Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 23 (2015) СЪВЕСТТА НА “ДРУГАТА АМЕРИКА”

СЪВЕСТТА НА “ДРУГАТА АМЕРИКА”

Е-поща Печат PDF

Международният център за действие International Action Center (IAC) е група за политически активизъм, основана през 1992 г. от бившия министър на правосъдието на САЩ Рамзи Кларк (Рамзи Кларк е бил зам.-министър и министър на правосъдието на САЩ през 60-те години в правителствата на Джон Кенеди - бел. ред.). Тя се противопоставя на американските военни интервенции и подкрепя антиимпериалистическите движения по света.

Под надслов „Не” на НАТО! Да се противопоставим на експанзията и войните на САЩ и НАТО!” IAC излезе с призив към американците да поискат от Белия дом и Конгреса да прекратят финансирането на десния терор срещу Венецуела, Сирия, Иран, Палестина. В наши дни произведени в САЩ и заплатени от Вашингтон ракети се сипят върху хората по света, се казва в обръщението на организацията към американците.

Вашингтон финансира насилнически десни движения от Венецуела до Сирия и Македония, меси се в един регионален спор в Южнокитайско море с цел да сплашва Пекин, създава все повече и повече военни бази в Африка, Азия, Латинска Америка и Европа. В същото време в собствената си страна американската полиция убива и упражнява брутално насилие спрямо цветнокожото население.

 

В момента Саудитска Арабия води кървава война срещу народа на Йемен, най-бедната страна в Близкия изток. Най-малко 1400 души са убити откак съюзената със САЩ саудитска коалиция започна да нанася въздушни удари през март т.г. Кораб с доставки на хуманитарна помощ от Иран беше блокиран, а пристанището, в което корабът трябваше да акостира, беше напълно разрушено. Пентагонът и ЦРУ предоставят военни материали и разузнавателна информация за бомбардировките и наземната война против Йемен. От много години Вашингон и Уолстрийт се стремят да контролират йеменския народ, неговата земя и водни пътища.

Украйна започна нова военна офанзива срещу народа на Донбас в нарушение на постигнатото международно споразумение за прекратяване на огъня. През последната година войната на крайно дясното правителство на Украйна срещу народа на Донбас, е причинила смъртта на поне 6 400 души. Правителството в Киев, което включва отявлени неонацисти, дойде на власт чрез спонсориран от САЩ преврат. Режимът успява да оцелява единствено в резултат от финансовата и военна помощ, предоставяна му от САЩ, Европейския съюз и НАТО. Вашингтон е твърдо решен да установи бази на НАТО на границата на Русия, независимо от това колко хора ще трябва да умрат за постигането на тази цел. Ние знаем докъде водят американските прокси-войни, т.е. войните, които САЩ водят чрез чужди ръце. Достатъчно е да погледнем Сирия и Ирак, които САЩ сега открито бомбардират в нарушение на суверенитета на тези страни и под фалшивия претекст, че „се сражават срещу тероризма”.

Ние казваме „Не!” на тази политика, се казва в призива на IAC.

Ние се нуждаем от война срещу расизма, бедността и полицейския терор в нашата страна, а не от война в защита на печалбите на Уолстрийт. Ние настояваме да се отпускат пари за работни места, за прилични заплати, за училища, за здравеопазване, за жилищно строителство, за помощи за бедните, а не да се дават огромни средства за да се води война срещу света!

http://no2nato.org

П.П. В публикация във в. “Нова Зора” от 7 март 2006 г. Румен Воденичаров нарече Рамзи Кларк съвестта на другата Америка