Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 29 (2015) ЕЗИК ВАШ, ВРАГ НАШ!

ЕЗИК ВАШ, ВРАГ НАШ!

Е-поща Печат PDF

Ако глухотата и слепотата са двете условия, без които човек не може да бъде съвършен съдия, както пише Виктор Юго в „Парижката Света Богородица”, то за политиците има още едно условие – да бъдат и неми. Защото животът и литературата са пълни с доказателства за вредите от „развързаното чене”. При това гафове творят не само българските политически дрънкала, а и такива, които се изживяват като господари на света, понеже управляват страна като САЩ.

Например републиканецът Джордж Буш-младши смяташе, че в Латинска Америка говорят на латински, който той не владее. Буш ще бъде запомнен и с „бисери” като: „Те (терористите -б.р.) искат да разрушат нашата страна, ние – също!”.

Наследникът на Буш, Нобеловият лауреат за мир Барак Хусеин Обама, пък се оплака, че никак не е лесно да си президент на Щатите.Принуден съм да поправям все още разстроената ни имиграционна система, да се изправям срещу заплахата с вето (от страна на Конгреса. – Бел. ред.), да преговарям с Иран. И докато върша всички тези неща, трябва да заделям време по пет пъти на ден да правя намаз”.

Този „хумор” си беше чиста подигравка с религиозните чувства на мюсюлманите, но последният гаф на Обама е още по-фрапантен. Според турския ежедневник „Миллиет” (9 юли), на съвещание с министъра на отбраната Аштън Картър, председателя на Съвета на началник щабовете Мартин Демпси и 36 служители по националната сигурност, Обама подчертал, че „Ислямска държава” (ИД) е завзела много голяма част от територията на Ирак и Сирия. След това, искайки да каже, че Пентагонът е ускорил обучението на иракската армия и племената, употребил точно обратния израз и казал: „Ускоряваме обучението на силите на ИД, включително и на доброволците от провинция Анбар”. Вместо при поправянето на този текст изразът да се напише наново, до английското название на „Ислямска държава” (ISIS -ИДИЛ) били отворени скоби, в които добавили „от Ирак”. Никой не могъл да разбере какво е искал да каже Белият дом с тази поправка, защото и при това положение изразът означава, че ще се ускори обучението на ИД в Ирак.

Римляните са казали, че истината е във виното, но според нас тя е в гафовете на политиците. А може би в случая изобщо не става въпрос за словесна грешка, а за огласяване на един очеваден факт? Той е, че САЩ водят „символична война” с джихадистите в Ирак и Сирия, докато на практика ги обучават и въоръжават заедно с Турция по програмата „Обучи, екипирай”. След това ги прехвърлят през турско-сирийската граница, а те директно се присъединяват към силите на „Ислямска държава”(ИД). Така намират обяснение и „грешките” на американските ВВС, чиито товари падат колкото в ръцете на кюрдите, сражаващи се срещу джихадистите, толкова и в районите, контролирани от ИД.

Продължават и турско-американските пазарлъци относно „борбата” с ИД. Преди седмица в Анкара се проведоха двудневни разговори между делегация на САЩ, водена от специалния представител на Обама за международната антиджихадистка коалиция, пенсионираният генерал Джон Алън, и турска делегация, водена от съветника към турското външно министерство Феридун Синирлиоглу. На тези разговори са били разгледани исканията на САЩ американските ВВС да използват военните бази на турска територия, начело с Инджирлик, и за въоръжаването на безпилотните летателни средства „Предейтър” (от англ. “хищник”). Турското правителство е одобрило въоръжаването на два броя „Предейтър”, които ще бъдат използвани за удари по лидерите на ИД. Относно „приноса” на Турция в борбата с ИД, следва да се доверим на видеозаписите, разпространени от в. „Джумхуриет”, които са фиксирали задържането и претърсването в Адана през 2013 г. на няколко тира на МИТ, превозващи уж хуманитарна помощ за Сирия. Оказало се, че тази „хуманитарна помощ” е съставена от въоръжение и боеприпаси, предназначени за Свободната сирийска армия. Обаче, вместо да получи оставката на шефа на МИТ Хакан Фидан, президентът Реджеп Ердоган поиска от съда доживотна присъда за главния редактор на вестника Джан Дюндар. За издаване на държавна тайна, демек... В момента затвор от 4,5 години се иска и за още двама журналисти на „Джумхуриет” - Джейда Каран и Хикмет Четинкая. Мотивът е „уронване на религиозните ценности”: понеже във вестника били публикувани карикатури, за които ислямистите смятат, че са на пророка Мохамед. „Дайте ни ги ние да ги накажем”, заканват се някои фанатици от Партията на справедливостта и развитието (ПСР). А точно на нейния председател Ахмет Давутоглу президентът ислямист Ердоган възложи задачата да състави новото правителство на Турция след изборите от 7 юни тази година. Първата задгранична визита на Давутоглу, на която той взе със себе си представители на опозицията, беше в Сараево. Дори им благодари за съпровода.

Сякаш Ахмет Давутоглу (председател на „Партията на справедливостта и развитието” ПСР), Кемал Кълъчдароглу (председател на „Народнорепубликанската партия” НРП) и Девлет Бахчели (председател на крайно дясната „Партия на националистическото действие” ПНД) споделят общи „ценности” и „принципи”. Включително, по отношение на турската политика към Сирия. В смисъл, че нямат нищо против турският аскер да влезе там и да осуети създаването на независима кюрдска държава. Защо не и да присъедини към Анаватан още един сирийски район, както е станало със сирийския район Хатай през 1938 г.?

В. „Миллиет” (10 юли т. г.) публикува част от интервюто на председателя на „временното сирийско правителство” в изгнание, д-р Ахмет Тома, който настоява Турция да създаде „тампонна зона на сигурност” по границата със Сирия (на сирийска територия. – Бел. ред.). А така също и турската армия да навлезе в Сирия, без да губи време. Той заявява: „Осъждаме присъединяването на групи от Свободната сирийска армия към Партията за демократично единство на сирийските кюрди (PYD)”. Тоест, сирийските „бунтовници”, които Турция и САЩ обучават и въоръжават, са против всички, които в Сирия се сражават с „Ислямска държава” - от войските на Асад, до сирийските кюрди...

За сведение, досега идеята на Турция за тази „тампонна зона на сигурност”, която ще се заеме и охранява от турски войски, не се споделяше официално от нито една от останалите страни, участници в антиджихадистката коалиция. Докато „временното сирийско правителство” е готово за ново османско „присъствие”, а в контролираните от сирийската опозиция райони турската лира става официална валута.

В Косово пък турският език се въвежда като четвърти официален, наред с албанския, сръбския и английския. Освен това в Турция са отпечатани 1 милион екземпляра на Корана, предназначени за чужбина. Какви ти „евроатлантически ценности”, какво ти членство в ЕС! И за всичко това Анкара трябва да благодари на Чичо Сам, който е тръгнал да оправя света, преди да се е справил със собствения расизъм и бандитизъм.