Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 23 (2015) МОЩНАТА ВЪЛНА НА АНТИГЛОБАЛИЗМА

МОЩНАТА ВЪЛНА НА АНТИГЛОБАЛИЗМА

Е-поща Печат PDF

На 7 юни лидерите на страните от Г-7 - САЩ, Канада, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Япония, се събраха в замъка “Елмау”, в германската провинция Бавария. Германският канцлер Ангела Меркел се очаква да изложи амбициозни цели за климата, които преди това, още на 3 юни, бяха изложени в няколко германски издания. Меркел пише, че “Г-7 трябва да е модел за необходимия преход към нисковъглеродна икономика.” По-късно тази година в Париж е планирано да се проведе климатичната конференция на ООН и седемте най-богати държави в света ще се изправят пред казуса да отбележат напредък по международните споразумения за климата. Според “Грийнпийс” страните от Г-7 произвеждат 30 % от енергията в света, генерирана от въглища, и следователно те трябва да носят голяма част от отговорността за вредните емисии.

На срещата на върха от Г-7 ще обсъждат и евентуално удължаване, вероятно с шест месеца, на санкциите на ЕС над Русия, според съобщение на “Ройтерс” от 5 юни, като агенцията се позовава на високопоставен източник от европейските институции. Всъщност санкциите на ЕС, наложени на Русия заради намесата й в конфликта в Източна Украйна, изтичат през юли т. г. Но през март европейските лидери се договориха наказателните мерки да останат в сила, докато споразумението от Минск не е напълно приложено, и на практика удължиха действието им до края на годината, а сега всъщност предстои да се вземе формално решение. Междувременно премиерът на Канада Стивън Харпър заяви пред “Асошиейтед прес”: “Не мисля, че Русия на Владимир Путин принадлежи към Г-7. Точка”. Преди срещите федералният канцлер Ангела Меркел разговаря на четири очи с президента на САЩ Обама, а темата на разговора е Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP).

поради очакваните протести, баварските власти обявиха, че са мобилизирани около 17 000 полицаи от цялата страна, които да пазят реда, а органите на реда в Австрия са изпратили около 2000 полицаи по границата с Германия.

Както се очаква, на 6 юни, в навечерието на срещата на Г-7, в германския курорт Гармиш-Партенкирхен се състоя многохилядно протестно шествие с плакати с надписи “Борба срещу Г-7 за революция” и “Г-7, върви по дяволите! Аз харесвам Путин”. Все неща, за които в българските медии се говори под сурдинка, или изобщо се мълчи, понеже са глобално неудобни...

Хората, дошли на протеста в планинския курорт обаче мислят различно, някои носят червени тениски с надпис “Поддръжник на Путин”, и смятат, че изключването на руския президент от Г-8 ще изостри конфликта. “Сега виждаме началото на студена война, при което и двете страни дрънкат оръжия”, твърди участник в протеста. Лукас Мюлер, от Мюнхен, за първи път участва в протестен лагер, и е особено недоволен от подкрепата на Ангела Меркел за търговското споразумение между САЩ и Европа - Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). Със свой приятел издигат плакат, на който от едната страна пише “Спрете ТТИП”, а от другата има карикатура, изобразяваща американския президент Барак Обама и Меркел като Хензел и Гретел. “Това е нашата демокрация”, обобщава младежът с неприкрита емоция.

Фридерике Хаберман, ветеранка от протести срещу срещите на върха на лидерите, заявява, че Г-7 трябва да обърне внимание на належащи въпроси като бедността, пропастта между бедни и богати и сигурността на храните. Според нея Г-7 е икономическа сила, подкрепена от военна сила. Представители от движението “Светът в действие” се появиха в Гармиш-Партенкирхен с маски, всяка от тях представяща лидер на държава от Г-7, сред “климатичните герои” са Ангела Меркел, Барак Обама, френският президент Оланд, британският министър-председател Дейвид Камерън и италианският министър-председател Матео Ренци. Групата на облечените в черно “климатични злодеи” представя канадския министър-председател Стивън Харпър и японският министър-председател Шиндзо Абе, които според критиците им протакат приемането на мерки в областта на климатичните промени. “Светът в действие” призовава за нулеви емисии на въглероден диоксид до 2050 г. и вече е представила на германското правителство петиция, подписана от 2,7 милиона души от целия свят, с искане за 100 процента зелена енергия. Според полицията в протестите са се включили 3600 души, докато организаторите съобщават за 4500 демонстранти.

Най-впечатляващото в протестите е скандирането на демонстрантите “Тухла по тухла, стена по стена, спрете Г-7 и сринете системата”.

Наистина впечатляващо, за разлика от социалната парализа и немощ на нашите “протестъри”, чиято сила определено не е във формулирането на смислени лозунги, а в лутането из тъмните улички, където да си получат хонорара, ако няма друго... И освен това да се докарат на новите на власт - които и да са те. Едва ли има нужда да повтаряме казаното от Левски с четири въпросителни след него.