Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 24 (2015) СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПЕТА КОЛОНА

СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПЕТА КОЛОНА

Е-поща Печат PDF

• С Давидовата прашка на истината и правдата срещу политиките на двойния стандарт

На 4 юни 2015 г. руският информационен сайт rusvesna.su публикува скандални документи относно механизма, по който водещи в НАТО и в ЕС страни използват България и български лицензирани фирми за доставка на оръжие за киевската хунта. В българското информационно пространство тези публикации и документи бяха по партньорски премълчани, нито една медиа не си позволи да ги публикува и коментира. По-странно е обаче, че и водещата опозиционна партия БСП също не постави скандалния факт в обществения дневен ред било чрез парламентарната група на “БСП лява България” от трибуната на Народното събрание, или на нарочна пресконференция, или поне във в. “Дума”. Изглежда и от “Позитано” 20 предпочетоха да замълчат. Затова думата вземаме ние.

В този смисъл си струва да се попита какво е истинското отношение на ръководството на БСП към кризата в Украйна? Отново ли се позволява на проамериканското лоби да диктува външнополитическите ценности и ориентации на БСП и лява България?

Председателят на БСП Михаил Миков осъществи редица инициативи, водещи към промяна на геополитическия курс на БСП и коалиция. И този нов вид поведение бе посрещнато с надежда от коалиционните партньори, от членовете и симпатизантите на лява България, които остро осъдиха още през февруари 2014 г. демарша на външния министър на България Кристиан Вигенин, член и секретар на ИБ на БСП, за посещението му в Киев, с което на практика той легитимира превратаджийската хунта в Украйна. Очакванията бяха, че председателят Миков, особено след посещението му в Москва, ще продължи в този нов курс на търсене на разбирателство и нов подход в отношенията с Русия за решаване на огромните проблеми и натрупаните напрежения между двете страни. Надеждите в този смисъл пораснаха още повече, когато Националният съвет на БСП прие декларация, с която се обяви срещу налаганите икономически санкции на Русия.

За съжаление въпреки очакванията за продължаващо развитие в тази посока, все повече се налага впечатлението, че БСП продължава една известна от последните години линия на поведение на двойните стандарти. От една страна, се подклаждат надеждите и очакванията на редовите социалисти за повече прямота и автентичност в прокламираните ценности, от друга страна, стои оглушителната неутралностна БСП по фундаментални въпроси на българското бъдеще: няма ясно становище по разположените на територията на България четири американски военни бази и продължаването на техния срок за пребиваване; няма ясно изразено отношение по създадения вече команден център на НАТО в София; по разполагането на тежка военна техника на НАТО, както и по опасната формулировка на Виктория Нюланд, че България е прифронтова държава... Срещу кого? Срещу Русия. За трети път в най-новата ни история!

Ето това не могат да простят и преглътнат хилядите социалисти и симпатизанти на БСП и коалиция “БСП лява България”. И друг път сме писали в “Нова Зора”, че между ръководството на БСП и огромната маса нейни членове и симпатизанти съществува разлом в убежденията, не само по отношение на десния уклон в политиката на всяко нейно управление, но и по отношение на Русия, на сътворения от историята геополитически, икономически, културен и духовен съюз между българи и руси. Че от “Позитано” 20 гледат на това историческо наследство като на някаква пратка от миналото, която винаги могат да потърсят на гише “до поискване” било за избори, било за да се демонстрира с намигване “ваши сме”, естествено, за да се получи подкрепата на разочарованите, но иначе верни избиратели. Адресатите на такова поведение, разбира се, могат да се потърсят в единия или в другия случай и в Москва, и във Вашингтон. Москва обаче по традиция не вярва на сълзи, камо ли на намигвания, а Вашингтонският обком в София е на една ръка разстояние, на ул. “Козяк” 16. И когато той прецени, лъскавите му автомобили спират недвусмислено на “Позитано” 20.

Известно е обаче, че най-добрата политика е честната политика; че споменатият вид поведение лъсва всеки път в нощта след поредния изборен вот; че в резултат, от тревожни, предчувствията ескалират в отчаяние. Защото броят на гласоподавателите за БСП и коалиция, в това число и за ПП “Нова Зора”, се смалява и изтича като пясък между пръстите, а ведно с избирателите се изгубва и влиянието на лявата кауза и на левите идеи. И все по-често се питаме има ли лек за това?

Очевидно е, че с тази политика на двойните стандарти трябва да се приключи; че към натрупаните негативи от ролята на главен амортисьор срещу сътресенията в обществото при налагането на капиталистическите отношения в България БСП днес прибавя и все по-големите разочарования на българското общество от т. нар. демократични реалности в подопечната територия на хегемона България. Вярно е, че между воденичните камъни в неговата глобална мелница няма милост, но за съжаление не се вижда и зачатък дори на съпротива от страна на партията, която повече от сто години ни водеше към комунизъм, а ни завлече в капиталистическия ад. Вижда се как се гънат, как византийстват повечето от нейните ръководители, как само свиват уши и вдигат рамене и в резултат как съхне и вехне надеждата на социална България в тяхно лице.

В публикувания с незначителни съкращения превод на материала на Борис Рожин от 4 юни т. г. става ясно, че отново видни социалисти - министри в правителството на Пламен Орешарски, с мандата на БСП, са замесени в пореден скандал. Малко ни беше, изглежда, на нас, съюзниците на БСП и членовете и симпатизантите на тази партия, че до 2008 г. при социалистическо правителство България въоръжаваше Грузия, че в т. нар. осемдневна война загинаха от това оръжие в Южна Осетия стотици руски миротворци. Та и сега в украинския конфликт пак сме набъркани и оцапани до ушите. Боли ни, разбира се, когато четем, че “Болгария - страна предателей братушек”, и протестираме срещу това обобщение, но някак си не виждаме и социалистическия “принос” за това все по-налагащо се мнение в руското общество. Така че не можем да мълчим.

На кого са министрите, които стотици хиляди хора на социалната кауза изпращат във властта? Те са на БСП. И Ангел Найденов, и Драгомир Стойнев са крупни фигури в ръководството на социалистическата партия. Да припомняме ли “принципните” им действия по отношение на “Уестингхаус” и “заплануваните” морски военни маневри?

Др. Миков, като председател на ПП “Нова Зора” съм Ви писал открити писма. Не съм дочакал отговор досега. Сега в прав текст искам да Ви насърча: излезте в открит фронт със социалистическата пета колона, все още много хора ви вярват. Все още много хора се надяват. И тези хора ще ви подкрепят. Потърсете Давидовата прашка на истината и правдата и ще победите Голиат. Той изглежда страшен, но е гузен и неуверен.