Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 29 (2015) ПОЕТЪТ С НЕОКОВАНИ КРИЛЕ

ПОЕТЪТ С НЕОКОВАНИ КРИЛЕ

Е-поща Печат PDF

На 14 юли т.г., в столичната зала на Славянското дружество в България, се проведе тържествена вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на изтъкнатия поет, драматург и общественик Георги Джагаров. Тя бе организарана от Съюза на българските писатели под патронажа на Министерството на културата и лично на министър Вежди Рашидов. Присъстваха съпругата на поета Цвета Джагарова, брат му Стефан Джагаров, близки родственици, общественици и  писатели.

Председателят на СБП Боян Ангелов откри вечерта и благодари на министър Вежди Рашидов за финансовата подкрепа на национален фонд „Култура” при издаването на сборника с избрани творби на Джагаров „Птици пеят” (изд. „Български писател”). Доц.д-р Венцислав Велев, представител на Министерството на културата, прочете приветствен адрес от името на министър Рашидов до СБП и семейството на Георги Джагаров. Прочетено беше и приветствие от името на Полина Карастоянова, председател на Комисията по култура и медии при 43-ото народно събрание. На тържеството присъства г-жа Мариана Бояджиева, депутат от парламентарната група на „БСП – лява България”, която поздрави присъстващите и прочете поздравителен адрес от името на Михаил Миков, председател на Българската социалистическа партия.

Изнесен беше рецитал по стихове на Георги Джагаров. Избрани творби на поета прочете председателят на СБП Боян Ангелов, както и предходни носители на наградата „Георги Джагаров”– поетите Минчо Минчев, Надя Попова, Петър Андасаров, Ивайло Диманов, Христо Ганов.

Малко познато стихотворение от Джагаров прочете писателят Петър Велчев.

Христо Ганов, съставител и редактор на „Птици пеят”, сподели думи на благодарност към Министерството на културата, към изпълнителния директор на Национален фонд „Култура” при МК Борислав Геронтиев, както и към писателя Димитър Томов за оказаното съдействие при отпечатването на книгата.

Обявен беше и носителят на авторитетната награда на Съюза на българските писатели „Георги Джагаров” за 2015 г. – поетът и публицистът Драгомир Шопов. Председателят на Съюза на българските писатели връчи на лауреата Специален плакет на СБП, почетен диплом и парична премия.