Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 24 (2015) ЗА РАБОТАТА НА ЗАПАДНАТА „ВОЕННА ТЪРГОВИЯ“

ЗА РАБОТАТА НА ЗАПАДНАТА „ВОЕННА ТЪРГОВИЯ“

Е-поща Печат PDF

• България продава на Украйна немски БМП под вида на спасителна техника

В интернет бяха публикувани документи за доставката в Украйна на бронирана техника от „България“, където става дума за доставката на 300 единици демилитаризирани шасита на немски БМП (бойни машини за пехотата) тип „Мардер“.

За да избегне скандала с използването на европейско въоръжение в Донбас, Киев е готов да закупи машини без бойни куполи уж за спасителни нужди.

На разположение на „Лайф нюс” (LifeNews) попаднаха детайли от деловата кореспонденция между частната българска компания BIEC и украинския холдинг “Спецтехноэксперт” (дъщерен на „Укроборонпром“) относно продажбата на Киев на отписани немски БМП „Мардер“.

Предприемачът от София е предложил на украинския търговец да придобие 300 платформи германско производство, за да ги използва в качеството им на аварийно-спасителни модули. В писмото се уточнява, че всички „мардери“ са демилитаризирани, т. е. частите от боеспособната конструкция са демонтирани.

Интересното е, че Киев не е попитал българската инженерингова компания за обстоятелствата около появата в нейния „асортимент“ на немските машини от 60-те години на миналия век: цената на предложението се оказала твърде привлекателна, за да не се задават на доставчика неудобни въпроси – до 48 хиляди евро за бойна единица.

Тъй като Германия премина на съвременен образец бойна машина на пехотата „Пума“, българските предприемачи са успели да се договорят за закупуването на остаряла техника в Берлин на безценица, за да я препродадат на украинската страна, която не се гнуси от военни артефакти от съветската епоха: официален Киев неведнъж е признавал, че в основата на въоръжението на украинската армия се явяват образци от „наследството“ на СССР.

По предварителни данни, българите и украинците са решили да превозят германската техника под вида на „аварийно-спасителни“ машини със свалени куполи, за да избегнат скандала с доставките на европейско оръжие за въоръжените сили на Украйна. Затова потенциалният купувач е побързал да поиска от продавача всички документи по техническото обслужване на „мардерите“ и техните експлоатационни книжки, за да може да им върне боеспособността с помощта на украинските инженери.

Ще припомним, че това не е първият случай, когато България се явява посредник между САЩ и Украйна относно доставката на въоръжение. По-рано LifeNews публикува детайли по сделката по закупуването на безпилотни авиационни комплекси KS-1 на сума от 714 хиляди долара. При това САЩ не ги предават пряко на Украйна, предпочитайки да действат чрез посредник - българската търговска фирма „Булкомерс КС“ ЕООД.

Освен това българската фирма, чрез която САЩ доставят военна екипировка на Украйна, е направила на Киев и друго примамливо предложение: да закупи летално оръжие, а именно винтовки М107А1 и 82A1, комплекти за тях, и даже да проведе курс по обучение по използването на това оръжие. На Украйна е било предложено да похарчи за това почти 7,5 млн. долара.

По-рано също така се появи информация за това, че САЩ вече доставят на Украйна тежко въоръжение, закупувайки го от Полша. В частност въоръжените сили на Украйна получиха стотици единици бронирана техника, артилерийски системи, системи за залпов огън и десетки самолети и вертолети.

При това апетитите на Киев що се отнася до доставките на оръжие не намаляват. LifeNews вече съобщи, че Министерството на отбраната на Украйна е изпратило на американските си колеги цял списък с необходимото им оръжие. В частност украинската страна моли за 400 снайпера и 2000 щурмови винтовки, 720 ръчни гранатомети, а също и оръжие за масово поразяване – почти 200 миномета, в т. ч . 40 миномета 120-и калибър.

Струва си да се отбележи, че в случай на извършване на подобна сделка, тя напълно се вписва в схемата на полуоткритите покупки на остаряла бронирана техника (като британските бронирани автомобили “Saxon” и американските “Хамви”). С такива старини може като минимум удачно да се запълни дупката с недостиг на техника у териториалните батальони и изморените в зимните боеве части на украинската армия.

Що се отнася до „Мардер“, то в случай на наличие на оригинален боен модул, тази машина макар и остаряла, може успешно да воюва, особено в Донбас, където на 90 % воюват съвременници на “Мардер” (машината е разработена в края на 60-те години, след което дълги години бе основната бойна машина на пехотата на Бундесвера).

Струва си да се напомни, че още през април при разбора на документите за военната структура на полка „Азов“ се отбелязваше, че с висока степен на вероятност минометите на шаси МТЛБ от щатното въоръжение на „Азов“ се явяват доставени от България комплекси „Тунджа“.

България, както собствено и Унгария, и Полша, се явяват страни-посредници, които освен доставки на оръжие за Украйна от собствените им запаси осигуряват изпращането в Украйна на оръжия и от други страни, и цитираните документи за възможната причастност на Берлин към доставките на остаряла бронирана техника (при това официално Берлин се изказва рязко срещу доставките на смъртоносно оръжие за Украйна въпреки истерията на американските ястреби) за сетен път го потвърждава.

www.rusvesna.su,  4 юни 2015 г.,

(с незначителни съкращения, превод Атанас Стойчев)