Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 23 (2015) Случаят Гърмен: А ПЪК НА ВЛАСТ Е ГРУПИРОВКАТА „НЯМА ДЪРЖАВА”

Случаят Гърмен: А ПЪК НА ВЛАСТ Е ГРУПИРОВКАТА „НЯМА ДЪРЖАВА”

Е-поща Печат PDF

Наближат ли избори, политическите шмекери неизменно се заемат да „спасяват” етническия мир, спокойствието и стабилността в страната. Тази година Гърмен - „традиционната” крепост на ДПС, даде изобилни поводи за автореклама. Едни – като защитници на човешките права на циганския електорат; други – като пазители на политическата стабилност, законността и държавността; трети – като национално отговорни патриоти. А всички заедно – като „прави евроатлантици”. Всъщност за законността и народния суверенитет почти не остана време от предизборни тупурдии, не само в Гърмен, а и в цяла България.

Едни странни „изборни туристи” се местят „от село на село”, самонастаняват се върху „нерегулирани” терени, като махалата „Кремиковци” в Гърмен, струпват веднага своите коптори и без да плащат нито земя, нито данъци, ток или вода, чакат поредния изборен алъш-вериш, за да гласуват „правилно”. (Най-често – за кандидатите на ДПС.)

Не че това е някакво ново „шменти-капели”. Дали ще е масова регистрация на едни и същи адреси, или „приватизиране” на чужда стока и мъка, това са просто подробности. Трябваше да избухне разпра по повод оглушителната циганска музика на централния мегдан в Гърмен, за да се събуди „спящата клетка”, наречена държава. И лично вицепремиерът Румяна Бъчварова, тя и божем, министър на вътрешните работи, да хукне да спасява мира и етническия модел. Междувременно към Гърмен се насочиха „спонтанно” футболни фенове и рокери, та освен обществения ред, жандармерията трябваше да пази и ромската махала. Може би ако държавата на Бойко Борисов беше откликнала на жалбите на гърменци и жителите на други селища срещу циганските набези в техните имоти, нямаше да има нито предизборно циганско „преселение на народите”, нито други прояви на безнаказаност и презрение към законите на тази страна. Но как да се обиди циганският електорат, като у нас през две-три години се провеждат избори, на които гласът на един неграмотен циганин е съвсем равен на този на професора... Само че първият е по-скъп, понеже ромът го продава, а професорът гласува безплатно. При това, „фараоновите унуки” по правило са абсолютно неграмотни и нито знаят, нито ги интересува за кого гласуват. Интересува ги само на колко лева ще бъде оценен техният труд да изтръчкат до урните. Интересуват ги и онези кандидати, които обещават да узаконят незаконните им постройки, да им осигурят безплатно ползване на ток и вода, както и „социални помощи”. Включително за перманентно безработни и безотговорни родители, които пребиват или насилват собствените си деца, ако междувременно не са ги продали в Гърция например. И също така „помощи” за „собственици на строителни фирми” със скъпи къщи и возила, които събират парсата от просяци, проститутки и джебчийки. А когато в махалата им отиде екип на някоя телевизия или на „Спешна помощ”, удрят им по един хубав кютек...

Има нещо гнило в случая Гърмен, но то не е само там.

Преди това имаше и Катуница, и село Мечка, а днес почти необезпокоявано кметове на ДПС в Северозападна България регистрират адресно нови „жители” и бъдещи гласоподаватели. В светлината на прожекторите попаднаха и тузарските къщи и возила на „социално слаби” цигани в Игнатиево, както и странстващите джебчийки, от които е пропищяла цяла Варна.

Прекалено подозрително е, че винаги когато управляват ГЕРБ и ДПС, непосредствено преди избори, възникват конфликти с ромско участие. При първия управленски мандат на Бойко Борисов дори имаше човешки жертви в Катуница и квартал „Нов път” във Видин. Кланът Зрънкови бе развеждан из цялата страна, но никъде не го приеха и той пак си се върна във Видин. Фамилията на Цар Киро пък беше прогонена от Катуница, а „царят” попадна в затвора за отправена смъртна заплаха и укрити данъци.

След напрежението в Гърмен също има арестувани, но сред тях - нито един за кражба. Някои от „преселниците” се натовариха на каруци и отидоха да „гласуват” другаде, а собствениците на незаконни постройки започнаха да ги разрушават доброволно, естествено, след обещанието на г-жа Бъчварова, че община Гърмен ще им реши жилищния проблем. Сиреч, вицепремиерът от ГЕРБ прехвърли отговорността на кмета от ДПС и си излъска имиджа на защитник на социалните каузи. Нали не сме забравили, че тече второто десетилетие на „ромското включване” (или всъщност по-точно на българското изключване).

И сега всички са доволни: ГЕРБ си повдигнаха рейтинга пред българите, че безкомпромисно щели да прилагат закона, а ДПС – че били единственият гарант на „етническия мир” и човешките права. Реформаторите пък се тупат в гърдите, че правят съдебна и здравна реформа, в което обаче не вярват нито министърът на правосъдието Христо Иванов, нито този на здравеопазването д-р Петър Москов. А баш-патриотите от ПФ се борят с циганската битова престъпност и властовите домогвания на ДПС, докато ДПС, обратно, опищява орталъка за „новия фашизъм”... на патриотите. Ерго, непримиримите противници си вдигат взаимно рейтинга, раздухвайки проблема Гърмен. Валентин Касабов от ПФ нарича циганите „получовеци”, а Лютви Местан ги представи като „новите евреи”... Преди да замине на двудневно посещение в Турция, където трябваше да се срещне с премиера Ахмет Давутоглу, Местан заяви, че не трябвало да се прекалява с допитванията до народа, защото така се били реализирали „недотам демократични идеи и напъни”, и защото политиците носели отговорност за своите действия, а от народа не можело да се търси отговорност. Не е за вярване! Дали това не е перифраза за “кофти матреяла”?! Същински либерално-ориенталски политически миш-маш!

И след като ДПС и ГЕРБ дружно отхвърлиха в Народното събрание предложенията за облекчаване на провеждането на референдуми, всичките им приказки за евроатлантически ценности „цопнаха във водата”.

„Местанщината е вредна за демокрацията”, написа Петьо Цеков във в. „Сега” (5 юни т. г.). При други обстоятелства антинародният сговор на ГЕРБ с ДПС можеше да предизвика само хумористични коментари, не и сега, когато недалеч от България димят ислямистки и русофобски огньове: от Македония, до Украйна; от Турция, до Ирак, Сирия, Йемен и Либия. Появиха се дори твърдения, че терористичната организация „Ислямска държава” вече е проникнала в Република Македония и няма да се учудим, ако случилото се в Куманово се окаже ислямистка провокация, а не дело на Никола Груевски, както твърди опозицията.

Неотдавна специалният представител на Барак Обама в Средния изток, генерал Джон Алън, направи изявление, което би трябвало да събуди цялата ни „спяща държава”. На конференция в Катар той каза: „Иракската и сирийската граница са последната отбранителна линия на Турция. „Ислямска държава” (ИД) е глобална заплаха. За да се победи идеологията на ИД, може би ще трябва повече от едно поколение, но можем и трябва да започнем тази борба. Ако не бъде победена ИД, това ще нанесе големи щети на човешкото развитие. Досега не сме били свидетели на такава безчовечност. Не може да се прехвърля само на Турция задачата на борбата с чуждите бойци, важна роля се пада и на другите страни. А в Ирак всеки елемент, който се сражава против ИД, трябва да бъде под командването на Ирак”.

Което ще рече, че „войната с тероризма” започна, но не завърши в мандата на Джордж Буш-младши, и няма да има край нито в мандата на Барак Обама, нито в този на следващите няколко американски президенти... Но част от отговорността за тази борба ще бъде прехвърлена от Турция не само на участниците в антиджихадистката коалиция – Катар и Саудитска Арабия, а и на такива „съгласници” като България днес. В същото време САЩ заплашват да разположат в Европа ракети, насочени към Русия. Мислите ли, че ако на България бъде „предложено” да предостави терен за ракетни площадки, управляващите и „опозиционното” ДПС ще кажат „не”? Не се и надявайте, те могат да отказват само на народа си.

Очертава се също перспективата да приемем много повече бежанци, отколкото ни беше определено от Еврокомисията. Защото към сирийско-турската граница в района на ГКПП „Ашкале” са се насочили 15 000 тюркмени, бягащи от настъпващите сили на ИД в Северна Сирия. На 5 юни т. г. 3000 от тях са били допуснати да влязат в Турция, а половината от скъпоценната 30-километрова телена ограда по границата ни с Турция вече плаче за ремонт, като един 80-метров участък край Болярово дори е паднал и гранична полиция го подпира с подръчни средства. За дострояване на останалата част от оградата и дума не става: нито има пари, нито е обявена обществена поръчка (!!!) за доизграждане на съоръжението. Това си е „покана за гостуване” на джихадисти.

След демонстрациите с викове „Аллаху Екбер” в циганската махала на Пазарджик, стана безпощадно ясно, че циганският проблем у нас съвсем не е безобиден. Оставени без образование, без препитание и властови контрол, „ромите” са благодатна почва не само за разпространение на радикалния ислям... Освен това стават опасни, когато са мнозинство и някой ги стимулира и поведе на битка. При такива „защитници” като Лютви Местан и „пазители на спокойствието” като Бойко Борисов, нищо не може да се предвиди докрай. Първият отиде на инструктаж при Ахмет Давутоглу и няма да закъснее да оповести „ирадето” на новия турски падишах Реджеп Тайип Ердоган. Вторият е зает с рязане на лентички, прояви на дебелашки хумор и политическа хипноза. Надежда всяка тука оставете!

Дали на циганите ще бъде отредена ролята на гробокопачи на България, или на „акънджии” (щурмоваци) при повторно османско „присъствие” в Европа, времето ще покаже. В най-добрия случай те ще станат подходящ повод за непрекъсната намеса във вътрешните работи на „спящата клетка”, наречена България.

И още един щрих - на път за Анкара г-н Местан мина през Одрин, където присъствал на откриването на Балкански център за ромите “Barom”. Обстановката нараства, както се казва.

Край нас се разпростира „Ислямска държава”, а у нас вилнее групировката „Няма държава”. Или „Спяща държава”, ако повече ви се харесва...