Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 24 (2015) НЕСЛОМИМИЯТ БЪЛГАРСКИ ДУХ

НЕСЛОМИМИЯТ БЪЛГАРСКИ ДУХ

Е-поща Печат PDF

• ПЕСЕННИЯТ ФЕСТИВАЛ “ОТЕЧЕСТВО” - ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ В ПЛЕВЕН

На 7 юни тази година гр. Плевен за четвърти път бе домакин на Националния фестивал на патриотичната песен “Отечество” - събитие, което набира все по-голяма популярност, одобрение и дори възхита от страна на плевенчани и самите участници, и което, уверено може да се твърди, тази година премина триумфално.

Струваше си човек да погледа и послуша отстрани поне само началото с атракцията на площада пред общината, с вирутозните изпълнения на общинския духов оркестър, с прекрасните момичета от мажоретния състав на гр. Левски, с ръководител Валя Маркова, с умилението и вдъхновението на стотици граждани на Плевен, изпълнили красивия обновен площад, с работещите в юнската прохладна утрин прочути фонтани на града. Специални афиши указваха на гражданите целта и мястото на начинанието и когато атрактивната група пое към градската градина, мощната колона на манифестиращите сякаш просто премести площада. На специално украсената трибуна общинският духов оркестър под вещото диригентство на маестро Пламен Марков продължи, за радост на стотиците присъстващи граждани, със своите виртуозни изпълнения. След него на трибуната застанаха организаторката и осъществителка на идеята за фестивала за патриотичната песен “Отечество” Евгения Иванова, областен председател на ПП “Нова Зора”, която откри четвъртото издание на това истинско събитие за града. Тя предостави микрофона на председателя на ПП “Нова Зора” за приветствие към гражданите на Плевен и специалния гост - градоначалникът проф. Димитър Стойков, доктор на медицинските науки.

В своето слово Минчо Минчев определи град Плевен като столица на патриотичната песен. “Към воинската неувяхваща слава на града герой, към върховете в художеството, в музикалното изкуство и поезията днес ние ще се опитаме да прибавим бунтовната светлина на яростното ботевско слънце, защото пак е жътва и пак България има нужда от героичния подвиг на своите синове”, обърна се той към присъстващите граждани. “Пейте, братя, нека да въздигнем българския дух, нашият народ винаги е пял, и в покруса, и в отчаяние, и в радости, и във веселие. Пял е по сватби и кръщенета, в гурбетчийски неволи и пред юнашки смърти. И неговата песен е ехтяла с гърма на победите и винаги е надмогвала черната песен на бесилките, защото несломим е великият български дух. Уважаеми г-н градоначалник, - продължи Минчо Минчев, - имам високата чест да засвидетелствам пред вас своите лични почитания, както и благодарността на централното ръководство на ПП “Нова Зора” и на ръководството на нашата общинска организация на партията в лицето на г-жа Евгения Иванова. Няма съмнение, че ние сме различни хора и в този смисъл имаме различни идеи и оценки по един или друг въпрос в многообразието на живота. Но ние сме дълбоко удовлетворени, че въпреки политическите отлики през тези четири години, в които осъществяваме идеята за фестивала на патриотичната песен “Отечество”, Вие се оказахте не просто партиен избраник на своя пост, а градоначалник на всички българи, на всички граждани на Плевен. Благодарим Ви за подкрепата в нашия път към сърцето на България. Дай бог, заедно и за българска бъдност да извървим своя човешки път, да бъде той общ, праведен и честен към народа ни. Да живее България!”

Свое приветствено слово към участниците и гостите на фестивала отправи и проф. Стойков. “Четвъртото издание - каза той - означава традиция, а тя се отбелязва все по-красиво и по все по-подобаващ начин.”

Проф. Стойков подчерта, че в бурната, изпълнена с трудни години и превратности на съдбата история на България, патриотичната песен е била знаме и водач на българите. Тя, заедно с българските традиции и култура, заедно с българската писменост и вяра е съхранила народа ни в най-тежки изпитания. Но и днес пак тези стожери са, които дават облика ни в голямото семейство на европейските народи”, завърши своето слово проф. Стойков.

И песните се люшнаха над Плевен - една след друга, една от друга по-мелодични, по вълнуващи, по-сърцати. Заредиха се хорове, групови и индивидуални изпълнители, песни за родината, за любимата, за живота, песни за България, общо над 34 вокални групи от различни краища на страната. Надпреварваха се читалищни певчески групи, звучаха солидно и тежко изпълнения на мъжки хорови състави, на индивидуални изпълнители и дуети. И се разбра, че в Плевен принципът за участие заради самото участие не работи. Авторитетното жури с председател Елка Недялкова и членове Валя Делийска и Валентин Недялков присъждаше оценките си само според високи хдожествени критерии. В раздела за вокални групи и индивидуални изпълнители освен първо, второ и трето място, отличени с грамота и купа, бе въведено и второ класиране, в което наградите бяха медал и грамота за добро представяне. Присъдена бе специална награда на в. „Нова Зора” на народната певица Калинка Рачева - картина и годишен абонамент на вестника. Със специална награда от името на ПП „Нова Зора” бе отличен Петко Гръмчев. А високото звание лауреат на фестивала на патриотичната песен “Отечество” получи смесеният хор към народно читалище „Виделина -1865”, Панагюрище, както и мъжката фолклорна група „Змей Горянин” от село Зверино, област Враца, и мъжката певческа група „Георги Измирлиев” - град Горна Оряховица.

Минчо Минчев, в качеството му на главен редактор на в. “Нова Зора”, получи поздравителен адрес от областната организация, с председател Евгения Иванова, по случай 25-годишнината на изданието.

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва - гр. Ловеч, удостои Минчо Минчев с грамота и почетен знак за родолюбива дейност и повдигане на българския дух, за личен принос  в провеждане на мероприятия във връзка с военно-патриотичното възпитание на гражданите и укрепване на организацията на СОСЗР.

Награди получиха

В раздел хорове:

1-во място - смесен хор гр. Панагюрище, НЧ „Виделина-1865” - грамота и купа

2-ро място – „Клуб 2004”, град Белене - грамота и купа

3-то място - смесен хор “Планински звуци”, Плевен - грамота и купа

Второ класиране

Хор за македонски песни – Плевен, грамота за добро представяне и медал

Хор на учителите, град Плевен, НЧ “Извор” - грамота и медал

Смесен хор с. Ново село, Русе, НЧ “Надежда - 1908”

От вокалните групи бяха отличени:

на първо място – „Боримски звуци”, село Борима, на второ място - вокална група село Садовец, на трето място, вокална група “Дунавски звуци”, град Гулянци.

Във второто класиране на този раздел бяха отличени мъжката вокална група “Стил” и вокална група “Беленика” град Белене, както и вокалната група “Пей сърце”, село Долни Луковит, и вокалната група “Крушовенци”, село Крушовец.

В раздела за индивидуални изпълнители прецизното жури не присъди първа награда. Второто място бе отредено за Димчо Македонски, а третото място за Дора Костова.

Във второто класиране в този раздел също нямаше първо място. На второ - бе отличена Диана Миленкова, а на трето - Иванка Иванова.

В наградния фонд на фестивала се включи и национално движение “Достойни за България”. Специалната награда на движението бе присъдена на Николина Станчева. Бяха отличени и групата за народни песни “Росна китка”, с. Изгрев, община Левски - на първо място, групата на НЧ “Просвета”, село Бръшляница, и вокалната група “Настроение” на певчески колектив Гюмюрджина - град Плевен.

Съюзът на офицерите от запаса и резерва награди всички участници - 3224 на брой, с новоиздадената книга “Строители на Кайлъка”.