Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 29 (2015) АКО ИСКАМЕ ДА ПОБЕДИМ!

АКО ИСКАМЕ ДА ПОБЕДИМ!

Е-поща Печат PDF

• 90 години от рождението на Георги Джагаров

Това е заглавие на стихотворение от Георги Джарагов, в което поетът призовава читателите да бъдат умни – умно да мълчат и да говорят, умно да живеят и да се борят, да дружат умно и с умни хора. Умно, ала не хитро, защото и поезията на този поет е мъжка, войнствена, безхитростна. В стиховете му бушуват огньове и веят ветрове, няма съзерцателни терзания и свръхсетивни послания. Стихове с дъх на черен селски хляб и топли като припек под есенно слънце. В „Предпролетно” поетът пръв сред своите събратя по перо предусети песента на птиците тогава, когато земята е все още в прегръдката на снеговете. Джагаров почувства идването на ново поколение български поети, което щеше да разчупи схемите и шаблоните, щеше да придаде на поезията ни по-човешки черти. Той бе и един от малцината, които оцениха и окрилиха щедрото поетическо дарование на Пеньо Пенев. Георги Джагаров написа стихотворението „България”, в което изрази предаността си към своята рожделна люлка по неподражаем начин:

 

Земя като една човешка длан...

Но ти за мен си цяло мироздание,

че аз те меря не по разстояние,

а с обич, от която съм пиян!

За съжаление, в днешна България отново обикалят “търговци на тютюн и кръв човешка”, отдавна не дъхти на здравец лицето на Отечеството и не подема нови песни вятърът. И пътят не е нито радостен, нито прав, а калните му коловози водят неизбежно към скръбните пространства на страданието. Не за такава България поетът написа своите възторжени оди и балади, но именно те са заветът и присъдата над всички, които предадоха Отечествените идеали и потърсиха други идоли, на които да се кланят и слугуват.

Няма съмнение, че Георги Джагаров в своите най-добри творби прибави нови интонации и разшири естетическия кръгозор на съвременната българска поезия. Той остави и драматургични произведени, в които драматизмът на моралния избор надделя над партийните конюнктури и натрапчивите полуистини. А статиите му, посветени на Ботев, Вазов, Яворов, Смирненски, са оригинален прочит на тяхното неувяхващо творчество.

Томът с избрани творби „Птици пеят”, който излезе с емблемата на издателство „Български писател”, е ново връщане към сътвореното от големия и незабравим български писател Георги Джагаров. Ново връщане към всичко изконно българско, към корените на националната ни памет и свяст.