофон на Кирил Добрев и той да не се разтопи като шоколадов бонбон под яркото слънце и да не започне да хвали Сергей Станишев с ярък социаллиберален плам. Ама то бяха едни политически серенади, едно управленско кресчендо, минаващо от бутафорни комплименти към откровено сгъване на гръбнака под ъгъл от 90 градуса. Точно тогава Кирил Добрев се сдоби с един прякор, който ще възстановим тук в името на паметта. Нали си спомняте онзи позабравен пернишки пиянка Кире Либерало, лидер на Либералната партия и прочут като тв-смешник от началото на прехода. По почина на Кире Либерало, Кирил Добрев бе кръстен Кире Социало. Иронията тук е като високоградусов концентрат. Идеологът на младежката политика на БСП, идеологът на червеното ферари Кирил Добрев се чувстваше натясно, когато трябваше да говори за лява политика. Това му беше тъмна, неясна, мъглива тема, от която той гледаше да бяга. Много повече му се отдаваха медийните къчове, разните му там шумни акции, повечето от които свършиха като грандиозен провал. Днес малцина са тези, които си спомнят как проектът RED рухна гръмовно заради командаджийските методи на Кире Социало, а пък младежките срещи, замислени като политическа сага на епизоди, останаха във виновното минало, защото лично др. Социало излъга повечето младежи, че в БСП ги чака бъдеще. Нищо подобно. Кирил Добрев имаше нужда от младежите, за да изпъква неговата собствена ярка звезда, да се катери по политическия небосклон и ярко да доказва, че милионерите могат да бъдат социалисти, особено ако не им спрат доставките с черен хайвер.

И точно тук бляскавата звезда на Социало се помрачи. Кирил Добрев си позволи политическо действие, което и до днес не е получило реална оценка, а трябва постоянно да се говори за него. След като БСП загуби парламентарните избори през 2009 г., се стигна до избор на ново Изпълнително бюро. Тогава Станишев реши да вкара официално Кирил Добрев в екипа си, но по правилата на БСП съставът на ИБ трябваше да мине през тайно гласуване. Какво точно е свършил като действие др. Добрев, ще остане мистерия, въпреки че за нея се говори на висок глас, но Контролната комисия отмени неговия избор, а и на цялото ИБ. След повторен избор Добрев не влезе в ИБ, а за мнозина неговото отпадане се превърна в негласното наказание, което той получи за своите действия. Защото срещу него бяха подадени жалби за фалшификация.

Година по-късно др. Добрев се прероди като опозиционер...

Разказваме тези истории за древното минало, защото те ще ни позволят да поставим действията на Кире Социало в контекст, а не като еднодневки да блеем над модерните му изяви и да леем политически сълзи колко модерен, изящен и мъдър бил милионерският му дух.

Тези дни попаднах на велика дописка в един габровски сайт. На среща в града, направена с очевидната цел да промотира Корнелия Нинова като кандидат за лидер, Добрев е изнесъл цяла лекция и е представил нещо, което е нарекъл “план за стабилизиране на БСП”.

Ако стабилизира БСП, както навремето стабилизира младежката политика, то още отсега можем да слагаме да варим житото на печката, защото нещата вървят към умирачка, но нека да спрем с черните шегички, а да се насладим на бойния план на Социало за дните, за които му е обещано (това е съвсем очевидно) да стане организационен секретар на партията.

Първата работа на Социало е била да разкритикува сегашното ръководство. То (ръководството) легитимирало разделението в партията. Жив да го ожалиш другарят Добрев, клетият социаллиберал, мъченикът на лявото крило на ГЕРБ в БСП. Дразни го левият завой на партията и това е. Оказва се, че според Добрев, когато една партия се връща към своите идейни корени, това е “легитимиране на разделението”.

Ама, братче, фактът, че се чувстваш разделен от левия завой не е общопартиен проблем, а твой личен. Може би отдавна е време да видиш дали пък не принаделжиш по дух и по дела на друга партия. Четейки това, си припомних, че именно Кире Социало беше сред авторите на позабравената и пратена в небитието идея да се отвори МОЛ в БСП. МОЛ в неговата визия означаваше “млади, образовани лидери”, но аналогията с търговския център е плашещо реална. Др. Добрев си представя левицата като риалити, нещо, където влизаш с кастинг не върху идеите и идеалите, а по външни белези - младост, сексапил и разни други очевидности. Това е кухата същност на десницата в БСП. За тях левите идеи са просто пудра, нещо като грим, който се продава на един щанд в мола, докато на другите щандове си купуваш каквото ти душа иска. Та позабравеният директор на мола днес вече има нови визии за БСП.

Далеч съм от мисълта да сатанизирам всички идеи на Добрев. В част от тях има рационален елемент, въпреки че, според мен, те носят предимно пожелателен характер. БСП трябвало да открие активните хора. О, да, споделям напълно. Но как да стане това - като влезем в коалиция с ГЕРБ ли? По този въпрос другарят Добрев не обелва нито една дума. Стратег бе!

След това вече следва заливката на мелбата, която Социало пробутва на масите. Цитирам дописката едно към едно, за да не ме обвините, че преразказвам злостно: “Кирил Добрев се обяви за широка силна лява коалиция.“ И то такава коалиция, веднага преди президентските избори. Защото това е само един от начините, за да можем да вдъхнем доверие на своите привърженици”, каза той”.

Простете, но това ми идва в повече. Само да обясня - Кирил Добрев призовава за създаването на шизофренична версия на ляв Реформаторски блок.

С кого да я правим тази широка коалиция?

С АБВ ли?

Това АБВ вече ми изниква отвсякъде.

Корнелия Нинова иска да правим референдум за отношението към него, а сега Кирил Добрев направо настоява да ги вземем в коалицията.

Защо ли ми се струва, че половината елит на АБВ ще се обиди, ако ги причислим към левицата. Тия са аристократи. Така захлебиха от властта и коалицията с Бойко Борисов, че се превърнаха в политически аналог на торните бръмбари.

Защо изобщо ни е необходимо АБВ?

Каква коалиция да правим с хора, които избягаха в най-трудните мигове и излъгаха, че го правят по идейни съображения?

Широка лява коалиция е начин БСП да реанимира левите проектчета, които едвам кретат.

Отказвам БСП да дарява кръв на анемични леви плевели, които едвам избутват до 1 процент.

Ще го кажа грубо. Наясно съм, че Георги Първанов търси начин да продължи живота на рожбата си, но на Първанов му е време да си пише мемоарите и да обобщава делото си. Стига толкова.

Широка лява коалиция на безпринципна основа ще е една чаша с отрова, поднесена на БСП. Но някои хора много държат левицата да отпие тази глътка и завинаги да загуби памет. Само без памет обикновите социалисти могат да пропуснат факта, че групичката, която иска да се върне на власт, се е организирала по принципа на Коза Ностра. Раздали са си постове, разпределили са едни финанси за реклама, а вече вероятно дори и пишат коалиционен договор с ГЕРБ.

Изобщо призовавам всички социалисти да внимават много в речника на хората, които им говорят врели-некипели. Трябва да сме наясно, че пред нас има фокусници, които искат като факири да свият лявото сърце на партията и да го подменят с касичка за долари. И за целта те не се спират пред нищо. Ето, тези дни един информационен сайт ни зарадва с класическия компромат, че Мишо Миков бил превърнал “Позитано” в продавачница за бира. Някои хора не могат да бъдат на висотата на идеите и заради това избират нивото на политическите тоалетни.

Няма да ви споделя някакво откровение, ако ви кажа, че днес БСП е изправена пред драматично важен избор.

Води се не битка за лидерство.

А битка за път.

Битка за идеи.

Да, знам, замъглени от интриги, медийни димки и спекулации, често ни е трудно да се ориентираме в тази мъгла, но все пак, ако отворите очи, ще видите един ясен ориентир.

Всички, които се борят като пирани да спрат левия курс, всъщност се опитват да върнат миналото на БСП.

Онези времена, чиято горчива цена плащаме днес.

И най-лошото е, че отрицателните герои на миналото днес се опитват да минат за вестители на бъдещето.

Заради това в началото казах.

Помнете!

Помнете кой кой е, защото само това може да постави нещата на ясни основи!