Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2015 Брой 9 (2015) ВИЕ НИ ВОДИТЕ КЪМ НОВ НЬОЙСКИ ДОГОВОР

ВИЕ НИ ВОДИТЕ КЪМ НОВ НЬОЙСКИ ДОГОВОР

Е-поща Печат PDF

Отново сме в празник, този път - Денят на Освобождението ни от турско робство. И отново батални сцени – не като на Шипка, но достатъчно „кървави” се разиграват по високите етажи на управлението.

Темата на века, пардон, на последните седмици, отново е дългът – чудовищен, непосилен, невъзръщаем, дълг като кръст, „забит в живо тело”...

На същите банки и в същата зала, където законодателите наши ще отбележат с преклонена главица Освобождението, в същата зала, на същите банки, решиха да нахлузят бетонен ярем на България и Българско. Решиха го в „спешен порядък”, решиха го всички, с малки изключения. Защото на чужд гръб и сто тояги са малко. А чуждият гръб е нашият гръб, на българина.

Има толкова горчива ирония във факта – хем да празнуваш Освобождението, сиреч победата на руското оръжие и славянското съпричастие, а с другата ръка да взимаш фантастични заеми, чиято крайна равносметка ще бъде удар върху... Освободителката. Лесно ли се вземат милиарди заем? Това пари за икономическо развитие ли са, за социални плащания или за друго? Логичният отговор е – за друго.

Публичната тайна никой досега не озвучи. Дългът ни трябва за нови самолети, може би дори не Ф-16, а Ф-15, понеже са по-съвършени..., и които робски и търпеливо да обслужват натовските ни ангажименти във въздуха; дългът ни трябва за цялостната издръжка (каквото и да означава това) на военните контингенти (не наши!), базирани да речем в Ново село; дългът ни трябва, защото сценарият ни хвърля в котела на прифронтовите държави; и най-вече – дългът трябва да циментира статуквото тук, и сега, на туземната неоколониална територия, каквато вече представляваме за жалост. И ще ни трябват много, ама много пари, не за хляб – за оръжие!

Кой подкрепи вземането на дълга? Задължените! Сред тях и ДПС, стар познайник и „добротворец” на политическата нива, от чиито забивки в гърба почти никой досега не се отърва.

Тук-там се чуха протести. Тук-там откровени лъжи. И само няколко души свързано и директно обясниха позицията си срещу загробващия дълг. По странна кривулица на политическата нишка „БСП лява България” зае отчетлива позиция най-вече с отрицателния вот. Но понеже хартията помни дълго, „Нова Зора” публикува дословно изказванията на някои народни представители, тъй като са достоен пример за осветляването и опитите да се осуети една поредна и мащабна национална катастрофа...

А иначе е очевидно, че с парите от този заем още веднъж убиваме героите, които честваме и на тазгодишния 3 март.

Наистина, съдба не за завиждане...

 

Зора

Парламентарната група на „Атака” ще гласува против този тежък военен дълг, който управляващата коалиция Борисов, Костов, Кунева, Ердоган (Корман Исмаилов), Симеонов, Каракачанов, Първанов налага върху българския народ. 27 милиарда са, престанете да лъжете, 27 милиарда са с лихвите. Защо не ги броите лихвите, нали сте икономисти, нали сте големи експерти? Не заблуждавайте хората, защото накрая истината излиза винаги. Както ще излезе истината сега за договорките между ГЕРБ и Патриотичния фронт, които се правят на чистички, но ще видим колко от тях ще бъдат в залата.

Ще видим какво точно се договориха. Господа от ГЕРБ, дайте му митниците на това момче, дайте му ги да се успокои най-после и няма да имате никакви проблеми. Ясно е, че сделка има. Сделка има, и сега, преди малко г-н Зеленогорски потвърди много ясно – аз се радвам, че Патриотичният фронт не подлага под съмнение стабилността на това правителство. Естествено, че не я подлага. Как ще пусне кокала така лесно и как ще се оттегли от властта, където с толкова усилия, с толкова измами, с подмяна на вота и с българския, и софийския „майдан“ постигнахте? Защо беше майданът миналата година? Беше, за да дойдете на власт и да нахлузите на главата на българския народ 27 милиарда лева.

Как ще ги връщате? Как ще ги връща България? Какво заложи България? Когато взимаш заем, си залагаш апартамента, нали? Какво заложи България? Кога изведнъж българските ДЦК станаха интересни за чуждите банки? Ами те досега не ги брояха за нищо. Как така изведнъж станаха интересни? На този въпрос в своята трогателна 45-минутна изповед, г-н Горанов не отговори, впрочем поздравявам го за рекорда. Той когато се изказа тук, не даде нито един аргумент защо и как се взимат тия пари. Това, че имало стари задължения означава само едно, че вие сте управлявали зле. Защото вие управлявате втори път вече, втори мандат. Ами признайте, че управлявате зле. Защо ми обяснявате, че трябва да се вземат нови заеми, за да се попълнят старите, след което ще вземете още по-нови, за да попълните още по-новите. Едно време си спомням, как уверявахте, че Тодор Живков остави България с 10 милиарда долара дълг. Това беше страшна драма на драмите. По София се лепяха по стените колко е страшно това, лошата тоталитарна система. Е, този, който охраняваше Тодор Живков, сега ни налага тройно по-голям дълг и обществото си мълчи, медиите мълчат и това се приема за нормално. Дотам докарахте хората, че вече наистина лъжата да минава за истина. Да минава за стабилно управление едно некадърно, едно импотентно управление, което е коалиция между, пак ще повторя - Борисов, Костов, Кунева, Корман Исмаилов (Ердоган), Симеонов, Каракачанов, Първанов, накратко казано, това е кабинетът „Марси Рийс“, защото тя редеше този кабинет. Ще му викам накратко вече кабинетът „Рийс“, иначе е много дълго.

Този заем е военен заем и той е наложен отвън. Това си личи по цялата липса на аргументация, която гледахме в жалките совалки, които продължаваха седмици наред от стая в стая. Финансовият министър излизаше, влизаше, запотен, зачервен и не можеше да обясни какво се договарят. То е ясно какво се договарят – постове, облаги, поръчки, далавери. Това е. И това ще стане ясно сега, по време на гласуването. Аз затова поисках поименно гласуване да видим колко от тези, които сега се правят на принципни, ще бъдат в залата. Моля, медиите, това да го запечатат, защото всеки един глас и всяко едно присъствие тук ще бъде много важно. Играта с кворума, играта с липса на хора в залата е стара игра на ГЕРБ. Тя сега ще бъде проиграна. Затова Горанов 45 минути уби парламентарно време, за да дойде почивката, за да може да се договори и почивката продължи с 20 минути повече, всъщност беше 50 минути в нарушение на правилника. Защо? Защото пазарлъците продължиха. И сега по липсите в залата ще видим кой се е спазарил. Впрочем, то вече е ясно. Въпросът е, че това, което обявявате за стабилно правителство, всъщност е неспособно, некадърно, безидейно правителство. Ние не чухме нито една дума за това как ще се повиши стандартът на живота на българина. Как ще се увеличат доходите. Какво ще заработи България. Не, няма и дума. По това има абсолютно съгласие, цинично съгласие между реформатори и патриоти, АБВ и ГЕРБ. Абсолютно съгласие, че България няма да се развива икономически, всички важни проекти да бъдат замразени. Всичко, което води до развитие, ще бъде прекратено и ние ще продължаваме да бъдем колонизирана държава не от третия, а от четвъртия свят. С всичко това сте съгласни единодушно и трогателно, и българоубийствено. Защото това, което вършите в момента, това цялото правителство, е едно закопаване на България.

Ние влизаме в тежък военен заем, тези пари са наложени отвън да ги вземем, за да купуваме с тях старата техника на американците. Защо? Защото ни направиха фронтова държава. И това утре ще стане ясно и тогава не знам къде ще се криете. Може би като Васил Радославов ще трябва да бягате в чужбина, защото през 1914 г. се е случило същото нещо. Тогавашният министър-председател Радославов, германофил и туркофил, е взел 500 милиона заем от също такава криминална банка, каквато е Ейч Ес Би Си, обвинена в пране на пари, тогава се е казвала „Дисконто гезелшафт“ и лично Фердинанд е взел 4 милиона златни марки, за да завърже България към колесницата на Германия и да загубим войната, след това - Ньойски договор.

Вие ни водите към нов Ньойски договор и за това ще отговаряте един ден.

Както казах неведнъж от тази трибуна, ако бяхте ме слушали последните 10 години, щеше много по-добре да са нещата в България. Ето пряко доказателство за това, което говорих преди малко в тази зала – ген. Румен Радев, шеф на ВВС, казва „Закъсняваме с новите изстребители“. Следващата стъпка било да ги вкарат в МС и НС. Истина ли е това, което ви казах? Да, истина е - с тези пари ще бъдат купени стари американски самолети и това е военен заем.

Тези, които гласуваха „за“ и „въздържал се“ са заедно. Днес наистина е исторически ден, в който стана ясно, че България се управлява от коалиция – ГЕРБ, реформатори, Патриотичен фронт, ДПС, АБВ, ББЦ. Хватките с въздържането не минават, защото те показват само, че сте се били наговорили предварително и че подкрепата на ДПС е свързана с въздържането на ПФ. Оттук нататък вече, ако някой може да приеме, че това правителство е без подкрепата на ДПС, значи е изключителен наивник или живее някъде много далеч, примерно на някой остров, и не знае какво става в България. Призовавам всички българи оттук нататък да бойкотират категорично, ясно и без абсолютно никакво колебание, това правителство, защото то води България към пропаст и това ще стане ясно пак така, както съм предупредил за много неща, и се оказах прав. Колкото по-рано се вдигнете, българи, на протест и свалите това правителство, толкова по-добре за България.

25 февруари 2015 г.

***

Жельо БОЙЧЕВ, коалиция “БСП - лява България”

Не знаем какъв е истинският размер на дълга

 

“Гласувах против, защото в рамките на този дебат една седмица не се даде отговор на нито един от поставените от нас въпроси – какъв е истинският размер на дълга, който имаме за погасяване в този 3-годишен период, защо гласувайки бюджета за 2015 г., на стр. 84, Министерството на финансите посочва едни нива на външния дълг в тази година, а в момента на сайта са качени други данни - и разликата е 3.4 млрд.”

Сред другите аргументи за отрицателния вот Бойчев посочи, че по никакъв начин не е обяснено номинално колко ще нарасне дългът и колко ще бъде неговото съотношение като процент в БВП. Според депутата не е даден нито един аргумент защо трябва да се превалутира този дълг и радикално да се промени съотношението между вътрешен и външен дълг, по какви критерии са избрани банките и какво ще бъде тяхното задължение, както и каква ще бъде съдбата на 3 млрд, отпуснати за една банка и за 2 млрд, които са за Фонда за гарантиране на влоговете.

„Без отговор на тези въпроси е безотговорно да се гласува”, категоричен бе Жельо Бойчев. Според него единственото хубаво на днешното гласуване е, че то много ясно е очертало политическата рамка на тези, които подкрепят правителството и ще носят отговорността оттук нататък. „А за БСП остава да следи как ще харчите всеки един лев от този дълг”.

***

Георги КАДИЕВ

Не гласувах за новия дълг, защото:

- през 2005-2008 г. държавата правеше бюджетни излишъци всяка година и връщаше външен дълг всяка година. През 2005 правителственият дълг беше 29% от БВП. През 2008 падна до 13.5% от БВП. Днес отново е на 27% от БВП, а до 2 години ще стигне 31% от БВП. От 2009 г. до днес България прави бюджетни дефицити година след година след година и ги финансира с парите на бъдещите поколения.

- Лъжа е, че всички правителства от 20 години са правили този дълг! Дълг правеха Милен Велчев и Симеон Дянков, и сега Горанов. Ние връщахме дълг!

- Кой, мислите ще връща този дълг? Борисов? Горанов? Цецка Цачева? Чета официално прессъобщение на НАП от днес: “Националната агенция за приходите (НАП) започва цялостна кампания за намаляване на риска от неотчитане на обороти и неплащането на данъци и осигурителни вноски от фризьори, козметици, маникюристи и др., работещи в сферата на красотата и здравето”! Ето кой ще го връща- фризьори, монтьори, маникюристи, колумнисти, пенсионери, ученици, всички!

- Не вярвам на думите на финансовия министър, че поне 2 млрд. от тези 16 млрд. дълг няма да се усвоят. Затова предложих в закона думите “8 млрд. евро” да се заменят със “7 млрд. евро”. Поне това да спасим.

- Днес видях целувката “Борисов-Местан”. Тя струва 16 млрд лева... Халал да ни е новата петорна управляваща коалиция!

25 февруари 2015 г.